Ani-Frid Sjini Lingstad – Nezaboravna pjevačica Abbe

Knjeginja od Plauena (nem. Anni-Frid Synni Reuss, Prinzessin von Plauen), rođena kao Ani-Frid Sjini Lingstad (šved. Anni-Frid Synni Lyngstad, IPA: /ˈanːɪ ˈfriːd ˈlʏŋstɑːd/; Narvik, 15. novembar 1945) — češće poznata samo kao Frida Lingstad ili po mononimu Frida (IPA: /ˈfriːˈda/), švedska je pjevačica, jedna od članica kvarteta ABBA.

Porodica

Lingstadova je rođena 15. novembra 1945. godine u Narviku, Norveška. Njena majka Sjini je imala samo devetnaest godina kada je rodila Fridu, kćerku nemačkog vojnika Alfreda Hasea, koji je tu boravio za vrijeme njemačke okupacije Norveške u Drugom svetskom ratu. Nakon završetka rata, Hase je napustio Norvešku

Dvogodišnja Frida se sa majkom i bakom po majčinoj strani preselila u Švedsku, plašeći se odmazde protiv onih koji su imali nešto sa Njemcima tokom okupacije. Ovo je moglo da podrazumijeva ne samo uvrede već i odvajanje djece od roditelja i rodbine. Njena majka je u Švedskoj 1947. umrla od bolesti. Fridu je odgajila njena baka Arntine Lyngstad (“Agny”). 1977. godine, časopis ‘Bravo je objavio njenu biografiju, a Frida je saznala da je njen otac živ. Upoznali su se te iste godine.

Brakovi
  1. aprila 1963. godine, 17-godišnja Frida se udala za muzičara Ragnara Fredriksona. Imali su dvoje djece: Hansa Ragnara (rođen 26. januara 1963) i En Liz-Lot (25. februar 1967 — 13. januar 1998). Razišli su se ubrzo nakon rođenja njihove kćerke, a zvanično su se razveli 19. maja 1970. Tog istog dana, Fridina baka, Arntin, umrla je u 71. godini.

 

 

U maju 1969. godine, Frida je upoznala Benija Andersona, a par se ubrzo vjerio. Od 1971. su živjeli zajedno, a vjenčali su se 6. oktobra 1978, kada je grupa ABBA bila najuspješnija. Ipak, razišli su se nakon tri godine braka, februara 1981, a razveli su se u novembru iste godine.

 

 

  1. se preselila iz Švedske u London. Za vrijeme perioda provedenog tamo, imala je mnogo ljubavnika, što se pretpostavlja da je posljedica raskida sa Andersonom. 1986. se preselila u Švajcarsku, gdje i dalje živi.

 

 

  1. avgusta 1992, se udala po treći put. Treći muž je bio Njemac Hajnrih Ruco, princ Rojs od Plauena (24. maj 1950 – 29. oktobar 1999). Ovim brakom, postala je maćeha princezama Henrijeti i Paulini Rojs fon Plauen, Hajnrihovim ćerkama iz prvog braka. Princ je umro 1999, a godinu dana prije toga, 13. januara 1998, Fridina kćerka Liz-Lot Kasper (rođena Fredrikson) poginula je u saobraćajnoj nesreći u SAD. Tokom svog braka sa princom Rojsom koji je bio školski drug švedskog kralja Karla XVI Gustafa, zbližila se sa švedskom kraljevskom porodicom i postala bliska prijateljica sa švedskom kraljicom Silvijom kojoj je nekad i bila posvećena pjesma Dancing Queen.

 

Danas se Frida bavi humanitarnim radom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *