Gerhart Hauptman – nobelovac i pacifista

 

Gerhart Hauptman (nem. Gerhart Hauptmann; 15. novembar 18626. jun 1946), nemački dramatičar, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1912.

Karijera dramskog pisca

Rođen je u Obersalcbrunu, malom gradu u Šleskoj, a sada dijelu Poljske. Nakon škole u svom rodnom mjestu pohađao je realnu gimnaziju u Breslau (Vroclavu), a zatim je izučavao agrikulturu na ujakovom imanju. Nije mu se sviđao seoski život, pa se vratio u Breslau i upisao se u umjetničku školu, nastojeći da postane vajar. Tu je upoznao doživotnog prijatelja Jozefa Bloka. Nakon toga studirao je u Jeni, a veliki dio 1883. i 1884. proveo je u Italiji. Oženio se 1885. i smjestio u Berlinu i potpuno se posvetio literarnom radu. Brzo je stekao veliki ugled kao glavni predstavnik moderne drame. Povukao se 1891. u Šlesku. Prva drama mu je bila Pred izlazak sunca (1889) i u toj drami inaugurisao je naturalistički pokret u modernoj njemačkoj literaturi. Nakon toga je slijedilo nekoliko drama, od kojih je Veber snažna drama, koja opisuje ustanak šleskih tekstilaca 1844.

Značajne su i njegove komedije, dramska poema Hanela (1893), istorijska drama Florijan Grejer (1895). Napisao je i dvije tragedije na temu života seljaka u Šleskoj. Zenit je dostigao 1911, kada je napisao nem. Die Ratten, za koje je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1912. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je pacifista. U tom periodu napisao je nekoliko istorijsko-alegoričnih drama. Ostao je u Njemačkoj tokom perioda nacizma i preživio je bombardovanje Drezdena.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *