In the Mood for Love – Obična, neobična ljubavna priča

In the Mood for Love (Fa Yeung Nin Wa, 2000.)

Režija: Wong Kar Wai


Glume: Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai

Autentična i zrela ljubavna priča koju ćete zaista moći da dodirnete i koja će uspjeti da razoruža čak i one kojima romantika i nije bas ‘najubojitije’ oružje. Nedostajala vam je poetika žudnje i suptilnost erotike, umorni ste od klišea i izlizane ideje da se požuda na filmu moze prikazati isključivo kroz seks? Šta drugo reći, ovo remek delo je jos 2000. godine zauvek prešlo granice azijske kinematografije i razbilo sve jezičke barijere.

Na prvi pogled, sasvim obična priča. Hong Kong 60ih godina, dva bračna para počinju da žive u istoj zgradi. Vremenom se javlja sumnja da muž gospodje Chan (Maggie Cheung) i žena gospodina Chow-a (Tony Leung) varaju svoje partnere. U želji da pobegnu od samoće, dvoje ‘prevarenih’ pokušavaju da savladaju tugu naizmeničnim uživljavanjem u ulogu odsutnog partnera. Čudna veza koja se razvija između njih vremenom postaje toliko jaka da je sve teže odoleti iskušenju i ne biti kao ONI. Ali, ono sto ovu priču čini neverovatnom je način na koji je ona ‘ispričana kamerom’.

Wong Kar Wai je i ovaj film snimio na osnovu ‘nenapisanog’ scenarija. Poznat je po svojim savršeno uravnoteženim kadrovima u kojima se sadržaj i forma međusobno prepliću i dopunjuju, a svaki kadar je ideja za sebe. Način na koji je sniman film direktno je povezan sa činjenicom da scenario ne postoji, pa improvizacija unosi svežinu u tok radnje i samu glumu, koju ne možete da ne osetite. Kamera tokom čitavog filma na izuzetan način i fizički ograničava glavne glumce (radnja se većim delom filma odvija unutra, a kada i na trenutak izvirite napolje, osećaj zatočenosti je očigledan), što samo naglašava njihovu nemogućnost da iskažu svoje emocije.

Savršenim kombinovanjem različitih elemenata-muzike, svetlosnih efekata, kao i usporenih kadrova (način na koji se ona kreće ili kako se samo okrznu pogledom u prolazu), Wong Kar Wai je stvorio emocionalnu dinamiku, koja je kontrast samom filmu koji je sporiji od onih na koje ste navikli. Ali, od prvog kineskog reditelja koji je dobio nagradu za režiju 1997. godine u Kanu (Happy Together) nismo mogli ni da očekujemo ništa manje od filma kakav je In the Mood for Love.

Skrenuću vam pažnju i na glavne glumce (Tony Leung-nagrada za najboljeg glumca u Kanu 2000. godine) čija gluma nije usiljena i lažna, a romansa izmedju njihovih likova se odvija tako da nijedan pokret nije suvišan, nijedan pogled nije prazan. Takođe preslušajte soundtrack na kome Nat King Kole peva na španskom, a Brian Ferry i pesma ‘I'm in the mood for love’ nagnaće vas da se vraćate ovom filmu svaki put kada budete bili raspoloženi za ljubav.

Tekst pisala *Angie*

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *