Percy Sledge – ,,Kad čovjek voli ženu”

Percy Tyrone Sledge (25. novembar, 1940 – 14 april, 2015) američki R&B, soul i gospel pjevač. Najpoznatiji po pjesmi “When a Man Loves a Woman“,  No. 1 hit na Billboard Hot 100 i R&B singl listama u 1966.

“Kada sam ušao u studio, tresao sam se kao prut. Bio sam prestravljen”, rekao je Sledž i dodao da je to bila “ista melodija koju je pjevao na poljima, kriknuo je u šumi i pustio da mu se vrati kao eho”.

U intervjuu za Radio BBC 2011. rekao je da je on tvorac melodije za “When A Man Loves A Woman”, ali da je prava za tu pjesmu prenio na Kalvina Luisa i Endrju Rajta, jer “nisam znao bolje”.

“Imao sam melodiju u glavi, pa sam im dao tu pjesmu”, rekao je Sledž i dodao da su oni onda napisali tekst.

On kasnije nije doveo u pitanje sporazum sa Luisom i Rajtom, rekavši: “Osjećao sam da ako je Bog htio da im dam pjesmu, neću ništa da mijenjam po tom pitanju”.

“Zadovoljan sam onim što sam napisao, ali sam svojoj djeci uskratio mnogo toga, jer sam to dao nekom drugom – jednostavno nisam razmišljao”, rekao je Sledž.

Pjesma “When A Man Loves a Woman” dostigla je drugo mjesto na top listi u Britaniji kada je ponovo izdata 1987, pošto se pojavila u filmu “Vod” Olivera Stouna, a obiležila je još nekoliko filmova, poput “Velike jeze”, “Igre plakanja” i istoimene drame iz 1994. sa Meg Rajan. To je bila prva američka pjesma broj jedan na top listi koja je snimljena u studiju “Muscle Shoals” u Alabami, gdje su kasnije snimali i Areta Frenklin i Rolingstounsi.

Ta numera je takođe bila prvi zlatni disk Atlantik rekordsa, čiji izvršni direktor Džeri Veksler ju je nazvao “transcendentnim trenutkom” i “svetom ljubavnom himnom”. Ostala je najveći Sledžov hit i omogućila mu je dugu karijeru, punu turneja, u SAD, Evropi i Južnoj Americi, sa prosječno 100 nastupa godišnje.

Njegove takođe uspešne numere su i “Warm and Tender Love”, “It Tears Me Up” i “Take Time to Know Her”.

Prije muzičke karijere, Sledž je radio na poljima pamuka oko svog rodnog grada Lajtona na sjeverozapadu Alabame, a ranih 1960-ih zaposlio se kao medicinski tehničar u bolnici. Jedan pacijent ga je čuo kako pjevuši dok je radio i preporučio ga je muzičkom producentu Kvinu Ajviju. Sledž je ušao u Rokenrol hol slavnih 2005, a član je i Muzičkog hola slavnih Alabame i Muzičkog hola slavnih Luizijane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *