Vincent Cassel – ,,Žene istinski vole samo svoju djecu”

Vincent Cassel (Pariz, 23. novembar 1966.) francuski glumac i reditelj.

Biografija

Cassel je rođen kao Vincent Crochon u Parizu. Majka Sabine je novinarka, a pokojni otac Jean-Pierre Cassel je bio poznati glumac. Njegov brat Mathieu je član reperske skupine Assassin.

Cassel glumi od 1988. godine. Prvo je pojavljivanje imao u TV seriji La belle Anglaise, a značajniju je filmsku karijeru ostvario nakon uspjeha filma Mržnja (1995.), gdje je za ulogu besposlenog mladića iz siromašnog pariškog predgrađa nominovan za nagradu César.

Njegovi su popularni filmovi Oceanovih dvanaest, Oceanovih trinaest, Pakt sa vukovima, Nepovratno, Crni labud te još niz ostvarenja. Za ulogu u filmu Mesrine iz 2008. dobio je nagradu César za najboljeg glumca.

Cassel voli afro-brazilsku umjetničku formu capoeiru, čije je umijeće demonstrirao u Oceanovih dvanaest. Njegova je bivša supruga italijanska glumica Monica Bellucci, s kojom ima kćerke Devu (rođenu 12. septembra 2004.) i Léonie (rođenu 21. maja 2010.). Bellucci i Cassel su objavili razvod u avgustu 2013. godine.

Vincent Cassel je govorio o razvodu sa Monikom Beluči, i bio je ciničan.

“Odrastao muškarac dobro zna da žene istinski vole samo svoju djecu“, rekao je glumac u intervjuu za magazin “Marie Claire”.

Filmografija

 2017 The Movie of My Life
Nicolas Terranova
 2016 Jason Bourne
Asset
 2015 Violence en réunion (Short)
Vincent Battisti
 2015 One Wild Moment
Laurent
 2015/I The Little Prince
The Fox (French version, voice)
 2015 My King
Georgio Milevski
 2015 Tale of Tales
King of Strongcliff
 2015 Child 44
Major Kuzmin
 2015 Partisan
Gregori
 2014 Rio, I Love You
Zé (segment “A Musa”)
 2014 Beauty and the Beast
La Bête / Le Prince
 2013/I Trance
Franck
 2011 Platane (TV Series)
Vincent Cassel

La fois où il a changé de carte de visite (2011) … Vincent Cassel
 2011 A Dangerous Method
Otto Gross
 2011 The Monk
Capucin Ambrosio
 2010 Our Day Will Come
Patrick
 2010 Black Swan
Thomas Leroy / The Gentleman
 2009 Adrift
Matias
 2009 Lascars
Tony Merguez (voice)
 2008 Mesrine Part 2: Public Enemy #1
Jacques Mesrine
 2008 Mesrine Part 1: Killer Instinct
Jacques Mesrine
 2007 His Majesty Minor
Satyre
 2007 Eastern Promises
Kirill
 2007 Lascars (TV Series)
Graffeur

Le dernier rebelle (2007) … Graffeur (voice)
 2007 Ocean's Thirteen
François Toulour
 2006 FBI Zoo (Short)
Walt le sexy (voice)
 2006 Sheitan
Joseph / Joseph's Wife
 2005/I Derailed
LaRoche
 2004 Ocean's Twelve
François Toulour
 2004 Secret Agents
Brisseau
 2004 Renegade
Mike Blueberry
 2003 Kourtrajmé Vol 1 (Short)
 2002 La barbichette (Short)
Vinz
 2002/II The Reckoning
Lord De Guise
 2002 Irreversible
Marcus (as Cassel)
 2001 Read My Lips
Paul
 2001 Birthday Girl
Alexei
 2001 Shrek
Monsieur Hood (voice)
 2001 Brotherhood of the Wolf
Jean-François
 2000 The Crimson Rivers
Max Kerkerian
 1999 Guest House Paradiso
Gino Bolognese
 1999 Méditerranées
Pitou
 1998 Compromis (Short)
Le jeune premier
 1998 Elizabeth
Duc d'Anjou
 1997 As You Want Me
Pasquale
 1997 Dobermann
Yann Lepentrec dit Le Dob
 1996 The Pupil
Julien
 1996 The Apartment
Max Mayer
 1995 Blood of the Hunter
Pastamoo
 1995 Adultery: A User's Guide
Bruno Corteggiani
 1995 La Haine
Vinz
 1995 Jefferson in Paris
Camille Desmoulins
 1995 3000 scénarios contre un virus (TV Series)

La teuf d'enfer (1995)
 1995 Tales of the Wild (TV Series)
Pastamoo

Le sang du chasseur (1995) … Pastamoo
 1995 Ainsi soient-elles
Éric
 1995 C'est mon histoire (TV Series)

Soif d'en sortir (1995)
 1995 Valse nocturne (Short)
 1994 Putain de porte (Short)
 1994 The Judge Is a Woman (TV Series)
Corsini

Danse avec la mort (1994) … Corsini
 1994 Elle voulait faire quelque chose (Short)
Vincent
 1993 Dose mortelle (TV Movie)
 1993 Café au lait
Max
 1993 Les intrépides (TV Series)

Cowgirl (1993)
 1992 Un dimanche sans ailes (Short)
 1992 Hot Chocolate (TV Movie)
Dédé
 1992 Warburg: A Man of Influence (TV Mini-Series)
 1991 Le stagiaire (TV Movie)
 1991 Les dessous de la passion (TV Movie)
Christopher / The Photograph
 1988 La belle Anglaise (TV Series)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *