Laura Antonelli – Sex simbol 70-tih

Laura Antonelli (Pula, 28. novembar 1941.Rim, 22. jun 2015.), bila je italijanska glumica s ulogama u 45 filmova između 1965. i 1991.

Rane godine

Antonelli je rođena kao Laura Antonaz u Puli, tada prestonici italijanske pokrajine Istre (danas Pula, Hrvatska).

Karijera

Izvorno uvježbavana u Napulju za poučavanje tjelesne kulture, Antonelli se prvi put pojavila u italijanskim reklamama za Coca Colu, a prvi film Le sedicenni snimila je 1965. godine nakon čega je slijedio njen američki debi Dr. Goldfoot and the Girl Bombs (1966.). Uslijedile su druge uloge, a prva istaknuta uloga bila je u filmu Malizia 1973. godine za koju je osvojila nagradu Nastro d’Argento (Srebrna traka) Nacionalnog sindikata filmskih novinara Italije. Ostale važnije uloge: ”Sessomatto”, ”Simona”, ‘The Divine Nymph”, ”The Innocent”…

Šezdesetih godina bila je u dugoj vezi sa francuskim glumcem Jean-Paul Belmondom.

Povukla se iz javnosti nakon neuspjele plastične operacije i pala u depresiju.

U aprilu 1991. godine doživjela je težak udarac kada je policija u njenoj kući pronašla heroin.

Osuđena je na kućni pritvor, a nakon što je punih 10 godina dokazivala nevinost, presuda je 2006. godine preinačena i isplaćena joj je odšteta.

Poslednji film u kojem je glumila bio je “Malizia 2000” iz 1991. godine.

Filmografija

  • Malizia 2000 (1991.), Angela
  • L'Avaro (1989.), Frosina
  • Rimini Rimini (1987.), Noce Bove
  • Roba da ricchi (1987.), Mapi Petruzzelli
  • Grandi magazzini (1986.), Elèna Anzellotti
  • La Venexiana (1986.), Angela
  • La Gabbia (1986.), Marie Colbert
  • Tranches de vie (1985.), Monica Belli, la star
  • Sesso e volentieri (1982.), Carla De Dominicis / mušterija u supermarketu / princeza
  • Porca vacca (1982.), Mariana
  • Viuuulentemente mia (1982.), Anna Tassotti
  • Passion of Love (1981.), Clara
  • Casta e pura (1981.), Rosa
  • Il Turno (1981.), Stellina
  • Mi faccio la barca (1980.), Roberta
  • Inside Laura Antonelli (1979.)
  • Tigers in Lipstick (1979.), poslovna žena
  • Il Malato immaginario (1979.), Tonina
  • Gran bollito (1977.), Sandra
  • Wifemistress (1977.), Antonia De Angelis
  • The Innocent (1976.), Giuliana Hermil
  • The Divine Nymph (1975.), Manoela Roderighi
  • Simona (1974.), Simone
  • Till Marriage Do Us Part (1974.), Eugenia di Maqueda
  • Sessomatto (1973.), razne uloge
  • Malicious (alias Malizia), Angela
  • Peccato veniale (1973.), Laura
  • All'onorevole piacciono le donne (1972.), sestra Hildegarde
  • Dr. Popaul (1972.), Martine Dupont
  • The Married Couple of the Year Two (1971.), Pauline
  • Il merlo maschio (1971.), Costanza Vivaldi
  • Sans mobile apparent (1971.), Juliette Vaudreuil
  • Incontro d'amore a Bali (1970.), Daria
  • Gradiva (1970.)
  • A Man Called Sledge (1970.), Ria
  • The Archangel (1969.)
  • Le Malizie di Venere (1969.), Wanda
  • Un Detective (1969.), Franca
  • Satyricon (1968)
  • La Rivoluzione sessuale (1968.), Liliana
  • Scusi, lei è favorevole o contrario? (1967.)
  • Dr. Goldfoot and the Girl Bombs (1966.), Rosanna
  • Šesnaestogodišnjakinje (1965.)

TV uloge

  • Disperatamente Giulia (1989.) (miniserija), Carmen Milkovich
  • Indifferenti, Gli (1988.) (miniserija), Lisa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *