Vječni sjaj besprekornog uma – fantazija koju volimo

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Vječni sjaj besprekornog uma) je romantična fantazija iz 2004. koju ju režirao Majkl Gondri. Scenario za film djelo je Čarlija Kaufmana koji je bio nagrađem Oskarom za za originalni scenario iste godine.

Priča

Emotivno povučeni Džoel Beriš (Džim Keri) i pomalo impulsivna Klementina Kručinski (Kejt Vinslet) se upoznaju u jednom vozu u Njujorku i ubrzo shvataju da među njima postoji hemija uprkos tome što su njihove ličnosti veoma različite.

Nakon jedne svađe Klementina odlučuje da se podvrgne procesu selektivne amnezije koji će iz njenog pamćenja u potpunosti obrisati Džoela. Shvativši šta je ona uradila, Džoel odlučuje da je najbolje da i on uradi isto. Međutim, tokom brisanja memorije Džoel u svom umu (u kojem se i odvija najveći dio filma) ponovo proživljava neke trenutke koje su njih dvoje zajedno proveli shvatajući koliko zaista voli Klementinu. On na sve načine pokušava da sačuva bar jedno sjećanje na nju.

U pozadini Džoelove i Klementinine ljubavi odvija se još jedna ljubavna priča između ljudi koji obavljaju proces brisanja memorije Džoelu među kojima su Patrik (Elajdža Vud), Meri (Kirsten Danst) i doktor Hauard Merzvijak (Tom Vilkinson).

Prijem kod publike

Film je odlično prošao i kod kritike i kod publike.

Čarli Kaufman je dobio oskara na dodjeli nagrada 2004. za originalni scenario. Džim Keri i Kejt Vinslet su bili nominovani za Zlatni globus za glavne uloge u filmu, dok je Kejt Vinslet dobila i nominaciju za Oskara za najbolju glumicu 2004. Film je dobio i brojne nagrade na filmskim festivalima kao i nagrade kritičara.

Sajt Rotten Tomatoes dodelio je filmu ocenu 93/100, časopis Empajer ga je smjestio na 83. mesto na listi 201-og najboljeg filma u istoriji a Njujork tajmaut na 3. mesto najboljih filmova dekade. Takođe, smatra se da su Vječni sjaj besprekornog uma, Biće krvi i Gospodar prstenova: Povratak kralja filmovi koje je kritika ocijenila najvišim ocjenama u prvoj dekadi 21. vijeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *