Skarlet Johanson – Najplaćenija glumica Holivuda

Skarlet Johanson (engl. Scarlett Johansson; Njujork, 22. novembar 1984) američka je glumica, pevačica i manekenka.

Njen filmski prvijenac je bila avanturistička komedija Sjever iz 1994. godine. Johansonova je 1996. godine tumačila svoju prvu glavnu ulogu u filmu Meni i Lo i bila je nominovana za nagradu Spirit za najbolju glavnu glumicu, a potom je i izvedbama u filmovima Šaptač konjima (1998) i Svijet duhova (2001) privukla pažnju publike i kritičara. Godine 2003. okrenula se ozbiljnijim projektima i bila je nominovana za brojne nagrade zahvaljujući glavnim ulogama u filmovima Djevojka sa bisernom minđušom i Izgubljeni u prevodu. Obije izvedbe donijele su joj nominacije za Zlatni globus, dok je za prvi film takođe osvojila nagradu BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Uloge u dramama Ljubavna pjesma za Bobija Longa (2004) i Završni udarac (2005) donijeli su joj još dvije nominacije za Zlatni globus. Johansonova je potom nastupila u filmovima Ostrvo (2005), Crna Dalija (2006), Prestiž (2006), Druga Bolenova kći (2008), Ti ga prosto ne zanimaš (2009), te u projektima Udarna vijest (2006) i Ljubav u Barseloni (2008) Vudija Alena sa kojim je često sarađivala nakon uspjeha sa dramom Završni udarac.

Široj javnosti Johansonova je najpoznatija po ulozi Crne udovice (Nataše Romanov) u nizu Marvelovih filmova: Ajronmen 2 (2010), Osvetnici (2012), Kapetan Amerika: Zimski vojnik (2014), Osvetnici: Era Altrona (2015) i Kapetan Amerika: Građanski rat (2016). Nakon komercijalnog uspeha sa Osvetnicima, tokom 2013. godine, nastupila je u nekoliko filmova nezavisne produkcije koji su naišli na dobar prijem kod kritičara, među kojima su Don Džon, Ona i Pod kožom. Godine 2014. igrala je glavnu ulogu u naučnofantastičnom blokbasteru Lusi Lika Besona.

Johansonova je takođe dobitnica nagrade Toni za izvedbu u brodvejskoj predstavi Pogled sa mosta iz 2010. godine. Bavi se i muzikom, a do sada je izdala dva studijska albuma — Anywhere I Lay My Head (2008) i Break Up (2009). Jedna je od glumica koje nose titulu modernog holivudskog seks-simbola, a njeno ime se često nalazi na listama najseksipilnijih žena svIJeta, među kojima su liste magazina Eskvajer iz 2006. i 2013. i časopisa Plejboj iz 2007 godine.

Filmografija
 2018 This Is What Democracy Looks Like (Kratkometražni)
 2009-2018 Saturday Night Live (TV Serija)
Ivanka Trump / Lexie (segment “Porcelain Fountains”)

Donald Glover/Childish Gambino (2018) … Ivanka Trump (nepotpisana)
Dwayne Johnson/Katy Perry (2017) … Ivanka Trump (nepotpisana)
Ryan Reynolds/Lady Gaga (2009) … Lexie (segment “Porcelain Fountains”) (nepotpisana)
 2018 Avengers: Infinity War
Natasha Romanoff / Black Widow
 2018 Pete Yorn, Scarlett Johansson: Bad Dreams (Kratkometražni)
Scarlett
 2018 Isle of Dogs
Nutmeg (glas)
 2017 Rough Night
Jess
 2017 Ghost in the Shell
Major
 2016 Sing
Ash (glas)
 2016 Captain America: Civil War
Natasha Romanoff / Black Widow
 2016 The Jungle Book
Kaa (glas)
 2016 Hail, Caesar!
DeeAnna Moran
 2015 Avengers: Age of Ultron
Natasha Romanoff / Black Widow
 2015 Assassin Banana (TV Mini-Serija)
Pink Lady

Episode #1.3 (2015) … Pink Lady (glas)
Episode #1.2 (2015) … Pink Lady (glas)
 2014 Lucy
Lucy
 2014 Deep Down (Kratkometražni)
Narator (glas)
 2014 Captain America: The Winter Soldier
Natasha Romanoff / Black Widow
 2014 Chef
Molly
 2014 HitRECord on TV (TV Serija)
Olivia (segment “Two Player Game”)

RE: Games (2014) … Olivia (segment “Two Player Game”) (glas)
 2013 Her
Samantha (glas)
 2013 Under the Skin
The Female
 2013 Don Jon
Barbara
 2012 Hitchcock
Janet Leigh
 2012 The Avengers
Natasha Romanoff / Black Widow
 2011 We Bought a Zoo
Kelly Foster
 2010 Iron Man 2
Natalie Rushman / Natasha Romanoff
 2008 The Spirit
Silken Floss
 2008 Vicky Cristina Barcelona
Cristina
 2005-2008 Robot Chicken (TV Serija)
Dolores / Wife / Lisa / …
 2008 The Other Boleyn Girl
Mary Boleyn
 2007 The Nanny Diaries
Annie Braddock
 2006 The Prestige
Olivia Wenscombe
 2006 The Black Dahlia
Kay Lake
 2006 Scoop
Sondra Pransky
 2005 The Island
Jordan Two Delta / Sarah Jordan
 2005 Match Point
Nola Rice
 2004 A Love Song for Bobby Long: Deleted Scenes (Video spot)
Pursy Will
 2004 In Good Company
Alex
 2004 The SpongeBob Squarepants Movie (Video igra)
Mindy (glas)
 2004 The SpongeBob SquarePants Movie
Mindy (glas)
 2004 A Good Woman
Meg Windermere
 2004 A Love Song for Bobby Long
Pursy Will
 2004 The Perfect Score
Francesca
 2003 Lost in Translation
Charlotte
 2002 Eight Legged Freaks
Ashley Parker
 2001 An American Rhapsody
Suzanne – at 15
 2001 Ghost World
Rebecca
 2001 The Man Who Wasn't There
Birdy Abundas
 1999 My Brother the Pig
Kathy Caldwell
 1998 The Horse Whisperer
Grace MacLean
 1997 Home Alone 3
Molly Pruitt
 1997 Fall
Little Girl
 1996 If Lucy Fell
Emily
 1996 Manny & Lo
Amanda
 1995 The Client (TV Serija)
Jenna Halliwell

Pilot (1995) … Jenna Halliwell
 1995 Just Cause
Katie Armstrong
 1994 North
Laura Nelson

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *