Aktivista, glumac i muzičar: Rajan Tomas Gosling

Rajan Tomas Gosling (engl. Ryan Thomas Gosling, 12. novembar 1980, London, Ontario) kanadski je glumac i muzičar. Glumom se počeo baviti još kao dječak, prvo u serijalu Diznijevog kanala Klub Mikija Mausa , a zatim u porodičnim serijalima Are You Afraid of the Dark? (1995), Goosebumps (1996), Breaker High (1997–98) i Young Hercules (1998–99). Prvu značajnu ulogu imao je u filmu The Believer (2001), gdje je igrao Jevrejina neonacistu. Poznat je po ulogama neprilagođenih momaka u nezavisnim filmovima Ubistvo po stavkama (2002), The Slaughter Rule (2002), The United States of Leland (2003) i Ostani mrtav (2005).

Djetinjstvo

Rajan Tomas Gosling je rođen u Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario u mormonskoj porodici. Otac Tomas je bio komercijalista u fabrici hartije, a majka Dona je srednjoškolska nastavnica. Zbog prirode posla Tomasa Goslinga, porodica se često selila pa je Rajan jedno vrijeme živio i u Kornvolu i Berlingtonu.

Religija je, prema Goslingovim riječima imala jak uticaj na sve aspekte njihovog života. Nakon što su im se roditelji razveli, Rajan i njegova starija sestra Mendi živjeli su sa majkom, Gosling smatra da je, živjeći s majkom, naučio da razmišlja “poput žena”.

Pohađao je državnu školu Gledston (engl. Gladstone Public School), srednju stručnu školu u Kornvolu (engl. Cornwall Collegiate and Vocational School) i srednju školu Lester B. Pirson (engl. Lester B. Pearson High School). U osnovnoj školi je bio zlostavljan, što se odrazilo i na njegovo ponašanje. U prvom razredu, pod utiskom filma Rambo, došao je u školu sa punom torbom kuhinjskih noževa i njima gađao druge učenike za vrijeme odmora, posle čega je udaljen iz škole.

Imao je disleksiju (poteškoće sa čitanjem) i dijagnostifikovan mu je hiperkinetički poremećaj, pa je jedno vrijeme proveo u odeljenje za decu sa posebnim potrebama. Nakon toga je njegova majka napustila posao i godinu dana ga je podučavala kod kuće. Gosling je kasnije izjavio da mu je to donijelo osjećaj samostalnosti.

Od malih nogu je nastupao pred publikom. Sa sestrom je pjevao na vjenčanjima, nastupao je sa grupom svoga ujaka nazvanom Elvis Peri (engl. Elvis Perry), u čast Elvisa Preslija čiji su repertoar izvodili, a bio je i član lokalne baletske trupe. Njegove nastupe svi su hvalili, što mu je ulilo samopouzdanje. Smatrajući da kanadski akcenat ne zvuči dovoljno „čvrsto“, usvojio je specifičan izgovor po uzoru na Marlona Branda. Sa sedamnaest godina napustio je srednju školu i preselio se u Los Anđeles kako bi se posvetio glumačkoj karijeri.

Glumačka karijera

Prelazak na nezavisni film (2000–2003)

Gosling je kao devetnaestogodišnjak odlučio da se bavi „ozbiljnim“ filmom, kako bi izbjegao stereotip da može da glumi samo u dječijim i porodičnim filmovima. Nakon sporedne uloge u fudbalskoj drami Sjećanje na Titane, 2001. je dobio glavnu ulogu mladog Jevrejina neonaciste u filmu The Believer.

Režiser Henri Bin je, po vlastitim riječima, Goslinga izabrao jer je odrastao u mormonskoj porodici, relativno izolovanoj zajednici, pa je tako mogao da razumije izolaciju Jevreja. Kevin Tomas iz Los Anđeles tajmsa pohvalio je njegovu „naelektrisanu i zastrašujuće ubedljivu glumu, dok je Tod Makarti iz časopisa Varajeti primetio da „njegova eksplozivni gluma ne može biti bolja“.

Film je dobio Veliku nagradu žirija na festivalu Sandens, ali je, zbog kontroverzne teme, redovna bioskopska distribucija bila otežana, pa je prikazan na kablovskoj TV stanici Showtime. Budžet filma je bio 1. 500. 000 dolara, ali je film zaradio samo 416.925 dolara. Gozling smatra da mu je taj film bio prekretnica u karijeri.

U filmu Ubistvo po stavkama iz 2002, Gosling i Majkl Pit igrali su dva srednjoškolca ubijeđena da mogu da počine savršeno ubistvo. Zvijezda filma je bila Sandra Bulok u ulozi detektivke zadužene da istraži zločin. Liza Švarcbaum (engl. Lisa Schwarzbaum) je u časopisu Entertejnment vikli opisala Goslinga kao „fenomenalni talenat koji dolazi do izražaja čak i u ovako lošem filmu“ dok je Tod Makarti (engl. Todd McCarthy) iz Varajetija imao utisak da je „scenario iznevjerio jake i harizmatične“ mlade glumce.

Budžet filma je iznosio 50. 000.000 dolara, a zarada na blagajnama je bila oko 56.000.000 dolara. Iste godine Gosling je glumio u nezavisnom filmu The Slaughter Rule koji istražuje odnos između srednjoškolca koji igra fudbal i njegovog problematičnog trenera, a radnja je smeštena u Montanu.

Gosling je kasnije izjavio da je, sarađujući sa Dejvidom Morsom, postao „bolji glumac“. Filmski kritičar Njujork tajms je opisao Goslinga kao „materijal za veliku zvijezdu“, koji ima „sirovost i snagu mladog Meta Dilona“. Kritičar Los Anđeles tajmsa bio je oduševljen Goslingovim „sirovim talentom“. Film se prikazivao samo u tri američka bioskopa zaradivši 13.411 dolara.

U filmu The United States of Leland iz 2003. Gosling je tumačio ulogu tinejdžera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog ubistva dječaka sa posebnim potrebama. Bio je privučen činjenicom da je teško naći ulogu u kojoj je lik „emocionalno odsutan tokom cijelog filma“ Kritičar Rodžer Ebert je ocijenio da je „talentovani glumac učinio sve što je moguće da bi dočarao lik Lilanda, ali, lik je iznjedrila taština scenariste, a ne stvarni život“.

Kritičar Njujork tajmsa istakao je da se Gosling „bori da spase Lilanda iz kandži klišea“. Dejvid Runi (engl. David Rooney) iz Varajetija primijetio je da „njegova monotona, bezizražajna gluma, nema ni malo magnetne privlačnosti iz filma The Believer“. Film je prikazivan samo u SAD, gde je zaradio 343.847 dolara.

Široj publici postao je poznat 2004. glavnom ulogom u romantičnoj drami Bilježnica, za koju je nagrađen sa četiri nagrade mlađih gledalaca (14 do 17 godina) TV kompanije Foks i jednom filmskom nagradom koju su dodjeljivali gledaoci MTV-ja. Uloga profesora, kokainskog zavisnika, u filmu Polu-Nelson iz 2006. donijela mu je nominaciju za Oskara, a tumačeći lik Larsa, socijalno nezrelog usamljenika iz filma Lars ima djevojku, 2007. bio je u konkurenciji za nagradu Zlatni globus. Iste godine je igrao i u sudskom trileru Pukotina.

Priznanje šire javnosti (2010–2011)

Nakon trogodišnjeg odsustva sa velikog ekrana, Gosling je u filmovima snimljenim 2010. i 2011. igrao pet glavnih uloga. „Nikada nisam imao više energije“, izjavio je. „Snimanje filmova me mnogo više uzbuđuje nego prije. Ranije sam se plašio svega toga i to je za mene bilo opterećujuće i emocijama ispunjeno iskustvo. Ali, našao sam način da se zabavljam dok to radim. I čini mi se da se to vidi u filmovima“. Takođe je govorio da se osjeća depresivno kada ne snima.

Godine2011. Gosling je nastupio u tri potpuno različita filma vrhunske holivudske produkcije. U romantičnoj komediji Ta luda ljubav glumio je uz Stiva Karela i Emu Stoun. Kako bi se što bolje pripremio za ulogu slatkorječivog ženskaroša, pohađao je časove pravljenja koktela u jednom baru u Los Anđelesu.

Kritičarka Vašington posta je primijetila da njegovo „zavodljivo i dominantno prisustvo navodi na zaključak da smo možda dobili nasljednika Džordža Klunija“. Časopis Roling stoun je konstatovao da svojom ulogom postiže „komični nokaut“, dok je USA Today primetio da Gosling pokazuje „iznenađujući“ „talenat za komediju“. Ova uloga mu je donijela nominaciju za Zlatni globus. Zarada od filma je bila 142.000.000 dolara širom svijeta.

Gosling je nastupio i u krimiću Gangsterski odred, zatim The Place Beyond the Pines, Only God Forgives, The Big Short, The Nice Guys a za ulogu u šestostrukom oskarovcu (mjuziklu) La La Land je bio nominovan za Zlatni globus i Oskar.

Muzička karijera

Pored glume, Rajan Gozling se bavi i muzikom. Pjevao je prateće vokale kanadskoj grupi Soul Decisions na njihovom albumu No One Does It Better iz 2000. godine, i sarađivao na pisanju pJesama za sledeći album. U prvoj polovini 2007, snimio je solo numeru pod nazivom Put Me in the Car koja se može preuzeti sa interneta. Iste godine je, zajedno sa prijateljem Zakom Šildsom (engl. Zach Shields) osnovao grupu pod nazivom Dead Man's Bones koja svira indi rok.

Njih dvojica su se upoznali 2005, u vreme kada se Gosling zabavljao sa Rejčel Makadams, a Šilds sa njenom sestrom Kajlin. Prvobitno zamišljena ideja o mjuziklu sa čudovištima se ispostavila previše skupa, pa su umjesto toga odlučili da naprave bend.

Svoj prvi album pod nazivom Dead Man's Bones Gozling i Šilds su snimili sa dječijim horom muzičkog konzervatorijuma Sliverlejk, naučivši da sviraju sve potrebne instrumente. Pored toga što je pjevao, Rajan Gosling je na albumu svirao klavir, gitaru, bas-gitaru i violončelo.

Album koji je objavila izdavačka kuća ANTI- 5. oktobra 2009. za evropsko tržište, i 6. oktobra 2009. za američko tržište, dobio je vrlo dobre ocjene kritičara. Rob Mičam (Pitchfork) je bio oduševljen „jedinstvenim i dirljivo čudnim albumom koji lako ulazi u uši“ dok je Sara Dipoa iz časopisa Prefiks (engl. Prefix Magazine) primijetila da je album „sporadično kičast i ni u jednom trenutku neprikladan“. Sa druge strane, časopis Spin (engl. Spin Magazine) je konstatovao da ovo izdanje „ne pobija pravilo da glumci čine sumnjive pop muzičare“ dok je Entertejnment vikli (engl. Entertainment Weekly) kritikovao „gotičku dragocjenost koja previše zasićuje“.

Gozling i Šilds su 11, 18. i 25. septembra 2009. bili gosti u losanđeleskom lutkarskom pozorištu Boba Bejkera (engl. Bob Baker Marionette Theater) gdje su, sa dječijim horom muzičkog konzervatorijuma Sliverlejk nastupali uz svjetleće duhove i neonske kosture koji plešu. Posle toga su, u oktobru iste godine, održali trinaestodnevnu turneju po Sjevernoj Americi, uz pomoć lokalnih dječijih horova na svim koncertima. Umjesto da nastupe predgrupe, svako veče je na početku koncerta održavano takmičenje talenata.

U septembru 2010. nastupili su na FYF festivalu u Los Anđelesu.

U septembru 2012. glumac je najavio planove za snimanje drugog albuma grupe Dead Man's Bones, naglasivši da ovoga puta neće angažovati dječiji hor pošto to podrazumijeva da na turneji nema pušenja, psovanja i alkohola, „što baš i nije previše u duhu rokenrola“.

Privatni život

Rajan Gozling živi u Njujorku. Suvlasnik je marokanskog restorana (engl. Tagine) koji se nalazi na Beverli Hilsu, u Kaliforniji. Restoran je neplanirano kupio na molbu prijatelja čiji je rođak, prethodni vlasnik, morao u kratkom vremenskom roku da ga proda. Kako u to vrijeme nije imao mnogo posla, na kupovinu je potrošio sav svoj novac, zbog čega je, da bi uštedio, morao sam da ga renovira. Radio je u restoranu godinu dana, a sada nadgleda formiranje jelovnika i povremeno pomaže kao konobar.

Gosling je godinu dana bio u vezi sa Sandrom Bulok, od 2002. do 2003. Od sredine 2005. do sredine 2007. zabavljao se sa kanadskom glumicom Rejčel Makadams. Na kratko su se ponovo zbližili u ljeto 2008. U intervjuu koji je dao nakon razlaza sa Makadamsovom, Gosling je izjavio da je ona jedna od velikih ljubavi u njegovom životu. Izlazio je sa Kat Denings krajem 2009, sa Blejk Lajvli krajem 2010. i sa Olivijom Vajld početkom 2011. Od septembra 2011. je u vezi sa američkom glumicom i modelom Evom Mendes.

Prema vijestima koje su objavili Njujork post i Foks njuz, Rajana Goslinga je 17. marta 2005. uhapsila policija Los Anđelesa zbog prebrze vožnje. Gosling se izjasnio da nije kriv po prekršajnoj otužbi za „prekoračenje brzine“ iako je prvobitno bio optužen za „vožnju pod uticajem alkohola i/ili droge“ i za „vožnju u alkoholisanom stanju sa više od 8 promila alkohola u krvi“. Za ovaj prekršaj osuđen je na dvije godine uslovno i morao je da plati kaznu u iznosu od 850 dolara.

Rajan Gosling aktivno podržava različite društvene akcije. Volontirao je u Biloksiju, u američkoj državi Misisipi, 2005. godine, u akciji čišćenja sprovedenoj nakon prolaska uragana Katrina. Iste godine posjetio je izbjegličke kampove Darfura u Čadu.

Učestvovao je na Nacionalnoj konferenciji neprofitne organizacije Campus Progress održanoj 2008, gdje je govorio o problemu Darfura. U okviru saradnje sa Centrom za napredak Amerike na projektu Dosta posjetio je Ugandu 2007. i istočni Kongo 2010. Pristalica je grupe Invisible Children Inc. čiji je cilj skretanje pažnje javnosti na LRA pokret u centralnoj Africi.

Filmografija

2017 Blade Runner 2049
‘K’
2017 The Nice Guys: Word of the Day (Kratki Film)
Holland March
2017 Song to Song
BV
2016/I La La Land
Sebastian
2016 The Nice Guys
Holland March
2015 The Big Short
Jared Vennett
2013 Only God Forgives
Julian
2013 Gangster Squad
Sgt. Jerry Wooters
2012 The Place Beyond the Pines
Luke
2011 Drunk History Christmas (Kratki Film)
Pa
2011 Drunk History (TV Serija)
Dad
– Drunk History Christmas: Featuring Ryan Gosling, Jim Carrey, and Eva Mendes (2011) … Dad
2011 Touch of Evil (Kratki Film)
The Invisible Man
2011 The Ides of March
Stephen Meyers
2011 Crazy, Stupid, Love.
Jacob
2011/I Drive
Driver
2010 All Good Things
David Marks
2010 Blue Valentine
Dean
2007 Lars and the Real Girl
Lars Lindstrom
2007 Fracture
Willy Beachum
2006 Half Nelson
Dan Dunne
2005/I Stay
Henry Letham
2005 I'm Still Here: Real Diaries of Young People Who Lived During the Holocaust (TV Dokumentarac)
Ilya Gerber (glas)
2004 The Notebook
Noah
2003 The United States of Leland
Leland P. Fitzgerald
2002 Murder by Numbers
Richard Haywood
2002 The Slaughter Rule
Roy Chutney
2001 The Believer
Danny Balint
2000 Remember the Titans
Alan Bosley
1999 The Unbelievables (TV Film)
Josh
1998-1999 Young Hercules (TV Serija)
Hercules
1999 Hercules: The Legendary Journeys (TV Serija)
Zylus
– The Academy (1999) … Zylus
1997-1998 Breaker High (TV Serija)
Sean Hanlon
1998 Nothing Too Good for a Cowboy (TV Film)
Tommy
1996 PSI Factor: Chronicles of the Paranormal (TV Serija)
Adam
– Dream House/UFO Encounter (1996) … Adam
1996 Frankenstein and Me
Kenny
1996 Ready or Not (TV Serija)
Matt Kalinsky
– I Do, I Don't (1996) … Matt Kalinsky
1996 Kung Fu: The Legend Continues (TV Serija)
Kevin
– Dragon's Lair (1996) … Kevin
1996 Avonlea (TV Serija)
Bret McNulty
– From Away (1996) … Bret McNulty
1996 Goosebumps (TV Serija)
Greg Banks
– Say Cheese and Die (1996) … Greg Banks
1996 Flash Forward (TV Serija)
Scott Stuckey
– Skate Bait (1996) … Scott Stuckey
– Double Bill (1996) … Scott Stuckey
1996 The Adventures of Shirley Holmes (TV Serija)
Sean
– The Case of the Burning Building (1996) … Sean
1995 Are You Afraid of the Dark? (TV Serija)
Jamie Leary
– The Tale of Station 109.1 (1995) … Jamie Leary

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *