Olga Kirilenko, model i jedna od Bondovih djevojaka

Olga Kostjantinivna Kurilenko (ukr. Ольга Костянтинівна Куриленко) (Brdjansk, Ukrajina, 14. 11. 1979. -), poznata i kao Olga Kurylenko, je ukrajinska glumica i model. Postala je popularna po ulozi Bondove djevojke u filmu Zrno utjehe.

Biografija

Rodila se u Ukrajini, tada dijelu Sovjetskog Saveza, u siromašnoj porodici. Sa trinaest godina postala je model, a tri godine kasnije odselila se u Pariz gdje je potpisala ugovor za modnu agenciju Madison. Uskoro se pojavila na naslovnicama brojnih uglednih modnih časopisa (Glamour, Elle, Vogue itd.). Godine 2005. debitovala je na filmu. Proboj na svjetsko tržište ostvarila je 2008. ulogom u filmu Zrno utjehe, jednom iz ciklusa filmova o tajnom agentu Jamesu Bondu.

Filmografija

2017 Gun Shy
Sheila
2017 The Death of Stalin
Maria Yudina
2016 Correspondence
Amy Ryan
2015/I Momentum
Alexis Farraday
2015 A Perfect Day
Katya
2014 The Water Diviner
Ayshe
2014 The November Man
Alice Fournier
2014 Vampire Academy
Headmistress Kirova
2012-2013 Magic City (TV Serija)
Vera Evans
2013/I Oblivion
Julia
2012 Seven Psychopaths
Angela
2012 To the Wonder
Marina
2012 Erased
Anna Brandt
2011 Land of Oblivion
Anya
2011 There Be Dragons
Ildiko
2010 Tyranny (TV Serija)
Mina Harud
2010 Centurion
Etain
2009 The Assassin Next Door
Galia
2008 À l'est de moi
La Prostituée Russe
2008 Quantum of Solace (Video igra)
Camille Montes (glas)
2008 Quantum of Solace
Camille
2008 Max Payne
Natasha
2007/I Hitman
Nika Boronina
2007 Secrets (TV Mini-Serija)
Eva Pirès
2006 The Serpent
Sofia
2006 Le porte-bonheur (TV Film)
Sophia
2006 Paris, je t'aime
La Vampire (segment “Quartier de la Madeleine”)
2005 The Ring Finger
Iris
2001 Largo Winch (TV Serija)
Carole
– Contessa Vanessa (2001) … Carole (kao Olga Kutylenko)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *