Frano Lasić: Glumac, pjevač i strastveni jedriličar

Frano Lasić (Rijeka, 12. novembar 1954.) je hrvatski, ranije jugoslovenski glumac i pjevač.

Frano Lasić je rođen u Rijeci, ali od malih nogu živi u Dubrovniku. Završio je Mašinski fakultet u Dubrovniku, ali se strukom nikada nije bavio. Još u srednjoj školi zainteresovao se za glumu i nastupao je u dubrovačkom pozorištu „Marin Držić“.

Svoj prvi film „Okupacija u 26 slika“ Lordana Zafranovića je snimio 1978. Nakon toga, odlučio je da se posveti glumi. 1983. godine odlazi u SAD, gde je proveo sedam godina i završio produkciju i glumu. Nakon Amerike, kraće vreme je živeo u Engleskoj i u Beču.

Do danas (2009) je igrao u preko 55 filmova sa područja bivše Jugoslavije. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu Kiklop reditelja Antuna Vrdoljaka iz 1982, koji je rađen po istoimenom romanu književnika Ranka Marinkovića. U njemu tumači lik pozorišnog kritičara Melkiora Tresića, anksioznog intelektualca koji se potuca po zagrebačkim ulicama i kafanama razmišljajući o svojoj sudbini uoči nadolazećeg vrtloga Drugog svetskog rata.

Ostvario je i kratku, ali zapaženu muzičku karijeru. Godine 1983. nastupa na Splitskom Festivalu zabavne muzike sa kompozicijom Đela Jusića Zagrljeni, koja je postala veliki hit. Njegova pjesma Volim te budalo mala je takođe bila veliki hit i pobjednica Zagrebfesta. Objavio je i LP “Frano Lasić”, na kojem se pored ovih hitova nalazi i pjesma Dobro jutro.

2000-ih godina, nastupao je u telenovelama kao što su „Vila Marija“, „Obični ljudi“ i „Zabranjena ljubav“.

Frano Lasić je imao tri braka. Iz prva dva braka ima troje djece, Janka, Linu i Luku. Bio je i u petogodišnjoj vezi sa srpskom glumicom Dinom Prelević.

Strastveni je jedriličar i sa svojom djecom često jedri. Voli i ronjenje i ostale sportove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *