Danny DeVito – glumac koji je svoj nedostatak visine koristio kao izvor humora

Daniel Michael DeVito Jr. (rođen 17.11. 1944). Emmyjem nagrađivani američki glumac, režiser i za Oscara nominovan producent, koji je slavu stekao ulogom “Louieja De Palme” u popularnoj ABC-ovoj i NBC-ovoj TV seriji Taxi (1978–1983).

Ovaj sitcom nije tako poznat van Sjeverne Amerike; u ostatku svijeta De Vito je daleko poznatiji po filmskim ulogama.

DeVito je prepoznatljiv po svojom niskom rastu – 149 cm. Neki od njegovih filmova su to koristili kao izvor humora, recimo partnerstvo Arnoldu Schwarzeneggeru u Twins. Zahvaljujući niskom rastu je dobio i jednu od najpoznatijih uloga – Pingvina u Batman Returns. Takođe je igrao cirkuskog majstora u Big Fish kako bi Karla the Gianta napravio što većim, a poznata mu je i cameo uloga u Austin Powers in Goldmember gdje je u filmu-unutar-filma tumačio lik Mini-Meja. Isto tako u Get Shorty, DeVito tumači glumca koji je dobio lik Napoleona. Supruga Rhea Perlman ima visinu 155 cm.

Biografija

DeVito se rodio u italoameričkoj katoličkoj porodici, a prije početka bavljenja glumom je neko vrijeme radio kao frizer u sestrinom salonu. Za vrijeme školovanja u Connecticutu se upoznao s Michaelom Douglasom s kojim će dijeliti stan u New Yorku, a posle i sarađivati u cijelom nizu filmskih projekata. U stan se kasnije doselila i Rhea Perlman, s kojom će se vjenčati 1982. i imati troje djece.

Prva važnija DeVitova uloga bila je u pozorišnoj predstavi One Flew Over Cuckoo's Nest (Let iznad kukavičjeg gnijezda) koju je 1975. ponovio u popularnom i Oscarom nagrađenom filmu. Nakon toga je slijedila nagrađivana TV-serija Taxi, a nakon nje i niz akcionih filmova i komedija u kojima se De Vito nametnuo kao jedan od najupečatljivijih karakternih glumaca svog doba.

Osim kao glumac, De Vito je poznat i kao režiser, pri čemu su tri njegova filma – Throw Momma from the Train, War of the Roses i Death to Smoochy – karakteristična po (za Hollywood neuobičajenom) crnom humoru.

De Vito je takođe producirao i nekoliko filmova, uključujući Man on the Moon, posvećen svog preminulom prijatelju i kolegi Andyju Kauffmanu.

Filmografija

2006-2019 It's Always Sunny in Philadelphia (TV Serija)
Frank Reynolds
2017 Animal Crackers
Chesterfield (glas)
2016 The Comedian
James Berkowitz
2016 Curmudgeons (Kratki)
Jackie
2016 Wiener-Dog
Dave Schmerz
2015 Deadbeat (TV Serija)
Giuseppe Monamocce
– The Occult Leader (2015) … Giuseppe Monamocce
2014 One Direction: Steal My Girl (Kratki video)
Clip director
2014 All the Wilderness
Dr. Pembry
2013 Seven Minutes to Save the World (Kratki)
Righteous Whale
1991-2013 The Simpsons (TV Serija)
Herb Powell
– Changing of the Guardian (2013) … Herb Powell (glas)
– Brother, Can You Spare Two Dimes? (1992) … Herb Powell (glas)
– Oh Brother, Where Art Thou? (1991) … Herb Powell (glas)
2012 Hotel Noir
Eugene Portland
2012 Forces of Nature (Kratki video)
The Lorax (glas)
2012 The Lorax
The Lorax (glas)
2011 Girl Walks Into a Bar
Aldo
2010 It's Always Sunny in Philadelphia: Cast & Creators Live at the Paley Center
2010 Inside the Actor's Workshop (Kratki video)
2010/I I'm Still Here
Danny DeVito
2010 When in Rome
Al
2009 House Broken
Tom Cathkart
2009 Solitary Man
Jimmy Merino
2008 Little Spirit: Christmas in New York (TV film)
Cab Driver / Narrator (glas)
2008/I Just Add Water
Merl Striker
2007 Danny DeVito & the Contract (Kratki video)
Danny DeVito (nepotpisan)
2007 Nobel Son
George Gastner
2007 Reno 911!: Miami
District Attorney
2007 The Good Night
Mel
2006 Deck the Halls
Buddy Hall
2006 10 Items or Less
Big D
2006 Relative Strangers
Frank Menure
2006 My Girlfriend's Abroad
Uncle Rick (nepotpisan)
2006 The Oh in Ohio
Wayne the Pool Guy
2006/I Even Money
Walter
2005 Be Cool
Martin Weir
2005 Marilyn Hotchkiss’ Ballroom Dancing & Charm School
Booth (kao Danny Devito)
2004 Christmas in Love
Brad
2004 Catching Kringle (Kratki)
General Needham (glas)
2004 Father of the Pride (TV Serija)
Emerson
– And the Revolution Continues (2004) … Emerson (glas)
2004 Bad Boy's 10th Anniversary… The Hits (Video) (segment “Victory”) (nepotpisan) 2004 Friends (Tv Serija) Roy, the Stripper
2004 Family of the Year
2003 Big Fish
Amos Calloway
2003 Karen Sisco (TV Serija)
Charlie Lucre
– The One That Got Away (2003) … Charlie Lucre (glas, nepotpisan)
– Dumb Bunnies (2003) … Charlie Lucre
2003 Duplex
Narrator (glas, nepotpisan)
2003 Anything Else
Harvey Wexler
2002 Ed (TV Serija)
Dr. Jack Carmichael
– Human Nature (2002) … Dr. Jack Carmichael
2002 Austin Powers in Goldmember
Danny DeVito / Famous Mini Me (‘Austinpussy’)
2002 Death to Smoochy
Burke Bennett
2001 Heist
Mickey Bergman (as Danny Devito)
2001 What's the Worst That Could Happen?
Max Fairbanks
2000 Screwed
Grover Cleaver
2000 Drowning Mona
Chief Rash
1999-2000 Biography (Dokumentarna Tv Serija)
Narator
– Andy Kaufman (2000) … Narator
– Andy Kaufman's Really Big Show (1999) … Narator (voice)
1999 Man on the Moon
George Shapiro
1999 The Big Kahuna
Phil Cooper (kao Danny Devito)
1999 The Virgin Suicides
Dr. Horniker
1998 Living Out Loud
Pat Francato
1997 Hercules (Video Igra)
Philoctetes (glas)
1997 The Rainmaker
Deck Shifflet
1997 Disney Sing-Along-Songs: Zero to Hero (Kratki video)
Philoctetes (glas)
1997 Men in Black
Alien on TV Monitor (nepotpisan)
1997 Hercules
Phil (glas)
1997 L.A. Confidential
Sid Hudgens
1997 Pearl (TV Serija)
Dean Martin
– Dean Cuisine (1997) … Dean Martin
1997 Disney's Animated Storybook: Hercules (Video Igra)
Philoctetes (glas)
1996 Mars Attacks!
Rude Gambler
1996 Space Jam
Swackhammer (glas)
1996 Matilda
Mr. Wormwood / Narator
1995 Get Shorty
Martin Weir
1995 Little Red Riding Hood (TV Film)
Wolfie (1995) (glas)
1994 Junior
Dr. Larry Arbogast
1994 Felony
Featured Extra
1994 The Larry Sanders Show (TV Serija)
Danny DeVito
– The Gift Episode (1994) … Danny DeVito
1994 Renaissance Man
Bill Rago
1993 Look Who's Talking Now
Rocks (glas)
1993 Last Action Hero
Whiskers (glas, nepotpisan)
1993 Jack the Bear
John Leary
1992 Hoffa
Bobby Ciaro
1992 Batman Returns
Penguin / Oswald Cobblepot
1991 Other People's Money
Lawrence Garfield
1991 Money
1990 The Earth Day Special (TV Special)
Vic
1989 The War of the Roses
Gavin D'Amato
1989 Two Daddies? (TV Film)
George Johnson (glas)
1988 Sesame Street (TV Serija)
Vincent van Grouch
– Episode #20.19 (1988) … Vincent van Grouch
1988 Twins
Vincent Benedict
1988 2 Live Crew: Yakety Yak (Kratki)
Vincent Benedict
1987 Throw Momma from the Train
Owen
1987 Tin Men
Ernest Tilley
1986 Amazing Stories (TV Serija)
Herbert
– The Wedding Ring (1986) … Herbert
1986 Ruthless People
Sam Stone
1986 My Little Pony: The Movie
Grundle King (glas)
1986 Wise Guys
Harry Valentini
1985 Head Office
Frank Stedman
1985 The Jewel of the Nile
Ralph
1985 Happily Ever After (TV Film)
George Johnson (glas)
1984 Johnny Dangerously
Burr
1984 The Ratings Game (TV Film)
Vic De Salvo
1984 CBS Schoolbreak Special (TV Serija)
Ackroyd
– All the Kids Do It (1984) … Ackroyd
1984 Romancing the Stone
Ralph
1984 Ray Parker Jr.: Ghostbusters (Kratki video)
Cameo appearance (nepotpisan)
1983 Terms of Endearment
Vernon Dahlart
1978-1983 Taxi (TV Serija)
Louie De Palma
1983 Likely Stories, Vol. 2 (TV Film)
Vince D'Angelo
1983 The Selling of Vince D'Angelo (TV Film)
Vince D'Angelo
1981 Going Ape!
Lazlo
1980 The Associates (TV Serija)
Alan Swathmore
– The Out of Town Trip (1980) … Alan Swathmore (nepotpisan)
1979 Valentine (TV Film)
Dewey
1979 Angie (TV Serija)
Uncle Cheech
– Uncle Cheech (1979) … Uncle Cheech
1979 Swap Meet
Max
1978 Goin’ South
Hog, Moon's Old Gang
1977 Police Woman (TV Serija)
Napoleon
– Death Game (1977) … Napoleon
1977 The World's Greatest Lover
Assistant Director
1977 Starsky and Hutch (TV Serija)
John ‘John John the Apple’ DeAppoliso
– The Collector (1977) … John ‘John John the Apple’ DeAppoliso
1977 The Van
Andy
1977 Delvecchio (TV Serija)
Anthony ‘Beanzie’ Marott
– Requiem for a Loser (1977) … Anthony ‘Beanzie’ Marott
1976 Car Wash
Joe (obrisana scena)
1976 The Money
Bartender
1975 Deadly Hero
1975 One Flew Over the Cuckoo's Nest
Martini
1975 Minestrome (Kratki)
1973 Hurry Up, or I'll Be 30
Petey
1973 Scalawag
Fly Speck
1972 Hot Dogs for Gauguin (Kratki)
Adrian
1971 Lady Liberty
Fred Mancuso
1970 Dreams of Glass
Thug

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *