Fransoa Ogist Rene Roden

Fransoa Ogist Rene Roden (franc. François-Auguste-René Rodin; Pariz, 12. novembar 1840 — Medon, 17. novembar 1917) je bio francuski vajar.

Rodenovo djelo

Roden je izvršio revoluciju u skulpturi korišćenjem slobode forme koja je do tada bila nepoznata. Umio je da izvaja i realistične skulpture, poput Mislioca, ali i da predstavi senzualnost koja je šokirala savremenike, na primjer, skulptura Poljubac.

Trudio se da njegove figure izražavaju emociju svim djelovima tijela.

Sam je prokomentarisao za skulpturu Mislilac:

„Ono zašto on misli, nije samo u njegovom mozgu, zgrčenom čelu, raširenim nozdrvama i stisnutim usnama, već i u svakom mišiću njegovih ruku, leđa i nogu, u stisnutoj pesnici i zgrčenim nožnim prstima“.

Roden je bio naturalista, više ga je interesovala emocija i karakter nego monumentalnost. Odbacivao je idealizam i apstrakciju tradicija antičke skulpture, kao i dekorativnost baroknih uzora. Iako se smatra tvorcem moderne skulpture, on nije bio revolucionarni protivnik tradicije. Obrazovao se na pariskoj Školi lijepih umjetnosti i godila su mu priznanja akademske javnosti.

Neke od narudžbina pretvorio je u snažne umjetničke kreacije. Grad Kale je naručio skulpturu ,,Građani Kalea’’ koja je trebalo da opiše epizodu iz srednjovjekovne prošlosti grada. Roden je ovaj zadatak riješio grupom skulptura koje su postavljene na nivou trga, a ne na pijedestalu. Spomenik književniku Onore de Balzaku je modelovao tako da je spomenik teškim ogrtačem sakrivao tijelo modela, a modelovanjem lica odražavao pogled u daljinu i trenutak umjetničkog razmišljanja. Oba rješenja su se susrela sa neodobravanjem naručilaca, naviknutih na tradicionalne forme skulpture.

U kasnijoj fazi stvaralaštva, Roden je stvorio nekoliko „nepotpunih“ skulptura (fragmenata), kao što su Čovjek koji korača i Iris-glasnik Bogova. Ovim skulpturama nedostaje glava ili neki djelovi tijela. U ovim primjerima, umjetnik ne teži postizanju fizičke sličnosti, već prati sopstvenu umjetničku ideju. Fragmenti su bili inspiracija za vajare apstrakcije narednih generacija.

Poznata je Rodenova veza sa umjetnicom Kamij Klodel. Ona mu je bila muza i ljubavnica, ali i vajarski model.

Najpoznatije Rodenove skulpture su: Bronzano doba, ansambl skulptura Građani Kalea, kapija pakla, Mislilac, Poljubac, Spomenik Balzaku, Ugolino i njegova djeca, Adam, Eva i druga djela.

Roden, avangardan u umjetnosti, ostavio je svoje skulpture, šablone, čak i potpis u domen javne upotrebe. Za njega je to bio način da svoje djelo ostavi budućim generacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *