Robert Luis Stevenson – Pisac pustolovnih i fantastičnih romana za mlade

Robert Louis Balfour Stevenson, (Edinburgh, Škotska, 13. 11. 1850. – Vailima, Samoa, 03. 12. 1894.), škotski romanopisac, esejist i pjesnik, koji je svjetskoj književnosti pridonio s nekoliko klasika književnosti za mlade.


Biografija

Stevenson je rođen 13. 11. 1850., u Edinburghu u Škotskoj gdje je završio škole i studirao inženjerstvo i pravo. Od djetinjstva je pokazivao sklonost ka književnosti. Kako je bolovao od tuberkuloze vrlo je često putovao u inostranstvo u potrazi za podnebljem koje bi godilo njegovom zdravlju. Na svojim putovanjima je počeo pisati svoja prva djela putopisne tematike. Put ga je tako naveo u Kaliforniju gdje je upoznao i svoju buduću suprugu sa kojom se vjenčao 1880. S njom je nastavio svoja putovanja te se s njome naselio na tihookeansko ostrvo Samoa na kojem je i umro 3. 12. 1894. godine.

Književno djelo

Stevensonova popularnost temelji se na uzbudljivim pustolovnim i fantastičnim romanima za mlade čija popularnost ne jenjava ni do današnjih dana. Najpopularnija djela su mu: strvo s blagom, Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea, Crna strijela, te mnoga druga književna djela, eseji i pjesničke zbirke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *