Ignjac Jan Paderevski – legendarni pijanista i kompozitor, državnik, diplomata

Ignacy Jan Paderewski (selo Kurylovka, pokrajina Podolje, ondašnje Rusko Carstvo, 18. novembar 1860.New York, 29. jun 1941.) je bio poljski profesor klavira, pijanista, kompozitor, državnik i diplomata.

U nekim njemačkim izvorima ga nalazimo i pod imenom Ignaz Paderewsky.

Školovao se za profesora klavira. Radi daljnjeg usavršavanja, odlučio je otići u Beč. Ondje se sreo sa Brahmsom, nakon čega mu pijanistička karijera poprima uzlaznu putanju. Održava koncerte po Evropi, od čega mu se pamte oni u Parizu i Londonu. Potom nastupa širom Sjeverne Amerike, gdje je održao više od stotinjak koncerata. Brojne njegove svjetske turneje su zapamćene kao veličanstveni uspjesi. Prihode od svojih koncerata, koji su bili pozamašni, dijelio je u karitativne i kulturne svrhe.

Nakon prvog svjetskog rata, 1919., u slobodnoj Poljskoj je bio sastavljač prve izborne koalicione vlade, u kojoj je imao dvije funkcije: bio je ministrom-predsjednikom i ministrom inostranih poslova. U vladi je ostao do novembra 1919.. Posle je ostvario i diplomatsku karijeru: 1920. je bio poljski predstavnik u Ligi naroda.

Nakon što se povukao iz političkog života, otišao je iz Poljske.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *