Gael Garsija Bernal – biografija

Gael Garsija Bernal (šp. Gael García Bernal; Gvadalahara, 30. novembar 1978) meksički glumac.

Gael potiče iz glumačke porodice i svoje prve korake u glumačkom zanatu dao je u pozorištu. Sa 11 godina učestvovao je u svojoj prvoj telenoveli, Deda i ja (šp. Abuelo y yo).

Preselio se u London gdje je studirao glumu. Kad se vratio u Meksiko, glumio je u kratkometražnim filmovima.

Njegov prvi film je Pasji život (šp. Amores Perros), snimljen 2000. godine. Film je doživio ogroman uspjeh i bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji inostrani film.

Godine 2001. snimio je I ja tebi majku (šp. Y tu mamá también), film koji je izuzetno erotski nabijen, i koji je bio nominovan u kategoriji za najbolji scenario.

Godine (2004). Snima Rudo i Kursi (Rudo y Cursi), komično-tragičnu priču o fudbalu i korupciji u Meksiku.

Godine 2002. dobija glavnu ulogu u filmu Zločin oca Amara (šp. El crimen del padre Amaro), koji je takođe bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji inostrani film.

Godine 2004. ostvaruje zapažene uloge u dva filma, Dnevnik motocikliste (šp. Diarios de motocicleta), u režiji Brazilca Valtera Salesa (port. Walter Salles) i Loše vaspitanje (šp. La mala educación), Španca Pedra Almodovara (šp. Pedro Almodóvar).

Godine 2006. dobija ulogu u filmu Babel…

Režirao je film Deficit (šp. Déficit).

Filmografija

 2017/I Coco
Héctor (glas)
 2017 If You Saw His Heart
Daniel
 2017 Dante's Lunch (Kratki)
Hector (glas)
 2014-2017 Mozart in the Jungle (TV Serija)
Rodrigo
 2016 Salt and Fire
Dr. Fabio Cavani
 2016 Neruda
Óscar Peluchonneau
 2015 Desierto
Moises
 2015 Eva Doesn't Sleep
Massera
 2015 Zoom
Edward
 2014 Rosewater
Maziar Bahari
 2014 Ardor
Kaí
 2012 Vamps
Diego Bardem (nepotpisan)
 2012/I No
René Saavedra
 2012 Casa de mi Padre
Onza
 2012 Zalet (kratki)
 2011 A Little Bit of Heaven
Julian Goldstein
 2010 Even the Rain
Sebastián
 2010 Letters to Juliet
Victor
 2009 The Limits of Control
The Mexican
 2009 Mammoth
Leo Vidales
 2008 Rudo y Cursi
Tato
 2008 Blindness
Bartender / King of Ward Three
 2007 El pasado
Rímini
 2007 Déficit
Cristobal
 2006 Babel
Santiago
 2006 Soy tu fan (TV Mini-Serija)
Emilio

¡Que viva México! (2006) … Emilio
 2006 The Science of Sleep
Stéphane Miroux
 2005 The King
Elvis
 2004 Bad Education
Ángel / Juan / Zahara
 2004 The Motorcycle Diaries
Ernesto Guevara de la Serna
 2003 Cuban Blood
Ricky
 2003 Dot the I
Kit Winter
 2002 I'm with Lucy
Gabriel
 2002 El crimen del padre Amaro
Padre Amaro
 2002 Fidel (TV Film)
Che Guevara
 2001 The Last Post (Kratki)
Jose Francisco
 2001 Don't Tempt Me
Jack Davenport (kao Gael Garcia Bernal)
 2001 Privates Lives
Gustavo ‘Gana’ Bertolini
 2001 El ojo en la nuca (spot)
Pablo
 2001 Y Tu Mamá También
Julio Zapata
 2000 Cerebro
 2000 Queen of Swords (TV Serija)
Churi

Honor Thy Father (2000) … Churi (as Gael Garcia Bernal)
 2000 Amores Perros
Octavio (kao Gael García)
 1996 De tripas, corazón (Kratki)
Martín
 1992 El abuelo y yo (TV Serija)
Daniel
 1989 Teresa (TV Serija)
Peluche

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *