Kim Wilde – pop zvijezda 80-tih za kojom je ludio svijet

Kim Wilde, rođena kao Kim Smith (London, Engleska, 18. novembra 1960.), engleska pop pjevačica, tekstopisac i televizijska voditeljka.

Biografija

Kim je prvo dijete rođeno u porodici Wilde. Otac, Marty Wilde bio je rock'n'roll muzičar 1950-ih a majka Joyce Baker je bila članica sastava The Vernon Girls. Kim Wilde ima još dva brata, Rickya Wildea koji je takođe muzičar i Martya Jr-a. kao i sestru Roxanne Wilde. Kao dijete pohađala je školu Oakfield Preperatory School, Dulwich u jugozapadnom Londonu. U dobi od devet godina seli se sa porodicom u Hertfordshire. Tamo ide u Tewin School a kasnije u Presdales School, Ware, da bi na kraju završila u školi u St- Albans College of Art & Design 1980. godine.

Muzička karijera

RAK-godine (1980. – 1983.)

https://www.youtube.com/watch?v=_t-QIqo-qkg

Kim su kontaktirali RAK Records 1980. gdje snima svoj prvi singlKids In America” u januaru 1981. Drugi singlovi bili su Chequered Love i Water On Glass koji je jedini objavljen u Ujedinjemom Kraljevstvu. Prvi album Kim Wilde objavljen je u jesen 1981. Iste godine snima još jedan veliki hit, Cambodia.

Drugi album objavljuje 1982., Select, sa singlovima Cambodia i View From A Bridge. Oba singla su bila na vrhu top liste u Francuskoj. Singl Cambodia prodat je u više od milion nosača zvuka samo u Francuskoj. Kim je objavila treći album, Catch as Catch Can 1983. godine, koji je bio njen eksperimentalni album. Album nije doživio uspjeh i dolazi do prekida ugovora s RAK Recordsom zbog njihovih ambicija da Kim postigne bolju plasiranost na top listama u SAD-u.

MCA-godine (1984. – 1997.)

https://youtu.be/vvbV-u01qaA

Kim je 1984. kontaktirala izdavačka kuća MCA Records i ona kod njih objavljuje svoj četvrti album, Teases & Dares, koji je dobro prihvaćen u njenoj domovini ali još bolje je prošao na njemačkim top listama. Sljedeće godine, francuska pjevačica Laurent Voulzy objavljuje pjesmu Les Nuits Sans Kim Wilde (Noći bez Kim Wilde) u kojoj hvali pjevačicu. Pjesma je nastala nakon što je Francuskinja vidjela nastup Kim Wilde na tv-u i bila je očarana njenim zračenjem. Kim Wilde je preuzela nekoliko strofa iz njene pjesme i to otpjevala na singlu koji je objavljen u Francuskoj. Svoj peti album, Another Step, objavljuje 1986., no nije se prodavao kao što se očekivalo. Na albumu je između ostalih bio cover pjesme You Keep Me Hangin’ On’ koji je u SAD-u dospio na broj 1. Na albumu se pojavljuje i muzičar Junior Giscombe. Kim je sama napisala tekst za većinu pjesama koje su se pojavile na albumu.

Kim Wilde je 1987. snimila božićnu pjesmu Rockin’ Around The Christmas Tree zajedno s komičarom Melom Smithom koja se popela na treće mjesto britanske top liste. Šesti album Close objavljen je 1988. a prodat je u dva miliona primjeraka i to je bio njen najprodavaniji album. Najveći hitovi sa albuma su bili “Hey Mr. Heartache”, “You Came“, “Never Trust a Stranger” and “Four Letter Word“.

Njen sedmi studijski album Love Moves objavljen je 1990. Na njemu su bile pjesme Can't Get Enough (Of Your Love), It's Here i Time. Album nije dobro prodavan kao prethodnik Close.

Kim je svoj osmi album, Love Is, objavila 1992. a na njemu je bila uspješni singl Love Is Holy. Kompilacijski album The Singles Collection: 1981 – 1993, objavljen je 1993. i doživljava uspjeh u Evropi i Australiji. Kim je obradila pjesmu Yvonne Elliman If I Can't Have You koja je također postala popularna.

Deveti studijsku album objavljen je 1995. pod nazivom, Now & Forever, koji je šokirao njene fanove, jer zvuk koji se pojavljuje na albumu zvučao više kao R&B i soul. Nekoliko singlova je doživjelo uspjeh kao npr. Breakin’ Away i This I Swear ali ovaj album se nije tako dobro prodavao kao prethodni. Singl Shame, je objavljen 1996. ali nije se uspio dobro plasirati na top listama.

Diskografija

Studijski albumi

 • Kim Wilde (1981.)
 • Select (1982.)
 • Catch as Catch Can (1983.)
 • Teases & Dares (1984.)
 • Another Step (1986.)
 • Close (1988.)
 • Love Moves (1990.)
 • Love Is (1992.)
 • Now & Forever (1995.)
 • Never Say Never (2006.)
 • Come Out and Play (2010.)
 • Snapshots (2011.)
 • Wilde Winter Songbook (2013)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *