Rok Hadson – nježni div

Roj Harold Šerer mlađi (engl. Roy Harold Scherer, Jr.), kasnije Roj Harold Ficdžerald (engl. Roy Harold Fitzgerald), poznat kao Rok Hadson (engl. Rock Hudson; Vinetka, 17. novembar 1925 — Beverli Hils, 2. oktobar 1985) američki filmski i televizijski glumac.

Tokom karijere koja je trajala preko četiri decenije, glumio je u skoro 70 filmova. Dobitnik je 4 Zlatna globusa, a nominovan je i za Oskara 1956, za ulogu u filmu Giant. Umro je 1985, postavši jedna od prvih većih holivudskih zvezda koja je umrla od komplikacija povezanih sa sidom.

Dok je njegova karijera išla uzlaznom putanjom, Hadson i njegov agent Henri Vilson trudili su se da sakriju njegov privatni život od očiju javnosti. Godine 1955. časopis Confidential prijetio je da će napisati članak kojim će razotkriti Hadsonov tajni homoseksualni život. Njegove kolege su govorile kako je Hadsonova homoseksualnost bila poznata u Holivudu. Ubrzo nakon incidenta sa Confidential časopisom, Hadson se oženio sekretaricom svog agenta Filis Gejts. Godine 1958, Gejst se razvela od Roka Hadsona.

Filmografija

1984-1985 Dynasty (TV Serija)
Daniel Reece

1984 The Vegas Strip War (TV Film)
Neil Chaine

1984 The Ambassador
Frank Stevenson

1982 The Devlin Connection III
Brian Devlin

1982 World War III (TV Film)
President Thomas McKenna

1982 The Devlin Connection (TV Serija)
Brian Devlin

1981 The Star Maker (TV Film)
Danny Youngblood

1980 The Mirror Crack'd
Jason Rudd

1980 The Martian Chronicles (TV Mini-Serija)
Col. John Wilder

1978 Avalanche
David Shelby

1978 Wheels (TV Mini-Serija)
Adam Trenton

1971-1977 McMillan & Wife (TV Serija)
Stewart McMillan

Dark Sunrise (1977) … Stewart McMillan

1976 Embryo
Dr. Paul Holliston

1973 Showdown
Chuck Jarvis

1971 Pretty Maids All in a Row
Tiger

1970 Hornets’ Nest
Turner

1970 Darling Lili
Major William Larrabee

1969 The Undefeated
Col. James Langdon

1968 Ice Station Zebra
Cdr. James Ferraday

1968 A Fine Pair
Capt. Mike Harmon

1967 Tobruk
Maj. Donald Craig

1966 Blindfold
Dr. Bartholomew Snow

1966 Seconds
Antiochus Wilson

1965 A Very Special Favor
Paul Chadwick

1965 Strange Bedfellows
Carter Harrison

1964 Send Me No Flowers
George

1964 Man's Favorite Sport?
Roger Willoughby

1963 A Gathering of Eagles
Col. Jim Caldwell

1962 The Spiral Road
Dr. Anton Drager

1961 Lover Come Back
Jerry Webster

1961 Come September
Robert L. Talbot

1961 The Last Sunset
Dana Stribling

1959 Pillow Talk
Brad Allen

1959 This Earth Is Mine
John Rambeau

1958 Twilight for the Gods
Captain David Bell

1957 A Farewell to Arms
Lt. Frederick Henry

1957 The Tarnished Angels
Burke Devlin

1957 Something of Value
Henry's Son – Peter

1957 Battle Hymn
Colonel Dean E. Hess

1956 Written on the Wind
Mitch Wayne

1956 Giant
Jordan ‘Bick’ Benedict Jr.

1956 Never Say Goodbye
Dr. Michael Parker

1955 All That Heaven Allows
Ron Kirby

1955 One Desire
Clint Saunders

1955 Captain Lightfoot
Michael Martin

1954 Bengal Brigade
Capt. Jeffrey Claybourne

1954 Magnificent Obsession
Bob Merrick

1954 Taza, Son of Cochise
Taza

1953 Beneath the 12-Mile Reef
Narrator (nepotpisan)

1953 Back to God's Country
Peter Keith

1953 Gun Fury
Ben Warren

1953 The Golden Blade
Harun

1953 Sea Devils
Gilliatt

1953 Seminole
Lt. Lance Caldwell

1953 The Lawless Breed
John Wesley Hardin

1952 Horizons West
Neil Hammond

1952 Has Anybody Seen My Gal
Dan Stebbins

1952 Scarlet Angel
Frank Truscott

1952 Here Come the Nelsons
Charles E. ‘Charlie’ Jones

1952 Bend of the River
Trey Wilson

1951 Iron Man
Tommy ‘Speed’ O'Keefe aka Kosco

1951 Bright Victory
Dudek

1951 The Fat Man
Roy Clark

1951 Air Cadet
Upper Classman

1951 Tomahawk
Burt Hanna

1950 The Desert Hawk
Captain Ras

1950 Peggy
Johnny ‘Scat’ Mitchell

1950 Winchester ‘73
Young Bull

1950 I Was a Shoplifter
Store Detective

1950 One Way Street
Truck Driver (nepotpisan)

1949 Undertow
Detective (kao Roc Hudson)

1948 Fighter Squadron
Second Lieutenant (nepotpisan)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *