Jimi Hendrix – Biografija

James Marshall “Jimi” Hendrix (Seattle, 27. novembra 1942. – London, 18. septembra 1970.), američki muzičar. Legenda rock muzike i gitarski genij.

Biografija

James Marshall Hendrix poznatiji kao Jimi Hendrix. Iako njegova solo karijera (od izlaska prvog singla 1966. pa sve do smrti 1970.g.) traje svega četiri godine, priča o njegovoj muzičkoj karijeri započinje puno prije. Još od malih nogu zanima se za gitaru, pa je i prve akorde naučio prije nego što je krenuo u školu. Postoji i jedna anegdota koja je nagovještavala Jimijevu zaljubljenost u sviranje:.. Jimi je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišljenjem da će mu sin napraviti kako mu je rekao, a kada se vratio našao je Jimija kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao “Šta si radio?”, a Jimi mu je odgovorio “Svirao sam metlu!”.

Uticaj na malog Jimija ima Al Hendrix, njegov otac koji mu je svojim blues i jazz kolekcijama ploča stvorio prve uzore kao što su legende Howlin’ Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson… Primijetivši veliko zanimanje za muziku Al radi i drugi veliki korak u Jimijevom putu prema legendi, s petnaest godina kupuje mu električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Jimi bio ljevak prilagodio ju je sebi tj. okrenuo je žice. Sa 16. g. u srednjoj školi osniva svoj prvi bend. Hendrix bez gitare nije bio Hendrix, čak i na wc nije išao bez nje. Toliko je vremena provodio s njom da su se stopili jedno s drugim. Zbog obaveze 1961. godine prijavljuje se u vojsku, a već sljedeće godine otpušten je iz vojske radi teške ozljede, koja je uslijedila nakon skoka s padobranom. Nakon povratka iz vojske započinje muzičku karijeru.

Muzička karijera

Najviše je svirao kao pratnja poznatim muzičarima toga vremena (Sam Cooke, Ike & Tina Turner, B.B. King, Wilson Pickett,…). Nakon napornih turneja zaustavlja se u New Yorku i svira u Cafe Wha gdje se upoznaje s Ches Chandlerom, bas gitaristom grupe The Animals i tu počinje njegov pravi muzički početak.

Ches Chandler mu postaje menadžer, i nagovara ga da dođe u London, te je na njegovu inicijativu osnovan trio The Jimi Hendrix Experience. Uz Jimija još nastupaju Mitch Mitchell kao bubnjar i Noel Redding na bas gitari.

Premijerni nastup su imali u pariškoj dvorani Olympia, a u jesen 1966. snimaju singl “Hey Joe” koji je završio na 6. mjestu britanske top liste.

Posle toga izlazi drugi singl, možda i najpoznatija Hendrixova stvar “Purple Haze” koji dolazi na 3. mjesto.

Na preporuku Paula McCartneyja, Hendrix odlazi svirati na dobrotvorni Monterey Pop Festival (o kojem je D.A.Pennebaker snimio dokumentarni film “Monterey Pop”) koji se održao pred 50.000 posjetilaca. Uz Hendrixa na festivalu su nastupili: The Who, Otis Redding, The Byrds, Greatful Dead, Jefferson Airplane, Big Brother & The Holding Company, The Mamas & the Papas, Canned Heat

Svojim nastupom i žrtvovanjem gitare Hendrix se pokazao kao najkreativniji gitarista, što se moglo vidjeti i na debi albumu “Are You Expirienced?“, koji je došao na drugo mjesto britanske top liste, a nakon festivala i na peto mjesto američke top ljestvice. Jimi se koristio isprekidanim rifovima, rasturajućim feedbackom i srceparajućim wah-wah pedelama, svirajući svoj Fender Stratocaster iza leđa i iza vrata, pa čak i zubima, svojim je showom privukao i mnoge poznate muzičare (Eric Clapton, Jeff Beck,…) na svoje svirke.

Zbog međusobnog neslaganja 1969. bend se razilazi, a Hendrix se vraća u Ameriku. Nakon povratka svira po festivalima od kojih je zasigurno najvažniji Woodstock, do tada najveći festival gdje je i premijerno odsvirao američku himnu – “Star Spangled Banner”, pred više od 400.000 ljudi.

Nakon Woodstocka okuplja novi band Band Of Gypsies u kojem nastupaju samo crni muzičari. Izdali su samo jedan i to live album snimljen na dočeku 1970. u Filmore East dvorani u New Yorku. Tijekom koncerta u Madison Square Gardenu u New Yorku, Hendrix je na zaprepaštenje svojih fanova, a i ostatka benda, jednostavno usred nastupa otišao s pozornice i time dao do znanja da više ne želi nastupat s Band Of Gypsies. Nakon odlaska iz benda vraća se u London gdje ponovno okuplja Experience i pokušava snimiti novi album, koji se trebao zvati “First Ray Of The New Rising Sun”, što mu ne uspijeva zbog njegove tragične smrti.

Zbog prekomjerne doze tableta za spavanje 18. septembra 1970. u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom Danneman, umire jedna od najvećih ikona rock muzike. U 27. godini života umro je ležeći pokraj djevojke koja, da je bila budna, možda mogla spasiti njegov život. Posljednje riječi Jimi Hendrixa koje je napisao noć prije smrti: “The Story Of Life Is Quicker Then The Wink Of An Eye The Story Of Love Is Hello Goodbye Untill We Meet Again”. Jimi Hendrix je sahranjen na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Seattlea, država Washington, SAD.

Nepoznat je broj neslužbenih albuma na kojima svira Jimi, od službenih izdanja izašli su:
Are You Experienced?” (1967.)
Axis: Bold As Love” (1967.)
Smash Hits” (1968.)
Electric Ladyland” (1968.)
Band Of Gypsies” (1970.)
Cry Of Love” (1971.)
Al Hendrix nakon niza sudskih i pravnih borbi 1995. ipak dobija pravo nasljeđa na sve Jimijeve muzičke uratke, te izdaje video kasetu o snimanju LP-a “Electric Ladyland” uz pomoć Janie Hendrix-Wright (Jimijeva sestra).

Diskografija
Albumi:

photo by Time Magazine

Izvor: https://sh.wikipedia.org › wiki › Jimi_Hendrix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *