Meg Rajan – Kraljica romantičnih komedija

 

Meg Ryan (Fairfield, Connecticut, 19. novembra 1961.), američka je glumica koja je najpoznatija po svojim ulogama u velikom broju popularnih romantičnih komedija, stoga je prozvana “kraljicom romantičnih komedija”.

Biografija

Pravim imenom Margaret Mary Emily Anna Hyra, iako rođena u drugoj saveznoj državi, rasla je u New Yorku i u početku nikako nije bila na putu da postane filmska zvijezda. Studirala je novinarstvo na New York Univerzitetu, a kako bi otplatila noćne časove nastave, započela se baviti glumom. Uz pomoć svoje majke, dobila je ulogu kćerke Candice Bergen u slavnoj TV sapunici Rich and famous, reditelja Georgea Cukora. Takva, ne baš bezazlena uloga, ponukala je mladu glumicu da se nastavi baviti glumom.

Filmografija

Uloga u dnevnoj drami As the World Turns (od 1982. do 1984.) postala je njeno sljedeće zaposlenje. Slijedi pojavljivanje u hororu Amityville 3-D (1983.), no uloga koja je mladu Meg lansirala među poznate bile je uloga žene pilota Goosea u legendarnom akcionom spektaklu Top Gun. Iako sporedna, ta joj je uloga (zbog eksponiranosti filma) dala status raspuštene djevojke, prvenstveno zbog izjave “take me to bed or lose me forever” (Odvedi me u krevet, ili me zauvijek izgubi).

Počinje drugo doba njene karijere, u kojem bilježi sve svoje značajnije uloge. Glumi u više filmova zajedno s Dennisom Quaidom (Unutrašnji svemir 1987., D.O.A. 1988.), a njihove veze na ekranu ubrzo postaju stvarnost te se vjenčavaju 1991. godine. 1987. nastupa i u filmu “Promised land”, s Kieferom Shuterlandom. Promised land je drama koja kritikuje američki način života, te je to njena najkontraverznija uloga. Hit komedija Kad je Harry sreo Sally (1989.) jedna je od njenih najvećih i najpoznatijih uloga. Ljubavni jadi koje u filmu podnose ona i Billy Crystal, a na kraju se ipak zaljubljuju, postaju zaštitni znak sad već slavnije glumice i tema većine njenih kasnijih uloga.

  1. 1990. s filmom Joe protiv vulkana počinje ciklus saradnje s Tom Hanksom. To je najneuspješniji od ukupno triju filmova u kojima je glumila s Hanksom. Kako bi dokazala da može odraditi ozbiljnije likove u filmovima, 1991. je prihvatila ulogu zavisnice Pam, djevojke Jima Morrisona (kojeg glumi Val Kilmer) u legendarnom filmu The Doors Olivera Stonea. Isplatilo se jer je dobila pohvalne kritike i prihvaćena je kao ozbiljna dramska glumica. Slijedi uloga u još jednoj drami, Od krvi i mesa (1993.) opet s Dennisom Quaidom, te slavnim Jamesom Caanom. U filmu se pojavljuje i Gwyneth Paltrow. Iste godine snima drugi film s Tomom Hanksom, još jednu veliku romantičnu komediju, Romansa u Seattleu. Za tu je ulogu nominovana za prestižnu filmsku nagradu Zlatni globus.

Slijede romansa I.Q. s Timom Robbinsom, nešto ozbiljniji Restauracija s Robertom Downeyem Jr.-om, te njena najozbiljnija uloga u filmu Kad muškarac voli ženu s Andyem Garciom, gdje glumi alkoholičarku. 1995. godine je glumila u komediji Francuski poljubac i producirala je. Komedija u kojoj dijeli glavnu ulogu s Kevinom Klineom ubrzo je postala hit, a Meg Ryan će kasnije producirati još nekoliko filmova.

  1. 1996. snima ratnu dramu Hrabrost ratnika s Denzelom Washingtonom. Tema filma je istraživanje sumnjive pogibije oficirke Karen Walden u Zaljevskom ratu. Zatim snima još jednu romantičnu komediju s nešto grubljom i osvetoljubivom ulogom, Zavisni o ljubavi s Matthewom Broderickom.
  2. 1998. snima film Imaš poruku, posljednji i najuspješniji film s Tomom Hanksom. Film je ekranizacija broadwayske predstave i postigao je zavidan uspjeh, te kultni status među filmovima tog žanra. Film je dobio i dobre kritike od filmskih kritičara. Slijedi fantastična romantična drama Grad anđela s Nicolasom Cageom, te beznačajna uloga plesačice u filmu Hurlyburly.

Komična drama Hanging up iz 2000. godine potvrđuje njen status superzvijezde i poštovane glumice zbog dodjele glavne uloge u filmu u kojem nastupa više poznatih zvijezda, između ostalog Walter Matthau, Diane Keaton i Lisa Kudrow.

Slijedi skandal u njenoj karijeri – veza s glumcem Russellom Crowom koja se ostvarila zbog zajedničkih uloga u trileru Dokaz života. Njen suprug Dennis Quaid zbog preljube je zatražio razvod.

Filmografija

2015 Ithaca
Mrs. Macauley

2015 Fan Girl (TV Film)
Mary

2014 How I Met Your Dad (TV Film)
Narrator

2013 Web Therapy (TV Serija)
Karen Sharpe

2009 Curb Your Enthusiasm (TV Serija)
Meg Ryan

The Reunion (2009) … Meg Ryan

2009 Serious Moonlight
Louise

2008/I The Women
Mary Haines

2008 My Mom's New Boyfriend
Martha Durand

2008/I The Deal
Deidre Hearn

2007 In the Land of Women
Sarah Hardwicke

2007 The Simpsons (TV Serija)
Dr. Swanson

Yokel Chords (2007) … Dr. Swanson (glas)

2004 Against the Ropes
Jackie Kallen

2003 In the Cut
Frannie Avery

2001 Kate & Leopold
Kate McKay

2000 Proof of Life
Alice Bowman

2000 Hanging Up
Eve Mozell Marks

1998 You've Got Mail
Kathleen Kelly

1998 Hurlyburly
Bonnie

1998 City of Angels
Dr. Maggie Rice

1997 Anastasia
Anastasia (voice)

1997 Addicted to Love
Maggie

1997 Anastasia: Adventures with Pooka and Bartok (Video Igra)
Anastasia (voice)

1996 Courage Under Fire
Karen Walden

1995 Restoration
Katharine

1995 French Kiss
Kate

1994 I.Q.
Catherine Boyd

1994 When a Man Loves a Woman
Alice Green

1993 Flesh and Bone
Kay Davies

1993 Sleepless in Seattle
Annie Reed

1992 Prelude to a Kiss
Rita Boyle

1990-1991 Captain Planet and the Planeteers (TV Serija)
Dr. Blight

1991 The Doors
Pamela Courson

1990 Joe Versus the Volcano
DeDe / Angelica / Patricia

1989 When Harry Met Sally…
Sally Albright

1988 The Presidio
Donna Caldwell

1988 D.O.A.
Sydney Fuller

1987 Promised Land
Beverly ‘Bev’ Sykes

1987 Innerspace
Lydia Maxwell

1986 Armed and Dangerous
Maggie Cavanaugh

1986 Top Gun
Carole

1985 Wildside (TV Serija)
Cally Oaks

1984-1985 Charles in Charge (TV Serija)
Meagan Parker

Charles ‘R’ Us (1985) … Meagan Parker

War (1984) … Meagan Parker

1982-1984 As the World Turns (TV Serija)
Betsy Stewart

1983 Amityville 3-D
Lisa

1982 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
Denise

Amy & the Angel (1982) … Denise

1982 One of the Boys (TV Serija)
Jane (1982)

1981 Rich and Famous
Debby Blake, 18 Years

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *