The Beatles – Rubber Soul

Rubber Soul je šesti studijski album engleske rock grupe The Beatles. Pušten je u prodaju 3. decembra 1965. i dočekan je s vrlo pozitivnim kritikama.

Bio je na vrhu top-lista u Ujedinjenom Kraljevstvu nekoliko nedelja, kao i u SAD-u, gdje je objavljen s malo drugačijim popisom pjesama. Snimljen je u manje od pet nedjelja kako bi stigao na božićno tržište. Za razliku od prethodnih albuma, Rubber Soul je snimljen tokom kontinuiranog razdoblja, dok su prethodne albume snimali tokom pauza između turneja. Ovo je tek drugi njihov album koji u cjelosti sadrži originalne pjesme, nakon britanske verzije albuma A Hard Day's Night. Naslov Rubber Soul (gumena duša) dolazi od termina kojim su američki soul muzičari opisivali Micka Jaggera koji je tada pjevao soul muziku. 2012., Rubber Soul je proglašen petim najvećim albumom svih vremena u časopisu Rolling Stone.

Kompozicije

Muzika i stihovi

Pjesme u Rubber Soulu su označile velik napredak i sazrijevanje u pisanju stihova i strukturi pjesama. John Lennon je rekao 1971.: “Jednostavno smo postajali bolji, tehnički i muzički, to je sve. Konačno smo preuzeli studio. U ranim danima smo morali uzimati što su nam davali… Nismo znali kako pojačati bas gitaru. Tehniku smo učili na Rubber Soulu. Samo smo bili pedantniji u stvaranju albuma. Paul McCartney je rekao 1988. kako im je tada bilo dopušteno biti u kontrolnoj sobi pa su izražavali želje u miksu pjesama. Sve pjesme dotad su bile pisane o djevojkama i ljubavi. U ovom albumu The Beatlesi pišu o vlastitoj depresiji (Nowhere Man), odrastanju (In My Life) pa čak i vladi (Think For Yourself). Pjesma Norwegian Wood (This Bird Has Flown) za promjenu govori o neuspješnom pokušaju veze s nezainteresovanom djevojkom. George Harrison u njoj svira sitar, što je jako pridonijelo popularizaciji istočne muzike na zapadu. Ringo Starr je dobio prvu autorsku zaslugu za pjesmu What Goes On. 1966., kad ga je jedan novinar pitao koliko je pridonio u pisanju pjesme, odgovorio je: “Možda pet riječi i otad nisam napravio ništa.” Harrison je jednom šaljivo rekao kako su nove pjesme “još istog, ali s dobrim naštimavanjem”, ali je i dodao: “Mislim da je to najbolji album koji smo snimili dotad. (…) Ali najvažnije je to da smo počeli čuti zvukove koje dotad nismo čuli.”

Objavljivanje

Rubber Soul je izdan preko EMI-jeve izdavačke kuće Parlophone 3. decembra 1965. Day Tripper/We Can Work It Out singl je isto izdan taj dan, prvi dupli A-singl ove skupine. U SAD-u album ima šest miliona certifikovanih prodatih albuma.

Kritike

Rubber Soul je jedan od najboljih albuma svih vremena. Američki kritičar Robert Christgau je za časopis Esquire 1967. napisao da je “ovaj album zbog inovacije, intimnosti i inteligencije stihova duplo bolji od svega što su oni napravili ili iko drugi (osim možda The Rolling Stonesa). Rolling Stone piše da je “Rubber Soul fantastična kolekcija koja je očuvala urednu pop usredsređenost prethodnih albuma s novom profinjenošću i dubinom.” Kolumnista/muzičar Bob Stanley je rekao kako je Rubber Soul bio “dobrih 18 mjeseci ispred vremena” i “prvi album rock ere koji je zvučao poput albuma”. Brian Wilson iz The Beach Boysa ga je opisao kao “prvi album koji sam čuo u kojem je svaka pjesma uzbudljiva” i planirao ga je nadmašiti svojim remek-djelom Pet Sounds.

Popis pjesama

Sve pjesme napisao je autorski par Lennon-McCartney osim gdje je naznačeno.

Broj Naziv Glavni vokal Dužina
1. Drive My Car McCartney s Lennonom 2:25
2. Norwegian Wood (This Bird Has Flown) Lennon s McCartneyjem 2:01
3 You Won't See Me McCartney 3:18
4. Nowhere Man Lennon s McCartneyjem i Harrisonom 2:40
5. Think For Yourself (Harrison) Harrison 2:16
6. The Word Lennon i McCartney s Harrisonom 2:41
7. Michelle McCartney 2:40
8. What Goes On (Lennon-McCartney-Starkey) Starr 2:47
9. Girl Lennon 2:30
10. I'm Looking Through You McCartney 2:23
11. In My Life Lennon 2:24
12. Wait Lennon i McCartney 2:12
13. If I Needed Someone (Harrison) Harrison 2:20
14. Run For Your Life Lennon 2:18

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *