Karlo Kolodi – tvorac Pinokia

Karlo Kolodi (ital. Carlo Lorenzini Collodi 24. novembra 1826. – 26. oktobra 1890.) italijanski književnik, autor u svijetu čuvene bajke o Pinokiju.

Biografija

Rođen je 1826. kao Karlo Lorencini, u Firenci. Otac Domeniko bio je kuvar, a majka Anđela Orcari, radila je kao služavka. Pseudonim Kolodi, Lorencini je izabrao po selu koje se nalazilo u Toskani (Italija), rodnom mjestu njegove majke, gdje je proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu. Po završetku škole, Kolodi se školovao za sveštenika, ali se zapošljava kao prodavac knjiga. Ubrzo Kolodi počinje da se bavi politikom, zahvaljajući širenju pokreta za ujedinjenje Italije. Sa 22 godine postaje novinar koji je radio za pokret.

List koji je pokrenuo 1848. “Ulične svjetiljke“, ubrzo je ukinut, po naredbi Toskanskog Vojvode. Ponovo je pokrenut 1860. Njegov drugi list „Čarka“, imao je više sreće. Po ujedinjenju Italije, 1861. prestaje da se bavi novinarstvom.

U periodu od 1856. do 1887. piše više knjiga, ali tek pred kraj života stiče slavu. Dječjom literaturom počinje da se bavi 1875. godine, prevođenjem Peroovih priča (franc. Charles Perrault), poput Uspavane lepotice i Mačka u čizmama. 1876. piše djelo „Đanetino“, inspirisano djelom Aleksandra Luiđija Paravićija „Đaneto“. Knjiga o Pinokiju se prvobitno zvala „Priča o lutku“ ital. Storia di un burattino i izlazila je u nastavcima u prvom italijanskom dječijem časopisu „Žurnal za djecu“, iako prvobitno nije bila namijenjena djeci. Po izlasku iz štampe, knjiga je preimenovana u „Pinokijeve avanture“. Danas je u svijetu poznata i pod imenom „Pinokio“.

Kolodi je umro 26. oktobra 1890. godine. Sahranjen je u Firenci. Posle njegove smrti, osnovana je nacionalna fondacija koja je nosila njegovo ime i park posvećen Pinokiu.

Pinokio

Knjiga je prvobitno namijenjena odraslima i imala samo prvih 15 glava današnje knjige. Kako se izdavaču nije svidio kraj, koji je po njegovom mišljenju bio surov, uspijeva da nagovori Kolodija da ga promijeni. Kolodi je, umjesto da promijeni kraj, nastavio da piše nove glave (od 16 do 36). zahvaljujući kojima od prvobitne zamisli da bude knjiga za odrasle, postaje knjiga za djecu.

Crkva je iznijela svoje neslaganje sa tekstom, tvrdeći da može da izazove pobunu. Prva skicirana verzija knjige pojavljuje se 1883. godine. Crteže je radio Enriko Macanti. Po ovoj knjizi Volt Dizni je snimio 1940. čuveni crtani film „Pinokio“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *