Klaus Man – književnik i borac protiv nacizma

 

Klaus Mann (München, 18. novembar 1906.Cannes, 21. maj 1949. (samoubistvo), njemačko-američki pisac, sin Thomasa Manna, brat Erike i Golo Manna, dok mu je Heinrich Mann bio stric.

Život i djelo

Klaus Mann je objavio svoj prvi roman Der fromme Tanz (Pobožni ples) 1925., a posle toga je pisao novele, eseje, romane i novinske članke. Često je putovao i nastupao zajedno sa svojom godinu dana starijom sestrom Erikom, s kojom je bio vrlo blizak. Zajedno s Pamelom Wedekind (kćerkom Franka Wedekinda) i Gustafom Gründgensom, osnivaju pozorišnu grupu, koja je napravila skandal s komadom Anja i Ester (1925.), koji govori o erotski obojenom prijateljstvu između dvije djevojke u jednom internatu za djevojke.

  1. napušta Njemačku zbog nacizma, kao i ostali članovi porodice. Roman prvijenac Der fromme Tanz (njegov otac Thomas Mann ga se javno odrekao kada se Klaus deklarisao kao homoseksualac u istoimenoj knjizi) spaljivan je širom Njemačke od pristalica nacizma. Od 1936. nastanjuje se u SADu, i počinje pisati na engleskom. Klaus Mann je upoznao je 1937. svog američkog partnera Thomasa Quinna Curtissa. Kada su SAD ušle u Drugi svjetski rat prijavljuje se kao dobrovoljac, i vraća se u Evropu kao vojnik.

Poslije kapitulacije Njemačke i nakon 12 godina borbe protiv nacizma Klaus Mann je imao utisak da je izgubio svoj životni smisao, I na kraju je počinio samoubistvo. Najpoznatije djelo Klausa Manna je roman Mephisto. Po toj knjizi snimljen je i film Mephisto koji je nagrađen 1981. Oscarom za najbolji strani film. Njegova autobiografija Prekretnica izdana je na engleskom 1942. (The Turning Point) a posthumno i 1952. na njemačkom (Der Wendepunkt).

Izabrana bibliografija

  • Der fromme Tanz, 1925.
  • Anja und Esther, 1925.
  • Revue zu Vieren, 1927.
  • Kind dieser Zeit, 1932.
  • Treffpunkt im Unendlichen, 1932.
  • Symphonie Pathétique, 1935.
  • Mephisto, 1936.
  • Der Vulkan, 1939.
  • The Turning Point, 1942.
  • André Gide and the Crisis of Modern Thought, 1943.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *