Srđan Karanović – ,,Filmska režija je jedan sladak oblik manipulacije”

Srđan Karanović (rođen 17. novembra 1945. u Beogradu) srpski filmski režiser.

Srđan Karanović je magistrirao filmsku i TV režiju na FAMU u Pragu 1970. za koju kaže da je je odrednica “praški škola” već dosadila i bogu i ljudima. Režirao je mnoge igrane filmove, poput “Društvene igre”, “Pogledaj me, nevernice”, “Miris poljskog cveća”, “Petrijin venac”, “Nešto između”, “Jagode u grlu”, “Za sada bez dobrog naslova”, “Virdžina”. Zanimljivo je da je film “Besa” tek deveti cjelovečernji igrani film autora nekih od antologijskih jugoslovenskih filmova. Autor je i jedne od najpopularnijih TV serija “Grlom u jagode”. Sam ili u saradnji pisao je scenarija za sve svoje filmove i TV emisije. Godine 1978. u Kanu je osvojio nagradu FIRPESCI za film “Miris poljskog cveća”.

Bavio se i pedagoškim radom na beogradskom FDU, a predavao je u Bostonu, Njujork. Napisao je knjigu “Dnevnik jednog filma – Virdžina 1981 – 1991”, a okušao se i kao glumac.

Imao je retrospektive svojih filmova na festivalima u Larošelu, Solunu, kanadskoj kinoteci u Montrealu i na Bruklin koledžu u Njujorku, a bio je član mnogih međunarodnih žirija na festivalima.

“Od odlaska u školu kroz život mnogi manipulišu našom percepcijom stvarnosti. Uostalom i filmska režija je jedan sladak oblik manipulacije. Kao reditelj se često osećate kao mađioničar koji žonglira vremenom, likovima, kadrovima… To se dešava stalno i svuda. Nama manipulišu ali i mi često manipulišemo drugima. Svi me pitaju za film ‘Za sada bez dobrog naslova’, da li je to ostvarenje o Kosovu, a ja im govorim da je to film o manipulaciji. Ljubav Albanke i Srbina je u drugom planu”, kazao je Karanović.

Za njega nema dileme da film ne može mnogo da promijeni u bilo kom društvu i državi. “Dobar film natera ljude da razmišljaju. Mami im emocije. Inače nijedan film ništa nije promenio u nekoj državi, politici, društvu. Nikada nisam imao te iluzije da film menja svet”.

Filmografija

2009 Besa
2003 Sjaj u očima
1991 Virdžina
1988 Za sada bez dobrog naslova
1985 Jagode u grlu
1983 Nešto između
1980 Petrijin venac
1977 Miris poljskog cveća
1976 Grlom u jagode (režirao 10 epizoda)
1974 Pogledaj me nevernice (TV film)
1972 Dom (TV film)
1972 Društvena igra
1971 Apotekarica
1969 Neobavezno (Režirao 3 epizode)
1969 Paní vrátná
1968 Stvar srca

Okušao se i kao glumac

  • “Specijalno vaspitanje” (1977)
  • “Nacionalna klasa” (1979)
  • “Tajlandska kanasta” (1985)
  • “Već viđeno” (1987)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *