Zvonimir Lepetić – ,,negativac” kojeg smo voljeli

 

Zvonimir Lepetić (Berane, Kraljevina SHS, 17. novembar 1928. — Zagreb, SFRJ 4. januar 1991), hrvatski i jugoslovenski glumac.

Rođen je u Beranama u mješovitom braku: naime, Lepetićev otac je bio Hrvat, a majka Crnogorka. Glumom je počeo da se bavi relativno kasno. Svoju prvu ulogu ostvario je 1966. godine u filmu „Konjuh planinom“, a zadnja uloga pred smrt mu je bila u filmu „Gluvi barut“ 1990. godine, po istoimenom djelu Branka Ćopića. Za života je ostvario uloge u 58 filmova i 11 igranih serija.

Jugoslovenskoj gledalačkoj publici je ostao u sjećanju po maestralnim tumačenjima svojih likova. Njegova najpoznatija uloga je svakako ona Đure Čvorovića u Balkanskom špijunu Dušana Kovačevića. Pored nje tu su uloge predsednika mjesnog odbora druga Radiše u filmu „O pokojniku sve najbolje“, sadističkog ustaše Gavrana u Zafranovićevoj „Okupaciji u 26 slika“ i veselog ekonoma Brke u seriji „Kapelski kresovi“.

I drugi članovi porodice Lepetić su se bavili glumom. Zvonkov brat Jozo i Zvonkova žena Terezija su takođe bili glumci, ali ne tako uspješni i poznati kao Zvonko.

Umro je u Zagrebu 4. januara 1991. godine.

U novembru 2005. godine plasirao se 8. na listi „Najbolji hrvatski glumac svih vremena“ koju je sastavio hrvatski filmski časopis „Hollywood“.

Filmografija (izbor)

Gluvi barut (1990.)
Belle epoque (1990./2007.)
Krivda (1989.) TV
Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug (1989.) TV
Leo i Brigita (1989.) TV
Braća po materi (1988.)
Tajna manastirske rakije (1988.)
Večernja zvona (1988.) TV
Azra (1988.)
Marjuča ili smrt (1987.)
Život radnika (1987.)
Misija majora Atertona (1986.) TV – četnički vojvoda Spasoje Dakić
Balkanski špijun (1984.)
Okupacija u 26 slika (1978)
Ludi dani (1977.)
Punom parom (1978.)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *