Bendžamin Britn – Centralna figura britanske muzike 20 vijeka

Edvard Bendžamin Britn (engl. Benjamin Britten; Loustoft, 22. novembar 1913 — Aldeburg, 4. decembar 1976) engleski kompozitor, dirigent i pijanista.

Bio je centralna figura britanske klasične muzike 20. vijeka, sa nizom radova, uključujući operu, vokalnu muziku, orkestarske i kamerne komade. Njegova najpoznatija djela su opera Piter Grajms (1945), Ratni rekvijem (1962) i Vodič kroz orkestar za mlade (1945).

Biografija

Rođen u Loustoftu, sin zubara, Britn je veoma rano ispoljio izuzetne muzičke sposbnosti. Studirao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, kao i u Grešem školi sa kompozitorom Frenkom Bridžom. Muzičkoj javnosti postao je poznat posle izvođenja svojih djela na različitim festivalima savremene muzike u Firenci, Barseloni i Salcburgu. Međunarodnu slavu stekao je premijerom opere Piter Grajms (Peter Grimes) 1945. godine.

Tokom narednih 28 godina napisao je još 14 opera, uspostavljajući sebe kao jednog od vodećih kompozitora 20. vijeka u ovom žanru. Osim velikih opera za Eglesku nacionalnu operu i Kovent Garden, pisao je “kamerne opere” pogodne za performanse na mjestima skromne veličine. Među najpoznatijim od njih je Obrtaj zavrtnja (The Turn of the Screw) iz 1954. godine.

Sadržaj kome se stalno vraćao u svojim operama uključuje borbu autsajdera protiv neprijateljskog društva i korupciju nevinosti. Drugi Britnovi radovi kreću se od orkestarskih djela, preko horskih kompozicija, do solo pjesama, kamerne, instrumentalne, kao i filmske muzike. Bavio se pisanjem muzike za djecu i amaterske izvođače, uključujući opere za djecu: Hajde da napravimo operu (Let's Make an Opera, 1949), Mali dimnnjačar (Billy Budd, 1951), Nois Flude (Noye's Fludde, 1958), Misa Brevis (Missa Brevis, 1959) za hor i električni klavir i zbirku pjesama Petkom popodne (Friday Afternoons, 1933—1935).

Često je imao u vidu određene izvođače. Njegova najčešća i važna inspiracija bio je njegov lični i profesionalni partner, tenor Piter Pirs; Britn je bio slavni pijanista i dirigent, koji je rado izvodio svoje djela koncertno, ali je pravio i trajne snimke. Takođe je izvodio i snimao djela drugih kompozitora, kao što su Bahovi Brandenburški koncerti, Mocartove simfonije i cikluse pjesama Šuberta i Šumana. Zajedno sa Pirsom i libretistom i producentom Erikom Krozierom, Britn je osnovao godišnji festival u Aldeburgu 1948. godine, gdje je devet godina kasnije (1967) osnovana i koncertna dvorana Snejp Moltings (Snape Maltings). Prvi je kompozitor u Engleskoj koji je za svoj rad dobio nagradu za životno djelo.

Djela

Vodič kroz orkestar za mlade (1946)
San ljetnje noći
Mali dimnnjačar
Nasilje nad Lukrecijom
Ratni rekvijem
Obrtaj zavrtnja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *