Nil Persival Jang, ekolog i zagovornik dobrobiti malih farmera

Nil Persival Jang (engl. Neil Percival Young 12. novembar 1945.) je kanadski kantautor i pjevač. Počeo je da nastupa u grupi koja je radila instrumentalne obrade “Shadows” u Kanadi 1960., prije nego što se preselio u Kaliforniju 1966, gdje je postao suosnivač benda “Bafalo Springfild”, zajedno sa Stivenom Stilsom i Riči Furajom, a kasnije se pridružio “Krosbi, Stils i Neš” 1969, svoj prvi album objavio je 1968. i od tada je izgradio uspješnu i hvaljenu solo karijeru, koja obuhvata više od 45 godina i 35 studijskih albuma, uz konstantna i beskompromisna istraživanja muzičkih stilova.

Sajt Rokenrol kuće slavnih opisuje Janga kao “jednog od najvećih rokenrol tekstopisaca i izvođača”. Nil Jang je primljen u Rokenrol kuću slavnih dva puta, prvo kao solista 1995., a drugi put kao član “Bafalo Springfilda” 1997.

Jangova muzika se odlikuje svojim prepoznatljivim zvukom gitare, jako ličnim tekstom i prepoznatljivim altom ili visokim tenorom. Iako sebe prati na nekoliko različitih instrumenata, uključujući klavir i usnu harmoniku, njegovo idiosinkratično sviranje električne i akustične gitare definišu prepoznatljiva stanja teškog i melodičnog zvuka.

Iako je Jang eksperimentisao sa različitim muzičkim stilovima tokom svoje raznovrsne karijere, uključujući i elektronsku muziku, većina njegovih najpoznatijih djela je akustični folk rok i kantri rok ili električni, pojačan hard rok (najčešće u saradnji sa bendom “Krejzi Hors”). Muzički stilovi poput alternativnog roka i grandža su takođe usvojili elemente od Janga. Njegov uticaj je do toga da ga neki nazivaju “Kum grandža”.

Jang je režirao (ili ko-režirao) veliki broj filmova u kojima je koristio pseudonim Bernard Šakej, uključujući Journey Through the Past (1973.), Rust Never Sleeps (1979.), Human Highway (1982.), Greendale (2003.) i CSNY/Déjà Vu (2008.). On je takođe doprinio sa muzikom na filmovima, uključujući Philadelphia (1993.) i Dead Man (1995.).

Jang je ekolog i zagovornik dobrobiti malih farmera, sa kojima je 1985. zajednički napravio dobrotvorni koncert za pomoć poljoprivredi (Farm Aid). Jang je 1986. pomogao u osnivanju “Bridž škole”, obrazovne organizacije za djecu sa teškim verbalnim i fizičkim invaliditetom, a pomaže je godišnjim “Bridž škola” dobrotvornim koncertom, zajedno sa svojom bivšom ženom Pegi Jang (djevojačko Morton).

Jang ima troje djece: sinove Zeka (rođen tokom njegove veze sa glumicom Keri Snodžres) i Bena, kome je dijagnostikovana cerebralna paraliza, i ćerku Amber Džejn koja, kao i Jang, ima epilepsiju. Jang živi na ranču blizu La Honde, Kalifornija.

Iako je živio u sjevernoj Kaliforniji još od 1970-ih i pjeva često o američkim temama i temama o svojoj rodnoj zemlji, on je zadržao kanadsko državljanstvo. Jang je nagrađen Ordenom Manitoba, 14. jula 2006, i 30. decembra 2009, postao je oficir Kanadskog ordena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *