Džodi Foster – ,,Od Entoni Hopkinsa mi se ledila krv u žilama”

Ališa Kristijan „Džodi“ Foster (engl. Alicia Christian “Jodie” Foster, Los Anđeles, 19. novembar 1962) američka glumica, najpoznatija po ulozi agenta Klaris Starling, u filmu Kad jaganjci utihnu iz 1992.

Djetinjstvo i mladost

Džodi Foster je rođena u porodici Lusijusa Fostera III i Evelin „Brandi“ (devojački Almond) Foster u Los Anđelesu. Njen otac, vazduhoplovni pukovnik koji je postao agent za nekretnine, potiče iz bogate porodice, a porodicu je napustio nekoliko mjeseci prije nego što se Džodi rodila.

Njena majka izdržavala je porodicu radeći kao filmska producentkinja. Poslala je svoju kćerku na ekskluzivnu pripremnu školu za francuski jezik, Lycée français de Los Angeles, koju je Džodi završila kao najbolja studentkinja u klasi. Odlazi na univerzitet Jejl, gdje je 1985. godine stekla diplomu iz književnosti sa natprosječnim uspjehom. Dok je bila na Jejlu, Džodi je, kao i koleginica Dženifer Bils iz Flešdensa, vodila prilično normalan život, s obzirom na svoj status slavne osobe.

Karijera

1970-te

Fosterova je prije fakulteta imala preko 50 filmskih i televizijskih nastupa. Počela je karijeru kada je imala tek tri godine, kao Kuperton djevojčica u televizijskoj reklami, a kao televizijska glumica 1968. u jednoj epizodi serije Mayberry R.F.D.. Godine 1969. se pojavila u epizodi Gunsmoke gdje je prvi put potpisana kao Džodi Foster. Filmski debi ostvarila je u televizijskom Diznijevom filmu iz 1970. godine, Menace on the Mountain. Pored toga, snimila je dosta Diznijevih filmova, kao što su Napoleon i Samanta (1972), Jedan mali Indijanac (1973), Freaky Friday (1976) i Candleshoe (1977).

Godine 1974. se pojavila sa Kristoferom Konelijem u TV seriji iz 1974. godine Paper Moon, a dvije godine kasnije zajedno sa Martinom Šinom 1976. u kultnom filmu Devojčica koja živi dolje niz ulicu. Govoreći o svojim godinama kao dječije glumice, koje opisuje kao „glumačku karijeru“, Foster je rekla „da mi je bilo vrlo jasno u mladoj dobi da se moram boriti za svoj život i da nisam, život bi mi bio izgubljen i oduzet od mene“.

Sa četrnaest godina je bila najmlađi domaćin Saturday Night Live, čime je postala najmlađa osoba domaćin do emisije u kojoj je domaćin bila Dru Barimor, sa sedam godina. Još je rekla:
„ Mislim da svi mi, kad se prisjetimo djetinjstva, uvijek mislimo da je to bio neko drugi. To je sasvim drugačije mjesto. Ali ja sam imala sreću da sam bila tu u sedamdesetima i da sam tada uistinu snimala sa nekim sjajnim rediteljima – najuzbudljivije vrijeme, za mene, u američkom filmu. A i naučila sam dosta toga od različitih zanimljivih umjetnika, kao i o poslu u mladoj dobi. Zbog toga sam obraćala pažnju. Bilo je to nešto neprocjenjivo u mojoj karijeri. ”

Fosterova je bila prvi izbor za ulogu princeze Leje u Zvezdanim ratovima, ali je bila onemogućena ugovorom sa Diznijem. Sa četrnaest godina je nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu za ulogu maloljetne prostitutke u filmu Martina Skorsezea „Taksista“, u kojem je nastupila sa Robertom de Nirom. De Nirov lik, psihotični Travis Bikl, pokušava je „spasiti“ od života na ulicama. Nakon što to ne uspijeva, pokušava ubiti predsjedničkog kandidata. Nakon što je i to propalo, ubija njenog svodnika, kojeg glumi Harvi Kajtel.

Džon Hinkli, poremećeni obožavalac, postao je opsednut njome nakon što je pogledao film nekoliko puta i počeo je pratiti dok je pohađala Jejl, šaljući joj ljubavna pisma u njen kampus, i uznemiravao je na njen telefon. Kasnije je pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Regana (pogodivši i ranivši Regana, i još trojicu). Tvrdio je da mu je motiv bio zadiviti Foster, tada brucoškinju na Jejlu. Mediji su u aprilu nagrnuli u univerzitet i neprestano su pratili Fosterovu. Godine 1982. je pozvana da svjedoči tokom suđenja. Nakon što je odgovorila na pitanje rekavši „Nemam nikakve veze sa Džonom Hinklijem mlađim“, Hinkli ju je pogodio olovkom i povikao „Zgrabiću te, Fosterova!”

Drugi čovjek, Edvard Ričardson, ju je pratio oko Jejla i planirao je ubiti, ali je odustao jer je zaključio da je „prezgodna“. To je izazvalo velike neugodnosti za Džodi, koja je postala poznata po napuštanju intervjua ako se spomene Hinklijevo ime. Godine 1991. je otkazala intervju sa En-Bi-Sijom, na emisiji Today Show kad joj je rečeno da će njegovo ime biti spomenuto u njenom predstavljanju. Njena jedina javna reakcija bila je novinarska konferencija nakon toga i članak naslovljen Zašto ja?, koji je napisala za časopis Esquire u decembru 1982. godine, dvije godine nakon pokušaja atentata. Godine 1999. je o tim iskustvima razgovarala sa Čarlijem Rouzom u emisiji 60 Minutes II.

1980-te do danas

Za razliku od drugih dječijih zvijezda, kao što su Širli Templ ili Tejtum O'Nil, Foster je uspešno prevladala prelazak u odrasle uloge, ali ipak ne bez poteškoća. Nekoliko njenih projekata nakon filma Taksista je bilo finansijski neuspješno, kao što su Lisice Lisice, Hotel Nju Hempšir, Five Corners i Stealing Homes. Za ulogu u filmu Optužena je morala otići na audiciju. Dobila je ulogu i prva od dva Zlatna globusa i Oskara za najbolju glumicu za ulogu žrtve grupnog silovanja. Druge dvije zaradila je ulogom agentice FBI-ja Klaris Starling, sa Entonijem Hopkinsom u ulozi Hanibala Lektera, u filmu iz 1991. godine, Kad jaganjci utihnu.

U emisiji The Graham Norton Show, 53-godišnja glumica otkrila je da ju je Hopkins toliko plašio, da nije smjela ni da razgovara s njim na setu.

Foster je rekla da joj je njegova gluma ulivala strah u kosti i da je jedva čekala da se snimanje završi.

“Nikad nisam razgovarala s njim, jer je bio tako strašan. Stigli smo do kraja snimanja i nijednom nismo ušli u bilo kakvu konverzaciju”, kaže Foster.

“Izbjegavala sam ga, ali poslednjeg dana snimanja mi je prišao i ja sam mu sa suzama u očima priznala koliko ga se plašim, a on mi je rekao: ‘Ali ja se plašim tebe!’”

Rediteljski debi ostvarila je 1991. godine sa filmom Mali čovjek Tejt, dramu hvaljenu od strane kritike o naprednom detetu, u kojem je nastupila kao majka djeteta. Režirala je i Kući za praznike (1995), crnu komediju sa Holi Hanter i Robertom Daunijem mlađim. Godine 1992. je u Los Anđelesu osnovala produkcijsku kompaniju nazvanu Egg Productions. Prvo je producirala nezavisne filmove, ali je kompanija ugašena 2001. godine. Džodi Foster je rekla da nije imala namjere producirati „velike meinstrim kino“ filmove. Godine 1994. je počela raditi kao producentkinja na filmu Nel, priči o mladoj ženi odrasloj na izolovanom mjestu koja se mora vratiti u civilizaciju. Kasnije je rekla kako je bilo teško igrati dvostruku ulogu glumice i producentkinje.

U Samersbiju je glumila Loral Samersbi, a u Maveriku iz 1994. Anabel Bransford. Kolega iz Samersbija, Ričard Gir, rekao je kako je ona „otvorena glumica jer su joj misli jasne“. Godine 1997. je sa Metjuom Makonahejom nastupila u naučno-fantastičnom filmu Kontakt, rađenom po romanu naučnika Karla Sagana. Igrala je naučnicu koja u SETI projektu traži vanzemaljski život. Scenario je komentarisala riječima: „moram biti lično povezana sa materijalom, a meni je to prilično teško naći“. Kontakt je bio njen prvi naučno-fantastični film i prvi kontakt sa plavim ekranom. Godine 1998. je u njenu čast asteroid nazvan 17744 Džodifoster.

Godine 2002. je preuzela glavnu ulogu u filmu Soba panike Dejvida Finčera nakon što se Nikol Kidman povrijedila početkom snimanja. Film je u prvom vikendu u Americi zaradio preko trideset miliona dolara. Nakon toga je nastupila u filmu na francuskom jeziku, Vjeridba je dugo trajala (2004), tečno govoreći francuski. Nakon što se nakratko povukla sa svjetala pozornice, Foster se vratila u Planu letjenja (2005) koji je opet postao broj 1 u Americi i veliki svjetski hit. Glumila je ženu čija kćerka nestaje u avionu.

Godine 2006. se pojavila u filmu Čovjek iznutra, trileru Spajka Lija sa Denzelom Vošingtonom i Klajvom Ovenom, koji se prema dobrom starom običaju našao na prvoj poziciji najgledanijih filmova u Americi. Nakon njega glumila je u Neustrašiva, trileru koji je takođe postao jedan od najgledanijih filmova u SAD. Sniman je u Njujorku, a režirao ga je Nil Džordan, a u njemu nastupa i Terens Hauard.

Privatni život

Ima dvije sestre i brata, Lusindu „Sindi“ Foster (rođena 1954), Konstans „Koni“ Foster (r. 1955) i Lusijusa „Badija“ Fostera (r. 1957). Tokom snimanja filma Taksista i Djevojčice koja živi dolje niz ulicu, Koni je bila njena dvojnica. Foster ne voli govoriti o svom privatnom životu, posebno o svojoj seksualnoj orijentaciji, koja je oduvijek bila predmet nagađanja.. Povukla se iz filma Dvostruka opasnost kad je ostala trudna, Sobu panike je snimala u prvim mesecima svoje druge trudnoće. Ima dva sina, Čarlsa (r. 1998) i Kita (r. 2001); Fosterova nikad nije identifikovala niti razgovarala o njihovom ocu. Nije sledbenica nijedne „tradicionalne religije“, ali „poštuje sve religije“ i uživa čitati religijske tekstove. U intervjuu je rekla da je ateista. U intervjuu za Entertainment Weekly je izjavila da ona i njena djeca slave i Božić i Hanuku.

 

Filmografija

 

Glumica

 

2016 Conan (TV Serija)
Jodie Foster (segment “Mladi Han Solo Audition”)

The Cast of Suicide Squad (2016) … Jodie Foster (segment “Mladi Han Solo Audicija”)

2013/I Elysium
Delacourt

2011 Carnage
Penelope Longstreet

2011 The Beaver
Meredith Black

2009 The Simpsons (TV Serija)
Maggie Roark

Four Great Women and a Manicure (2009) … Maggie Roark (glas)

2009/I Motherhood
Jodie Foster

2008 Nim's Island
Alexandra Rover

2007 The Brave One
Erica Bain

2006 Inside Man
Madeleine White

2005 Flightplan
Kyle Pratt

2004 A Very Long Engagement
Elodie Gordes

2002 Panic Room
Meg Altman

2002 The Dangerous Lives of Altar Boys
Sister Assumpta

1999 Anna and the King
Anna

1997 Contact
Eleanor Arroway

1997 The X-Files (TV Serija)
Betty

Never Again (1997) … Betty (voice)

1996 Frasier (TV Serija)
Marlene

Moon Dance (1996) … Marlene (glas)

1994 Nell
Nell

1994 Maverick
Annabelle Bransford

1993 Sommersby
Laurel

1991 Shadows and Fog
Prostitute

1991 Little Man Tate
Dede Tate

1991 The Silence of the Lambs
Clarice Starling

1990 Catchfire
Anne Benton

1989 Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife (Video Spot)
Storyteller

1988 The Accused
Sarah Tobias

1988 Stealing Home
Katie Chandler

1987 Siesta
Nancy

1987 Five Corners
Linda

1985 Mesmerized
Victoria

1984 The Blood of Others
Hélène

1984 The Hotel New Hampshire
Frannie Berry

1983 Svengali (TV Movie)
Zoe Alexander

1982 O'Hara's Wife
Barbara O'Hara

1980 Carny
Donna

1980 Foxes
Jeanie

1977 Candleshoe
Casey

1977 Beach House
Teresina Fedeli

1977 Stop Calling Me Baby!
Isabelle Tristan, AKA Fleur bleue

1976 Freaky Friday
Annabel

1976 Bugsy Malone
Tallulah

1976 The Little Girl Who Lives Down the Lane
Rynn

1976 Taxi Driver
Iris

1976 Echoes of a Summer
Deirdre Striden

1973-1975 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
T.K. Dearing / Sharon Lee / Sue

The Secret Life of T.K. Dearing (1975) … T.K. Dearing

Rookie of the Year (1973) … Sharon Lee

Alexander (1973) … Sue

1975 Medical Center (TV Serija)
Ivy

The Captives (1975) … Ivy

1974 Paper Moon (TV Serija)
Addie Pray

1974 Alice Doesn't Live Here Anymore
Audrey

1974 Smile Jenny, You're Dead (TV Film)
Liberty Cole

1973 Love Story (TV Serija)
Ellie Madison

The Youngest Lovers (1973) … Ellie Madison

1973 The New Perry Mason (TV Serija)
Hildy Haynes

The Case of the Deadly Deeds (1973) … Hildy Haynes

1973 The Addams Family (TV Serija)
Pugsly Addams (glas)

1973 One Little Indian
Martha

1973 Kung Fu (TV Serija)
Alethea Patricia Ingram

Alethea (1973) … Alethea Patricia Ingram

1973 Tom Sawyer
Becky Thatcher

1973 The Partridge Family (TV Serija)
Julie Lawrence

The Eleven-Year Itch (1973) … Julie Lawrence

1973 Bob & Carol & Ted & Alice (TV Serija)
Elizabeth Henderson

1972 The Amazing Chan and the Chan Clan (TV Serija)
Anne Chan

1972 Circle of Fear (TV Serija)
Judy

House of Evil (1972) … Judy

1972 The Paul Lynde Show (TV Serija)
Maggie

To Commune or Not to Commune (1972) … Maggie

1972 The New Scooby-Doo Movies (TV Serija)
Pugsley Addams

Wednesday Is Missing (1972) … Pugsley Addams (glas)

1972 Kansas City Bomber
Rita

1972 Napoleon and Samantha
Samantha

1972 My Sister Hank (TV Film)
Henrietta ‘Hank’ Bennett

1971-1972 My Three Sons (TV Serija)
Priscilla Hobson / Susan / Victoria

1972 Bonanza (TV Serija)
Bluebird

A Place to Hide (1972) … Bluebird

1972 Ironside (TV Serija)
Pip Barker

Bubble, Bubble, Toil and Murder (1972) … Pip Barker

1969-1972 Gunsmoke (TV Serija)
Marieanne / Patricia / Susan Sadler

1969-1971 The Courtship of Eddie's Father (TV Serija)
Joey Kelly

1970 Adam-12 (TV Serija)
Mary Bennett

Log 55: Missing Child (1970) … Mary Bennett

1968-1970 Mayberry R.F.D. (TV Serija)
Little Girl / Girl in Car / Fairy

1970 Daniel Boone (TV Serija)
Rachel

Bringing Up Josh (1970) … Rachel (kao Jodi Foster)

1970 Walt Disney's Wonderful World of Color (TV Serija)
Suellen McIver

Menace on the Mountain: Part 2 (1970) … Suellen McIver

Menace on the Mountain: Part 1 (1970) … Suellen McIver

1970 Menace on the Mountain (TV Film)
Suellen McIver

1970 Nanny and the Professor (TV Serija)
Angela

The Scientific Approach (1970) … Angela

1969 Julia (TV Serija)
Cindy Blanchard

Romeo and Julia (1969) … Cindy Blanchard

1969 The Doris Day Show (TV Serija)
Jenny Benson

 

Reditelj

 

Black Mirror (TV Serija) (1 epizoda)

Arkangel (2017)

2016 Money Monster

2013-2014 Orange Is the New Black (TV Serija) (2 epizode)

Thirsty Bird (2014)

Lesbian Request Denied (2013)

2014 House of Cards (TV Serija) (1 epizoda)

Chapter 22 (2014)

2011 The Beaver

1995 Home for the Holidays

1991 Little Man Tate

1988 Tales from the Darkside (TV Serija) (1 epizoda)

Do Not Open This Box (1988)

1985 Stephen King's Golden Tales (Video) (segment “Do Not Open This Box”)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *