Manuel de Falja – najugledniji španski kompozitor ranog 20 vijeka

Manuel de Falja (šp. Manuel de Falla; Kadiz, 23. novembar 1876 — Alta Grasija, 14. novembar 1946)

Uz Enrikea Granadosa i Isaka Albeniza jedan je od najznačajnijih predstavnika španskog muzičkog nacionalizma. Bio je jedan od prvih kompozitora iz te tradicije koji je postao poznat širom Evrope i Amerike, prekinuvši na taj način izolovanost španske muzike od 18. vijeka.

U njegovom stvaralaštvu mogu se uočiti uticaji kako španske, tako i francuske muzičke tradicije i evropske avangarde. Komponovao je balete: Ljubav čarobnica i Trorogi šešir; opere: Kratak život i Lutkarsko pozorište majstora Pedra; i instrumentalna djela, među kojima se ističu Betička fantazija za klavir i Koncert za čembalo. Njegovo djelo za klavir i orkestar – Noći u vrtovima Španije blisko je estetici impresionizma. Ostavio je za sobom nedovršenu scensku kantatu Atlantida na kojoj je radio poslednjih dvadeset godina života.

Nakon završetka Španskog građanskog rata emigrirao je u Argentinu i tamo umro 1946. godine.

„ Po ubjeđenju i po temperamentu ja sam protivnik umjetnosti koju bismo mogli nazvati sebičnom. Treba raditi za druge: jednostavno, bez sujetnih i oholih namjera. Samo tako umjetnost može da ispuni svoju plemenitu i lijepu društvenu misiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *