Anri Žorž Kluzo – režiser klasika ”Nadnica za strah” i ”Dijabolik”

Henri-Georges Clouzot, Anri Žorž Kluzo (Niort, 20. novembar 1904. – 12. januar 1977.) francuski filmski režiser i scenarista, najpoznatiji kao autor legendarnih filmova 1950-ih kao što su Nadnica za strah i Les Diaboliques, te dokumentarnog filma Le Mystère Picasso.

Za Nadnicu za strah je osvojio tri najprestižnije evropske filmske nagrade – Zlatnu palmu, Zlatni medvjed i Zlatni lav, što je posle njega uspjelo još jedino Michelangelu Antonioniju i Robertu Altmanu.

Filmografija

• The Murderer Lives at Number 21 (1942)
• Le Corbeau (1943)
• Quai des Orfèvres (1947)
• Manon (1949)
• Retour à la Vie (1949)
• Miquette et Sa Mère (1950)
• The Wages of Fear (1953)
• Les Diaboliques (1954)
• The Mystery of Picasso (1956)
• Les Espions (1957)
• La Vérité (1960)
• La Prisonnière (1968)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *