Tina Turner – kraljica pop muzike

Tina Turner , rođena kao Anna Mae Bullock (Nutbush, Tennessee, SAD, 26. novembar 1939. -) je poznata američka rock, soul pjevačica i glumica.

Tina Turner dobila je osam Grammy nagrada. Časopis Rolling Stone stavio je Tinu na listu Besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena. Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju u Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200 000 000 albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava Ike & Tina Turner.

Biografija

Anna Mae Bullock rođena je u porodici fabričke radnice Zelme i Floyda Richarda Bullocka, baptističkog sveštenika kao drugo dijete, nakon svoje sestre Allene. Nakon razvoda roditelja, njena sestra se preselila u St. Louis, za njom je pošla i Anna kad joj je umrla baka – 1956. U St. Louisu je pohađala srednju školu Sumner High School, ali su je od škole još više privlačili noćni klubovi. U klubu Imperial pao joj je u oči sastav Kings of Rhythm i njihov član – gitarista Ike Turner s kojim se i upoznala. Kad su oni objavili audiciju za pratećeg pjevača-icu, Anna Mae je gotovo otela mikrofon suparnici i otpjevala I Know You Love Me Baby (pjesmu B.B. Kinga). Turneru se dopao glas Anne i ona je postala prateći vokal u sastavu, da bi vrlo brzo dogurala i do soliste, kad je otpao muški pjevač na zakazanom snimanju njihove ploče A Fool in Love. Ike se oduševio Annom, promjenio joj ime u Tina i dao joj svoje prezime Turner (iako je tad bio službeno u braku s drugom ženom), čak je promjenio i ime sastava u The Ike & Tina Turner Revue.

Karijera u sastavu Ike & Tina Turner

Ike & Tina Turner snimili su velik broj hitova 60-ih, među ostalima: već spomenutu A Fool in Love, It's Gonna Work Out Fine, I Idolize You River Deep, Mountain High (veliki hit sa producentom Philom Spectorom), Come Together, Honky Tonk Woman i I Want to Take You Higher. Njihov najveći hit bio je singl Proud Mary iz 1968. godine koji se 1971. popeo na 4# Billboardove Hot 100 top liste, za taj singl su 1972. dobili Grammy kao najbolji R&B izvođači.

Tina i Ike su se vjenčali 1962. u Tijuani, Meksiko, a sredinom 70-ih brak između Tine i Ikea se počeo raspadati zbog Ikeovog prekomjernog opijanja, uzimanja droga i njegove arogancije. U avgustu 1974. godine Tina izdaje svoj prvi samostalni album Tina Turns the Country On! kojeg je producirao Ike. Iste godine Tina prelazi na budizam. Već sljedeće 1975. nastupa u svom prvom filmu rock operi Tommy, u maloj ali zapaženoj ulozi.

Nakon svađe uoči nastupa u Dallasu 1976. Tina definitivno napušta Ikea, i bježi od njega. Službeno se rastala tek 1978. nakon 16 godina braka. Iste godine izdaje prvi album nakon razvoda pod nazivom Rough koji nije dobro prošao kod publike, kao i sljedeći album iz 1979Love Explosion.

Povratak na vrh

Ponovni povratak na vrh Tina je napravila 1983. obradom pjesme Let's Stay Together Ala Greena koja postala Evropski hit. U maju 1984. izdala je novi album – Private Dancer.

Kruna tog vala bio je singl What's Love Got To Do With It koji se popeo na 1# američke top liste (to je ujedno i njen jedini američki 1# ). Tina je tad imala 44 godine, pa je postala najstarija pjevačica koja je dospjela na prvo mjesto top ljestvica.

S istog albuma objavila je i singl – Private Dancer 1985., koji je prodat u više od 11 000 000 kopija. Nakon uspjeha singla Private Dancer prihvaća ulogu Aunty Entity, vladarice Bartertowna u filmu Mad Max 3: Thunderdome u kojem je otpjevala pjesmu We Don't Need Another Hero.

Iste godine zajedno s Mickom Jaggerom nastupa na humanitarnom koncertu Live Aid.

Svoj naredni album Break Every Rule izdaje 1986., kao i autobiografiju I, Tina. Iste godine dobila je svoju zvijezdu u ulici slavnih u Hollywoodu.

Ike i Tina Turner dobili su svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame 1991 godine. U njihovo ime nagradu je primio Phil Spector. Iste godine izdaje kompilacijski album Simply the Best sa svim svojim hitovima.

Za film Zlatno oko iz serije o Jamesu Bondu snima 1995 – naslovnu pjesmu (autori; Bono i The Edge iz sastava U2). Ta pjesma se nalazila na njenom sljedećem studijskom albumu Wildest Dreams kojega izdaje 1996. godine.

Zajedno s italijanskim pjevačem Erosom Ramazzottijem pjeva pjesmu – Cose Della Vita – Can't Stop Thinking of You1997. za koju je i napisala englesku verziju. Tih godina pjeva duete i sa Eltonom Johnom i Cher.

Deveti studijski album Wildest Dreams izdaje 1999., a sljedeće godine započinje turneju Twenty Four Seven Tour, jednu od najuspješnijih u karijeri. Zajedno s Philom Collinsom 2003. snima pjesmu Great Spirits za crtani film Legenda o medvjedu.

Kao prava baka sa punih 68 godina, nastupila je zajedno s Beyoncé Knowles na 50. godišnjici dodjele Grammy nagrada 10. februra 2008. , to je bio njen prvi veći nastup nakon turneje Twenty Four Seven Tour. Povodom 50. godina rada na sceni, – 2008 otisnula se na turneju po nazivom Tina!: 50th Anniversary Tour.

Diskografija

Studijski albumi

Kompilacijski albumi

Albumi uživo

Muzika za film

Turneje

Filmografija

  • 1966.: The Big T.N.T. Show (Dokumentarni film)
  • 1970.: It's Your Thing (Dokumentarni film)
  • 1970.: Gimme Shelter (Dokumentarni film)
  • 1971.: Taking Off
  • 1971.: Soul to Soul (Dokumentarni film)
  • 1972.: Cocksucker Blues (Dokumentarni film, neobjavljen)
  • 1975.: Tommy
  • 1978.: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
  • 1985.: Mad Max 2: The Road Warrior
  • 1993.: What's Love Got to Do with It (i glas u pjesmama za Angelu Bassett)
  • 1993.: Last Action Hero

Suradnja s ostalim izvođačima

  • 1982.: Ball of ConfusionB.E.F.
  • 1985.: State of Shock/It's Only Rock ‘n Roll (But I Like It)Mick Jagger
  • 1986.: It’s Only LoveBrian Adams
  • 1986.: Tearing Us ApartEric Clapton
  • 1998.: Cose Della VitaEros Ramazzotti
  • 2006.: Teach Me AgainElisa

Bibliografija

  • 1986.: I,Tina – Autobiografija

Ostale značajnije pjesme

  • 1976. – Come Together (za muzički dokumentarni film All This and World War II)
  • 1982. – Johnny and Mary (za film Summer Lovers)
  • 1985. – Let's Pretend We're Married (uživo) (B-strana Show Some Respect)
  • 1985. – Total Control (za humanitarni album We Are the World)
  • 1986. – Don't Turn Around (B-strana Typical Male)
  • 1986. – Havin’ a Party (B-strana Two People)
  • 1986. – Take Me to the River (B-strana Girls)
  • 1989. – Bold and Reckless (B-strana The Best)
  • 1989. – Stronger Than the Wind (B-strana I Don't Wanna Lose You)
  • 1990. – Break Through the Barrier (za film Dani groma)
  • 1991. – The Bitch Is Back (za John/Taupin tribute album Two Rooms)
  • 1991. – A Change Is Gonna Come (Remix) (na B.E.F.ovom albumu Music of Quality And Distinction Volume Two)
  • 1993. – Shake a Tail Feather (sa ne-američkog izdanja filma What's Love Got to Do with It)
  • 1993. – Tina's Wish (sa ne-američkog izdanja filma What's Love Got to Do with It)
  • 1996. – Do Something (B-strana Missing You (SAD) i On Silent Wings (UK))
  • 1996. – The Difference Between Us (za album Wildest Dreams (U.S. izdanje)
  • 1997. – Row, Row, Row Your Boat (za humanitarni album Carnival!)
  • 1998. – Love Is A Beautiful Thing (za humanitarni album Diana, Princess of Wales – Tribute)
  • 1998. – He Lives in You (za film Kralj lavova II: Simba's Pride)
  • 1999. – Easy As Life (za album Elton John and Tim Rice's Aida)
  • 2000. – Baby I'm a Star (sa kompilacijskog albuma All That Glitters, dostupnog isključivo u US Target prodavaonicama)
  • 2003. – Great Spirits (za film Brother Bear)
  • 2007. – Edith and the Kingpin (za album Herbie HancockRiver: The Joni Letters)
  • 2007. – The Game of Love (za Santananin album Ultimate Santana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *