Duane Allman – jedan od najboljih gitarista svih vremena

Howard Duane Allman *20. novembar 1946. †29. oktobar 1971. američki gitarista, sezonski muzičar, suosnivač i vođa Allman Brothers Band sve do svoje smrti u saobraćajnoj nesreći 1971. kada je imao 24 godine.

Allman Brothers Band je osnovan 1969. godine sa sjedištem na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država. U ranim 1970-im, bend je imao veliki uspjeh. Allman je najbolje upamćen po svojoj kratkoj, ali uticajnoj karijeri u bendu, a posebno po svojom izražajnom sviranju slide gitare i inventivnih improvizujućih veština. 2003. godine, časopis Roling Stone je postavio Allmana na 2. mjesto na njihovoj listi “100 najvećih gitarista svih vremena”, iza Jimi Hendrixa. 2011. godine je postavljen na 9. mjesto. Njegov ton (postignut sa Gibson Les Paul gitarom i dva 50-vatna bas Marshall pojačala) je imenovan za jedan od najboljih gitarskih tonova svih vremena, po časopisu “Guitar Player”.

Tražen kao studijski muzičar i prije i za vrijeme njegovog boravka u bendu, Duane Allman je nastupao sa priznatim muzičkim zvijezdama kao što su King Curtis, Aretha Franklin, Vilson Picket i Herbie Mann. On je takođe doprinio u velikoj mjeri 1970-te na albumu Layla and Other Assorted Love Songs od Dereka i Dominoesa.

 

Duane Allmanovu vještinu kao gitariste je dopunjavala njegova sposobnost da izvuče najbolje iz drugih u stvaranju muzike.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *