Jean Seberg – glumica nesrećne sudbine

Jean Dorothy Seberg (13. novembar 1938 – 30. august 1979) američka glumica, poznata po tome što je uglavnom nastupala u evropskim filmovima 1960-ih i 1970-ih, a od kojih je najpoznatiji Do posljednjeg daha koji ju je pretvorio u jednu od ikona francuskog Novog vala.

Seberg je vodila buran privatni život, okončan nikad razjašnjenim samoubistvom, koje je slijedilo samoubistvo njenog drugog supruga Romaina Garyja.

Filmografija

Saint Joan (1957)
Bonjour Tristsese (1958)
The Mouse That Roared (1959)
Do posljednjeg daha (A bout de souffle) (1959)
Let No Man Write My Epitaph (1960)
Les Grandes Personnes (Time Out for Love) (1961)
La Récréation (Love Play) (1961, sa suprugom Françoisom Moreuilpm)
Five Day Lover (1961)
Congo Vivo (1962)
In the French Style (1962)
Les Plus Belles Escroqueries du Monde (The World's Greatest Swindles) (1964)
Lilith (1964)
Échappement libre (Backfire) (1964)
Moment to Moment (1965)
Un milliard dans un billard (Diamonds are Brittle) (1965)
A Fine Madness (1966)
Line of Demarcation (1966)
Estouffade à la Caraïbe (Gold Robbers) (1967)
The Road to Corinth (1968)
Birds in Peru (1968, with husband Romain Gary)
Pendulum (1968)
Paint Your Wagon (1969)
Ondata di Calore (Dead of Summer) (1970)
Airport (1970)
Macho Callahan (1970)
Kill! (1972)
Questa Specie d'Amore (This Kind of Love) (1972)
L'attentat (The French Conspiracy) (1972)
Camorra (1972)
The Corruption of Chris Miller (1973)
Mousey (or Cat & Mouse) (1974)
Les Hautes solitudes (1974)
Ballad for the Kid (1974) (ko-scenarist, ko-redatelj, ko-montažer)
White Horses of Summer (1975)
Le Grand Délire (Die Große Ekstase) (1975, s mužem Dennisom Berryjem)
The Wild Duck (1976)
La Légion Saute sur Kolwezi (1980 – scene izbačene nakon samoubiustva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *