Petula Clark – prva dama britanske pop muzike

Petula Clark, (Surrey, Engleska, 15. 11. 1932.) britanska pjevačica, glumica i kompozitor, svjetski poznata po pjesmi iz 1960. ”Downtown

Ploča sa ovom kompozicijom, prodata je u 70 miliona kopija širom svijeta, tako da je po tom kriterijumu, Petula najuspješnija britanska ženska pjevačica.

Biografija

Rođena je od oca Engleza i majke Velšanke u mjestu Ewell, Surrey, Engleska, mala Petula je već kao dijete pjevala je u horu mjesne crkve u gradiću Kingston upon Thames.

Još za vrijeme ratnih vremena 1942., napravila je svoj prvi radijski debi na BBC u emisiji posvećenoj britanskim vojnicima na bojišnicama širom svijeta, otpjevavši im pjesmu Mighty Lak a Rose.

Nakon toga postala je britanska pandan, američke zvijezde Shirley Temple, mala tinejdžerska zvijezda i maskota britanskog RAF-a. Nastupala je širom Britanije, sa glumicom i voditeljicom Julie Andrews na priredbama za brojne britanske i američke vojnike. Tako ju je 1944., za vrijeme nastupa u Londonskom Royal Albert Hallu, otkrio filmski reditelj Maurice Elvey,i dao joj ulogu u ratnoj drami Medal for the General. Nakon toga slijedila je njena karijera filmske glumice u sljedećim filmovima; Strawberry Roan , I Know Where I'm Going!, London Town, Here Come the Huggetts, Vice Versa (reditelj Peter Ustinov) i The Card (reditelj Alec Guinness).

Od 1946., Petula nastupa na nacionalnoj britanskoj televiziji ( BBC ) u raznoraznim emisijama, a 1966. i 1972. – 74. imala je i vlastite emisije; This is Petula Clark i The Sound of Petula.

Od 1949., Petula Clark intenzivno snima ploče, prva u nizu je bila “Put Your Shoes On, Lucy,” snimljena za kompaniju EMI. Pedesetih godina prošlog stoljeća snimila je seriju uspješnih singlova; “The Little Shoemaker” (1954), “Majorca” (1955), “Suddenly There's a Valley” (1955) i “With All My Heart” (1956).

U ovom razdoblju Petula je izdavala ploče i na američkom tržištu, ali tamo nije imala nikakvog uspjeha.

Internacionalna karijera

https://www.youtube.com/watch?v=ERy5sp3-jf0

Godine 1958., Petula Clark je pozvana da nastupi u pariškoj Olimpiji. Publika ju je odlično prihvatila, tako da je od tad otpočela Petulina Francuska karijera. Postala je lična prijateljica francuske estradne zvijezde Sache Distela, s kojim je nastupala na brojnim koncertima i TV emisijama po Francuskoj i Belgiji. U ovom razdoblju Petula je postala u pravom smislu internacionalna zvijezda, pojavljivala se je na brojnim evropskim televizijama, i u brojnim koncertnim dvoranama od Njemačke, Španije do Italije. Ona se i udala u Francuskoj (1961.) za Claude Wolffa ( izdavača ), tako da je njena francuska karijera bila logičan nastavak njenog privatnog života. No, nastavila je snimati u Britaniji; tako je pjesma “Sailor” postala njen prvi hit broj 1 hit u Britaniji. Slijedili su uspješni singlovi; “Romeo”, “My Friend the Sea”, “Ya Ya Twist” (skladba Lee Dorseya), “Chariot” i “I Will Follow Him” ( 1962. ).

Uspjeh s pjesmom Downtown

Godine 1964. izdala je svoju najuspješniju pjesmu Downtown, na četiri jezika istovremeno (engleski, francuski, njemački, italijanski ). Nakon toga nizala je hitove tokom čitavog razdoblja šesdesetih godina. Naročito je bila uspješna na američkom tržištu, tako je poseban uspjeh požnjela sa; “I Know a Place”, “My Love (vlastita skladba)”, “A Sign of the Times”, “I Couldn't Live Without Your Love”, “This Is My Song (ovo je bila naslovna pjesma iz filma Charlesa Chaplina: Grofica iz Hong Konga, 1967.), i “Don't Sleep in the Subway”.

  • Za uspjehe na američkom tržištu dobila je nagradu Grammy 1964. ( za “Downtown) i 1965. (kao najbolje žensko izvođenje za “I Know a Place”).
  • 1964, Petula Clark, upustila se u nove vode, komponovala je muziku za francuski kriminalistički film A Couteaux Tirés, film nije baš uspio, ali je Petula ovladala novim znanjem.

U periodu 1960. – 70., Petula Clark je postala superstar, pjevala je po brojnim koncertnim dvoranama, ali i eksluzivnim klubovima širom Amerike, gostovala u brojnim TV emisijama, snimala brojne reklamne spotove, pojavljivala se čak i na reklamnim plakatima za Coca Colu.

Pred kraj šesdesetih, vratila se filmu, snimivši dva muzička filma; Finian's Rainbow (1968.) sa partnerom Fred Astairom, i Goodbye, Mr. Chips (1969.) sa Peter O'Tooleom. Njen posljednji britanski film bio je Never, Never Land (1980.)

Karijera nakon “Downtowna”

Već 1954., Petula Clark se pojavila na pozorišnoj pozornici u ulozi The Constant Nymph , ali do 1981., nije radila ništa (zbog podizanja djece), a onda se vratila pozorištu u mjuziklima; Maria von Trapp i The Sound of Music u Londonskom West Endu . Od tada njena karijera vezana je uz muzički teatar s obje strane Atlantika.

1983., nastupila je kao Candida u predstavi Candida (George Bernard Shaw), pa u mjuziklima; Someone Like You, Blood Brothers (debi na Newyorškom Broadwayu, 1988. – 9 ), pa u Sunset Boulevard (Andrew Lloyd Webber 1993.). Uglavnom njena karijera se kreće po pozornicama čitavog anglosaksonskog svijeta ( Irska, Kanada, Novi Zeland, Amerika, Australija ).

Filmografija

  • Medal for the General (1944.)
  • Strawberry Roan (1945.)
  • Murder in Reverse (1945.)
  • I Know Where I'm Going! (1945.)
  • Trouble at Townsend (1946.)
  • London Town (1946.)
  • Vice Versa (1948.)
  • Easy Money (1948.)
  • Here Come the Huggetts (1948.)
  • Vote for Huggett (1949.)
  • The Huggetts Abroad (1949.)
  • Don't Ever Leave Me (1949.)
  • The Romantic Age (1949.)
  • Dance Hall (1950.)
  • White Corridors (1951.)
  • Madame Louise (1951.)
  • The Card (1952.)
  • Made in Heaven (1952.)
  • The Runaway Bus (1954.)
  • The Gay Dog (1954.)
  • The Happiness of Three Women (1954.)
  • Track the Man Down (1955.)
  • That Woman Opposite (1957.)
  • 6.5 Special (1958.)
  • À Couteaux Tirés (1964.)
  • Finian's Rainbow (1968.)
  • Goodbye, Mr. Chips(1969.)
  • Drôles de Zèbres (1977.)
  • Never, Never Land (1980.)
  • Sans Famille (1981. francuska televizijska miniserija)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *