François Ozon – direktan i otvoren pristup seksualnosti

François Ozon (Fransoa Ozon) francuski reditelj i scenarista, rođen u Parizu, 15. novembra, 1967.

Između 1988. i 1998. Ozon je snimio brojne kratke filmove. Od 1998. snima od prilike jedan film godišnje.

 

Biografija

Pošto je diplomirao kinematografiju na Pariskom univerzitetu, 1990. upisao je režiju na La Fémis. Od tada snima brojne kratke filmove, od kojih su mnogi bili zapaženi na internacionalnim festivalima. Sa filmom Action Vérité (1994.) počinje njegova saradnja sa kućom Fidélité Productions, sa kojom snima dosta filmova. Njegov prvi dugometražni film Sitcom (1998) bio je jako dobro prihvaćen i kod publike i kod kritičara.

Svjetsko priznanje je stekao filmovima 8 femmes (2002.) i Swimming Pool (2003.)

Mnogim njegovim filmovima zajednički je direktan i otvoren pristup seksualnosti njegovih likova (posebno u Les Amants criminels , Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (1999. – adaptacija Fassbinderove drame Tropfen auf heiße Steine) i Swimming Pool), zatim građenje filma na malom broju likova (na primer, u Regarde la mer samo dva, pa čak i u Swimming Pool, u kome su, pored dva glavna lika, svi ostali marginalni) i, konačno, posebno obraćanje pažnje na ženske likove.

Filmografija

2017 Amant Double

2016 Frantz

2014 The New Girlfriend

2013 Young & Beautiful

2012 In the House

2010 Potiche

2009 Hideaway (Le refuge)

2009 Ricky

2007 Angel

2007 Quand la peur dévore l'âme (Kratki)

2006 A Curtain Raiser (Kratki)

2005 Time to Leave

2004 5×2

2003 Swimming Pool

2002 Courts mais Gay: Tome 3 (segment “Les Puceaux”)

2002 8 Women

2001 X2000: The Collected Shorts of Francois Ozon (Video)

2000 Under the Sand

2000 Water Drops on Burning Rocks

1999 Criminal Lovers

1998 X2000 (Kratki)

1998 Scènes de lit (Kratki)

1998 Sitcom

1997 See the Sea

1996 A Summer Dress (Kratki)

1996/II L'homme idéal (Kratki)

1995 Jospin s'éclaire (Dokumentarac)

1995 Little Death (Kratki)

1994 Truth or Dare (Kratki)

1994 Une rose entre nous (Kratki)

1993 Victor (Kratki)

1992 Thomas reconstitué (Kratki)

1991 Deux plus un (Kratki)

1991 Le trou madame (Kratki dokumentarac)

1991 Peau contre peau (Kratki dokumentarac)

1991 Une goutte de sang (Kratki)

1990 Mes parents un jour d'été (Kratki)

1988 Les doigts dans le ventre (Kratki)

1988 Photo de famille (Kratki)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *