Terrence Malick – Filmski Selindžer

Terrence Frederick Malick (30. novembar 1943.) američki filmski reditelj, scenarista i producent. U karijeri koja se proteže gotovo četiri decenije, Malick je režirao osam filmova. Malick je za svoja filmska djela uglavnom dobijao pozitivne kritike, a njegovi filmovi često su proglašavani remek-djelima. Do danas je zaradio tri nominacije za prestižnu nagradu Oscar i to za svoj rad na filmovima Tanka crvena linija (najbolji reditelj i adaptirani scenario) te Drvo života (najbolji reditelj). Osvojio je nagradu Zlatni medvjed na 49. filmskom festivalu u Berlinu za svoj rad na filmu Tanka crvena linija, a 2011. godine na 64. filmskom festivalu u Cannesu njegov film Drvo života proglašen je najboljim filmom festivala i osvojio je Zlatnu palmu.

Rani život

Terrence Malick rođen je u Otawi (država Illinois) ili u Wacou (država Teksas). Otac mu je bio Emil Malick, geolog i sin asirskog imigranta iz Irana, a majka Irene Malick. Waco je jedno od mjesta radnje njegovog filma Drvo života. Malick je pohađao episkopalsku školu St. Stephen u Austinu (država Teksas) dok je njegova porodica živjela u Bartlesvilleu (država Oklahoma). Imao je dvojicu mlađe braće: Chrisa i Larryja. Larry Malick je bio gitarista koji je otišao studirati u Španiju kasnih 60-tih godina prošlog stoljeća. 1968. godine namjerno je slomio ruku zbog pritiska koji je uzrokovao studij muzike. Otac Emil je otišao u Španiju pomoći Larryju, ali je Larry nedugo nakon toga umro, navodno počinivši samoubistvo.

Marlick je studirao filozofiju na univerzitetu Harvard gdje je 1965. godine diplomirao s najvišim počastima (summa cum laude), a s obrazovanjem je nastavio na univerzitetu Oxford, Magdalen College, nakon što je dobio Rhodesovu stipendiju. 1969. godine Northwestern University Press objavio je Malickov prevod Heideggerovog Vom Wesen des Grundes kao The Essence of Reasons. Nakon što se vradio u SAD, Malick je predavao filozofiju na univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology) istovremeno radivši kao slobodni novinar. Pisao je članke za Newsweek, The New Yorker i Life.

Filmska karijera

1969. godine otišao je u Los Angeles studirati na Američkom filmskom institutu gdje magistrira režiravši kratki film Lanton Mills.

Isprva je kao script doctor radio na prepravljanju tuđih scenarija, a 1972., režira svoj prvi dugometražni film, Pustara, koji izlazi sljedeće godine i ne zarađuje mnogo novca, ali dobija dobre ocjene kritičara.

Sljedeći film, Dani raja, završava 1978. godine i takođe dobija pohvale filmskih kritičara. Nakon toga Malick se odselio u Francusku i povukao se iz javnosti na sljedećih 20 godina. Nije davao intervjue i tražio je da se ne objavljuju njegove slike, iako su mediji bili zainteresovani za njega. Njegovi prijatelji i saradnici su, odgovaravši na pitanja o njegovoj neobičnoj povučenosti, opisivali Malicka kao prijatnog i zanimljivog čovjeka koji jako drži do privatnosti.

Radio je i na ambicioznom filmu naslova Q, no posao je ostao nedovršen i njegov sljedeći film izlazi tek 1998. godine – Tanka crvena linija dobija sedam nominacija za Oscara, ali nijednu nagradu. Nakon toga radi kao producent na nekoliko filmova, a ponovno režira Novi svijet koji je 2005. nominovan za Oscara, ali dobija nešto slabije ocjene od njegovih prethodnih radova.

Filmografija

1973. Pustara   Badlands
1978. Dani raja   Days of Heaven
1998. Tanka crvena linija   The Thin Red Line
2005. Novi svijet   The New World
2011. Drvo života   The Tree of Life
2012. Ka čudu   To the Wonder
2015. Vitez pehara   Knight of Cups
2016. Plovidba kroz vrijeme: put života Voyage of Time: Life's Journey
2017. Pjesma do pjesme Song to song

Izvod: https://sh.wikipedia.org › wiki › Terrence_Malick

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *