Vuk Kostić – srpski Džejms Din

Vuk Kostić (Beograd, 22. septembar 1979) srpski glumac.

Otac mu je poznati pozorišni i filmski glumac i trendmaker-a 70-tih i 80-tih Mihajlo Kostić Pljaka, a unuk je Nestora-Nege Kostića, jednog od osnivača i glumaca prvog pozorišta u Prokuplju, prije Drugog svetskog rata.

Glumačku karijeru započeo je još kao dječak igrajući u nekoliko filmova i u televizijskoj seriji Otvorena vrata. Sa 6 godina igrao je i u Ateljeu 212 u komadu Dušana Kovačevića “Sveti Georgije ubiva aždahu” u režiji Ljubomira Mucija Draškića, uloga Vane siroče. Istovremeno igra glavnu ulogu u dječijem komadu Kristine Nestlinger “Konrad” u režiji Zorana Ratkovića sa Oljom Grašič. Na televiziji snima drame “Vrenje”, “Dom Bergmanovih” i brojne dječije obrazovne emisije i serije za djecu: “Knjiga je da se čita”, “Jezički zabavnik”, “Ogledi iz stila”, “Strašna Priča”, itd

Pohađao je 11. Beogradsku Gimnaziju na Lekinom Brdu. Posle 3. razreda gimnazije je započeo studije, glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je na klasi sa Nenadom Stojmenovićem, Sonjom Kolačarić, Bojanom Stefanović, Anom Maljević i Goranom Jevtićem. Diplomirao je juna 2001. godine predstavom “Mušica” (Rucante-a).

PrIJe završetka studija na 3. godini studija, Vuk počinje snimanje filma “Apsolutnih 100” iz 2001. godine. Srdana Golubovića, kojim hrabri režiser – kome je to prvi film i njegov glavni glumac kome je to takođe prvi igrani film postižu izuzetan uspJeh u zemlji i inostranstvu. Vuk igra ulogu omladinskog šampiona u streljaštvu – Sašu Gordića.

Iste godine je imao sporednu ulogu u filmu „Munje“.
2002. godine mu je dodeljena glavna uloga Spasoja u filmu „Mala noćna muzika“.
2003. godine je glumio u seriji „M(j)ešoviti brak“.
2004. godine je imao jednu od glavnih uloga u filmu Emira Kusturice „Život je čudo“.
2005. godine je snimio ljubavnu dramu „Stvar srca“ u kojoj je bio spreman da učini sve za svoju ljubav Jovanu (Nadu Macanković), ali problem je nastao kada je saznao da ga je ona prevarila.
2006. godine je bio Mihajlo Japundža u filmu „Sinovci“ i Ivo u francuskom filmu „IvoEva“.
2007. godine je glumio u filmovima: „Klopka“ i „S. O. S. – Spasite naše duše“. Počeo je sa snimanjem serije „Ulica lipa“.
2008. godine je imao glavnu ulogu Stanislava u filmu „Ljubav i drugi zločini“. Bio je kriminalac Mirko Gagulić Gagula u seriji „Gorki plodovi“.
2009. godine se pojavio u filmu „Rode u magli“ koji predstavlja nastavak serije „Vratiće se rode“.
2010. godine su mu dodeljene sporedne uloge u filmovima: „Žena sa slomljenim nosem“ i „Šišanje“.
2011. godine je bio Čaki u filmu „Neprijatelj“ i Amonijak u filmu „Beli lavovi“.
2015. godine je glumio u filmovima: „Otadžbina“ i „Igra u tami“. Sa kolegama je osnovao produkcijsku kuću Inat entertainment.
2016. godine je u seriji „Ubice moga oca“ imao glavnu ulogu inspektora Aleksandra Jakovljevića koji istražuje ubistvo ćerke uticajnog čoveka koje je povezano sa ubistvom njegovog oca Mileta. Takođe je snimio film „Meso“ u Bosni i Hercegovini. Režirao je i glumio u spotu „Ironija“ pevačice Goge Stanić. Igrao je u brojnim pozorišnim predstavama, a neke od njih su: „Velika drama“, „Višnje u čokoladi“, „Jastučko“, „Vila Sachino“, „Zečiji nasip“, „Damin Gambit“, „Srpska drama“, „Neodoljivi ljubavnik Selimar“, „Transilvanija“, itd.

Osvojio je sledeća priznanja:

Nagrada „Golden Alexander“ za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu (2001.);
Nagrada za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Parizu (2002.);
Nagrada „Zlatna mimoza“ za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom (2002.);
Nagrada „Naisa“ za najbolje ostvarenje za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu (2002.);
Prva nagrada za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Sopotu (2002.);
„Sterijina nagrada“ za najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Velika drama“ (2002.);
Nagrada „Bora Stanković“ za ulogu u predstavi „Jastučko“ (2004.);
Nagrada Beogradskog dramskog pozorišta za najbolje ostvarenje za ulogu u predstavi „Villa Sachino“ (2004.);
Nagrada „Cezar“ Francuske akademije za ulogu u filmu „Život je čudo“ (2005.).

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *