Lari King – čovjek koji je uradio preko 60000 intervjua

Lari King (engl. Larry King, rođen 19. novembra 1933, kao Lorens Harvi Cejger) američki televizijski i radio voditelj, glumac i komičar.

Njegov rad je itekako bio zapažen i nagrađen, a najznačajnije su mu Nagrada Pibodi i nagrada CableACE.

Karijeru je započeo na Floridi, kao lokalni novinar i radio reporter 1950ih godina, a 1970ih je postao jedan od najslušanijih radio voditelja u SAD. Svjetsku slavu je stekao u svom noćnom tok-šou Lari King uživo (Larry King Live) koji je bio emitovan na Si-En-Enu od 1985. do 2010. godine. Trenutno radi na večernjem šou Lari King sada (Larry King Now) na programima Hulu i RT Amerika, svim radnim danima, sem četvrtka. Četvrtkom je voditelj nedeljne političke emisije Politicking with Larry King, takođe na programu RT Amerika.

Rane godine

Lari King je rođen pod imenom Lorens Lejbel Harvi Cejger u Bruklinu, u Njujorku 19. novembra 1933. godine. Oba njegova roditelja su imigranti i ortodoksni Jevreji. Njegov otac je bio Edvard Džonatan Cejger, austrijski imigrant i vlasnik restorana, a majka Dženi, je krojačica, imigrantkinja iz Bjelorusije.

Kingov otac je umro sa 46 godina od infarkta, te je njegova majka tražila socijalnu pomoć kako bi izdržavala svoju dvojicu sinova. Smrt oca ostavila je jak uticaj na Kinga i nakon toga je zapustio školu. Nakon završene srednje škole, počeo je da radi kako bi pomogao u izdržavanju njihove majke. Nije studirao, nije išao na koledž, već je od malih nogu želio da radi na radiju.

Karijera

Radio i televizija Majami

Jedan spiker, zaposlen u kompaniji Si-Bi-Es, koga je King slučajno sreo, savjetovao mu je da ode na Floridu, gdje jedno medijsko tržište u razvoju prima neiskusne radio spikere. King je uskoro otišao vozom u Majami.

Uprkos početnim neuspjesima, King je istrajao i dobio svoj prvi posao na radiju. Upravnik ove male stanice WAHR (danas WMBM) na Majami Biču, davao mu je da uradi različite zadatke i obaveze. Kada je jedan od zaposlenih spikera dao otkaz, on je postavio Kinga na to mjesto. Njegovo prvo emitovanje je bilo 1. maja 1957. godine. Tada je radio kao disk džokej od 9 sati ujutru do podneva. Takođe je govorio popodnevne vijesti i vijesti iz sporta. Za to je bio plaćen 55$ nedeljno.

Tada je i promijenio svoje ime u Lari King. Naime, razlog tome je bio taj što je generalni direktor Maršal Simonds smatrao da je Cejger previše etničko i teško za pamćenje, tako da je Lari izabrao prezime King. Ideju za to je dobio neposredno prije toga, vidjevši jedan oglas za kraljevsku veleprodaju tečnosti (King's Wholesale Liquor) u dnevnom listu Majami herald.

Si-En-En

Lari King je započeo svoj šou na Si-En-Enu u junu 1985. godine, pod nazivom Lari King uživo. Ugošćavao je pritom širok spektar gostiju, od kontroverznih ličnosti iz teorije zavjere NLO i kvazi-vidovnjaka, sve do istaknutih političara i estradnih zvijezdi. Mnogima od njih to je bio prvi i jedini intervju u javnosti u kom opovrgavaju tračeve i netačne informacije.

Za razliku od mnogih voditelja, King ima direktan nesvađalački pristup sagovorniku. Zbog svog jednostavnog otvorenog načina postavljanja pitanja, postao je poželjan kod mnogih javnih ličnosti koji žele da se oglase po nekom pitanju, a da u isto vrijeme ne budu izazvani po pitanju spornih tema. Za njega je u intervjuima karakteristična iskrenost, sa povremenim ubacivanjem ironije i humora. Takav pristup je privukao pojedine goste koji se inače ne pojavljuju u medijima. Pored toga, poznat je po tome da se nikako ili vrlo slabo priprema za predstojeći intervju. Jednom se čak hvalio, odnosno istakao je, da prije gostovanja u njegovoj emisiji nije čak ni pročitao knjigu autora, koji je trebalo da gostuje kod njega.

Za vrijeme svoje karijere, King je uradio mnoge intervjue sa vodećim ličnostima njegovog vremena. Si-En-En je tvrdio za vrijeme njegove poslednje epizode da je uradio 60.000 intervjua u svojoj karijeri.

King je takođe pisao redovnu rubriku za novine USA Today skoro 20 godina, gotovo od samog početka izdavanja tih novina, 1982. godine, zaključno sa septembrom 2001. godine.

Privatni život

Lari King se ženio osam puta, sa sedam različitih žena. Njegov prvi brak je bio sa svojom djevojkom iz srednje škole, Fridom Miler, 1951. godine, kada je imao 18. Taj brak je okončan iste godine zboh njihovih roditelja, koji su, navodno, poništili ovaj brak zbog nedovoljnih godina starosti. Nakon toga Lari King je bio kratko vjenčan sa Anet Kej, koja mu je rodila sina, Larija Mlađeg, u novembru 1961. godine. Zanimljivo je to, da Lari King nije upoznao Larija Mlađeg sve do njegovih tridesetak godina. Danas Lari Mlađi i njegova supruga, Šenon, imaju troje djece.

Godine 1961, King se oženio trećom suprugom, Alen Akins, Plejbojevom zečicom u jednom od časopisovih istoimenih noćnih klubova. On je usvojio Aleninog sina 1962, i razveo se iste godine. Godinu dana kasnije, oženio se četvrtom ženom, Meri Fransis „Miki“ Stafin, koja je ubrzo otišla od njega. Tada je on opet oženio Akinsovu, sa kojom je 1969, godine dobio drugo dijete, Šaju. Ovaj par se po drugi put razveo 1972. godine. Lari King je zajedno sa svojom kćerkom Šajom napisao knjigu Očev dan, kćerkin dan, a objavili su je 1997. godine, objašnjavajući razloge i posljedice razvoda sa Alen.

Po peti put, King je stupio u brak 25. septembra 1976. godine, sa profesorkom matematike Šejron Lipur. A razveli su se nakon sedam godina braka, 1983.

Lari King je upoznao poslovnu ženu Džuli Aleksander u leto 1989. godine i zaprosio je na njihovom prvom sastanku, 1. avgusta iste godine. Par se vjenčao u Vašingtonu, par mjeseci kasnije, 7. oktobra. Živjeli su u različitim gradovima: Aleksander u Filadelfiji, a King u Vašingtonu. Par se rastao 1990, a zvanično su se razveli 1992. godine. Nakon toga, Lari se vjerio sa glumicom Dijanom Lund 1995 godine, nakon pet nedjelja zabavljanja, ali se ipak nisu venčali.

  1. se oženio 26 godina mlađom suprugom, Šon Sautvik, pjevačicom, glumicom i TV voditeljkom. Vjenčali su se u Kingovoj bolničkoj sobi u Los Anđelesu, tri dana prije njegove operacije srca, radi otčepljavanja krvnih sudova. Ovaj par ima dvoje djece, rođenih 1999. i 2000, a Lari istovremeno je i očuh djetetu iz Šoninog prethodnog braka. Na godišnjicu 10 godina braka, King se našalio da je ona „jedina [žena] koja je trajala dvije cifre“. 14. aprila 2010. oboje su podnijeli zahtjev za razvod braka, ali su bili zaustavljeni zbog procedure zapisnika.

 

Filmografija

 

2017 American Satan
Larry King

2016 Legion
Larry King

2016 The Remake
Larry King

2016 American Crime Story (TV Serija)
Larry King

2012-2016 Gravity Falls (TV Serija)
Wax Larry King

Weirdmageddon 3: Take Back the Falls (2016) … Wax Larry King (glas)

Headhunters (2012) … Wax Larry King (glas)

2015 Dude Bro Party Massacre III
Coach Handsey

2015 Chloe and Theo
Larry King

2014 Murder in the First (TV Serija)
Larry King

Family Matters (2014) … Larry King

2013 1600 Penn (TV Serija)
Larry King

Marry Me, Baby (2013) … Larry King

2013 The Power of Few
Larry King

2012 The Late Late Show with Craig Ferguson: Behind the Scenes with Richie Sambora & Larry King – Part 1 (Kratki)

2012 The Late Late Show with Craig Ferguson: Behind the Scenes with Richie Sambora & Larry King – Part 4 (Kratki)

2012 WWE Raw (TV Serija)
Larry King

Epizoda #20.41 (2012) … Larry King

2012 The Late Late Show with Craig Ferguson (TV Serija)
Mummy

Episode #8.228 (2012) … Mummy (nepotpisan)

2011 All Kids Count
Driver

2011 Conan (TV Serija)
Prehistoric Man

50,000,000 Connie Selleca Fans Can't Be Wrong (2011) … Prehistoric Man (nepotpisan)

2010 Chabad ‘To Life’ Telethon (TV Serija)
Host

Chabad Telethon 2010 (2010) … Host

2010 Shrek Forever After
Doris (voice)

2010 The Rooneys (TV Kratki Film)

2009 30 Rock (TV Serija)
Larry King

Larry King (2009) … Larry King

2008 Swing Vote
Larry King

2008 Ugly Betty (TV Serija)
Larry King

The Kids Are Alright (2008) … Larry King

2007 Bee Movie
Bee Larry King (glas)

2007 The Closer (TV Serija)
Larry King

Til Death Do Us Part: Part II (2007) … Larry King

2007 Sea Tales (Video)

2007 Shrek the Third
Doris (glas)

2007 Shark (TV Serija)
Larry King

Wayne's World 2: Revenge of the Shark (2007) … Larry King

2006 Law & Order: Criminal Intent (TV Serija)
Larry King

Weeping Willow (2006) … Larry King

2005 Boston Legal (TV Serija)
Larry King

Truly, Madly, Deeply (2005) … Larry King

2005 Law & Order: Trial by Jury (TV Serija)
Larry King

Day (2005) … Larry King

2005 Fat Actress (TV Serija)
Larry King

Crack for Good (2005) … Larry King

2004 Catching Kringle (Kratki)
Larry King (voice)

2004 Far Far Away Idol (Video spot)
Ugly Stepsister (voice)

2004 Clubhouse (TV Serija)
Tom Bettelheim

Trade Talks (2004) … Tom Bettelheim

2004 Mr 3000
Larry King

2004 The Stepford Wives
Larry King

2004 Shrek 2
Ugly Stepsister (glas)

2002 Arli$$ (TV Serija)
Larry King

Standards and Practices (2002) … Larry King

2002 The Practice (TV Serija)
Larry King

The Verdict (2002) … Larry King

2002 John Q
Larry King

2001 America's Sweethearts
Larry King

2000 The Contender
Larry King

2000 The Kid
Larry King

1998 Enemy of the State
Larry King

1998 Bulworth
Larry King

1998 Primary Colors
Larry King

1997 The Jackal
Larry King

1997 Mad City
Larry King (nepotpisan)

1997 An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn
Larry King

1997 Contact
Larry King

1997 Spin City (TV Serija)
Larry King

An Affair to Remember (1997) … Larry King

1990-1996 Murphy Brown (TV Serija)
Larry King

Phil's Dead – Long Live Phil's (1996) … Larry King

Rootless People (1990) … Larry King

1996 Bonnie (TV Serija)
Larry King

Better Offer (1996) … Larry King

1996 The Long Kiss Goodnight
Larry King

1996 Murder One (TV Serija)
Larry King

Chapter Twenty-One (1996) … Larry King (nepotpisan)

1995 Coach (TV Series)
Larry King

Is It Hot in Here, or Is It Me?: Part 2 (1995) … Larry King

1995 The Larry Sanders Show (TV Serija)
Larry King

The P.A. (1995) … Larry King

1995 Open Season
Larry King

1991-1994 The Simpsons (TV Serija)
Larry King

Sideshow Bob Roberts (1994) … Larry King (glas)

One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish (1991) … Larry King (glas)

1993 Dave
Larry King

1990 The Exorcist III
Larry King

1990 Crazy People
Larry King

1989 Eddie and the Cruisers II: Eddie Lives!
TV Talk Show Host

1984 Ghostbusters
Larry King

1961 Miami Undercover (TV Serija)
Sleepy Sam

The Thrush (1961) … Sleepy Sam

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *