Goldi Hon – glumica, reditelj, producent

Goldie Jeanne Hawn (Washington, DC, 21. novembra 1945.), američka filmska glumica, nagrađena nagradama Oscar i Zlatni globus.
Rodila se 21. novembra 1945., od oca a i majke domaćice. Otac joj je bio prezbiterijanac, te je vukao korijene od Edwarda Ruthledgea, potpisnika američke Deklaracije nezavisnosti. Majka joj je bila Jevrejka, ali Goldie je ipak išla u crkvu i slavila Božić. Završila je osnovnu i srednju školu, ali je od fakulteta odustala.

Godine 1955. počinje se baviti glumom. Pjevala je i u horu. Na pozorišnim daskama debituje 1961. godine ulogom Julije u drami koju je postavila jedna trupa. Godine 1969. godine debituje na filmu ulogom u “Cactus Flower” i za nju dobija Oscara. Glumila je u nizu uspješnih ostvarenja tokom 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih godina.

Uspješna je i kao rediteljka i producentkinja.

Zainteresovala se za istočnjačku filozofiju, pa svoju djecu odgaja osim u jevrejskoj i u budističkoj vjeri. Glumila je nasuprot velikim zvijezdama. Uz Oscara i Zlatni globus, čak dva puta je bila domaćica dodjele Oscara. Prvi put su joj partneri bili Gene Kelly, Walter Matthau, George Segal i Robert Shaw, a drugi put Chevy Chase i Paul Hogan.

Udavala se dva puta. Ima dvoje djece iz drugog braka, kćerku Kate Hudson i sina Olivera Hudsona, od kojih su oboje priznati glumci. Od 1982. živi zajedno sa Kurtom Russelom, čijem je sinu maćeha.

Filmografija

SPF-18
Narrator
2017/I Snatched
Linda Middleton
2013 Phineas and Ferb (TV Serija)
Peggy McGee
– Thanks But No Thanks/Troy Story (2013) … Peggy McGee (glas)
2002 The Banger Sisters
Suzette
2001 Town & Country
Mona
1999 The Out-of-Towners
Nancy Clark
1996 Everyone Says I Love You
Steffi
1996 The First Wives Club
Elise Elliot Atchison
1992 Death Becomes Her
Helen Sharp
1992 HouseSitter
Gwen
1992 CrissCross
Tracy Cross
1991 Deceived
Adrienne Saunders
1990 Bird on a Wire
Marianne Graves
1987 Overboard
Joanna / Annie
1986 Wildcats
Molly McGrath
1984 Protocol
Sunny
1984 Swing Shift
Kay Walsh
1982 Best Friends
Paula McCullen
1980 Seems Like Old Times
Glenda Parks
1980 Private Benjamin
Judy Benjamin
1979 Lovers and Liars
Anita
1978 Foul Play
Gloria Mundy
1976 The Duchess and the Dirtwater Fox
Amanda Quaid / Duchess Swansbury
1975 Shampoo
Jill
1974 The Girl from Petrovka
Oktyabrina
1974 The Sugarland Express
Lou Jean
1972 Butterflies Are Free
Jill
1971 $
Dawn Divine
1970 There's a Girl in My Soup
Marion
1968-1970 Rowan & Martin's Laugh-In (TV Serija)
Regular Performer
1969 Cactus Flower
Toni Simmons
1969 Five the Hard Way
Spectator (nepotpisana)
1968 The One and Only, Genuine, Original Family Band
Giggly Girl (kao Goldie Jeanne Hawn)
1967-1968 Good Morning, World (TV Serija)
Sandy Kramer

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *