28.12.1895 – Dan kad je rođena kinematografija

U pariskom restoranu “Gran kafe” braća Louis i Auguste Lumière organizovala prvu filmsku projekciju. Prikazani kratki filmovi o izlasku radnika iz fabrike, železničkoj stanici s putnicima i vozom koji juri. Dan rođenja kinematografije.

Braća Lumiere, Auguste (1862. – 1954.) i Louis (1864. – 1948.), su 1895. godine izumjeli su kinematograf koji je omogućio javno prikazivanje filmova. Rođeni su u Besanconu u porodici koja se bavila fotografijom pa su odmalena imali predispozicije za razvoj u tom smjeru. Braća su studirala prirodne nauke, Auguste hemiju,a Louis fiziku, te su se zbog toga dobro nadopunjavali. Auguste je na prvo mjesto stavljao hemiju, a Louis tehniku snimanja. U očevoj fabrici temeljito su ovladali laboratorijskim procesima, a 1894. godine upoznali su se s Edisonovim kinetoskopom, tzv. ‘kinom za jednog gledaoca’, te su ga odlučili usavršiti. Željeli su pokretne slike prikazati što većem broju gledalaca i postići komercijalni uspjeh.

Sistemski razmatrajući radove svojih prethodnika, Louis je došao do vlastitih saznanja, te je po njegovim planovima Moisson, glavni mehaničar u njihovoj fabrici fotoaparata, izradio prvu filmsku kameru. Od Edisona je preuzeo vrpcu od 35 mm, ali je koristeći saznanja belgijskog naučnika Josepha A. Plateaua brzinu snimanja smanjio na 16 sličica u sekundi jer je shvatio da je upravo toliko sličica u sekundi potrebno da se u ljudskom oku proizvede efekt prividnog kretanja. Izum braće Lumiere nije služio samo za snimanje, nego i za kopiranje materijala i projekciju i predstavlja veliki pomak u razvoju kinematografije stoga što je sada filmove moglo gledati mnoštvo ljudi, dok je kinetoskop bio ograničen samo na jednu osobu.

Prvi film

Braća su izum patentirala 13. februara 1895. godine, a prvi film “Izlazak radnika iz fabrike Lumiere” prikazan je u svrhu demonstracije izuma 22. marta 1895. godine na konferenciji o unapređenju fotografske industrije u Francuskoj. 28. decembra 1895. godine u pariškom Grand Cafeu priredili su komercijalnu kinoprodukciju koja se smatra prvom takvom u istoriji. Tada je u Indijskom salonu uz pratnju pijanista prikazano deset kratkih filmova. Louis Lumiere je je te filmove snimio na način koji je pojačavao njihovu realističnost.

Prizor voza koji ulazi u stanicu u filmu “Ulazak voza na stanicu” bio je tako jak i upečatljiv da su neki gledaoci pobjegli misleći da će ih voz pregaziti. Prvoj projekciji prisustvovalo je 120 gledalaca, a dužina prikazanih filmova nije prelazila jednu minut (toliko se materijala moglo snimiti na kasetu koja je sadržavala 17 metara celuloidne filmske vrpce). Prvobitni naziv uređaja bio je “Cinetoscope de projection”, ali je uređaj brzo preimenovan u “Cinematographe” da se ne bi brkao s Edisonovim kinetoskopom. Naziv je nastao od grčkog izraza kinema što znači pokret i graphein što znači pisati. Sprava je bila praktična, lagana i lako prenosiva, te je ubrzo stekla popularnost. Do januara 1896. godine već je bilo proizvedeno dvjestotinjak takvih uređaja.

Zahvaljujući fotografskom iskustvu, Loius je sve filmove pomno izradio, vodivši računa o kompoziciji, kadriranju i svijetlu. Prizore iz života snimao je fiksiranom, statičnom kamerom, a često je koristio i metodu “skrivene kamere”, kloneći se glumaca, dekora, kostima i šminke, te je takvim pristupom postavio temelje dokumentarnog filma. Već film “Ulazak voza na stanicu” sadrži sve filmske planove, a snimatelji su poznavali i najjednostavnije oblike montaže. Braća Lumiere su poslala profesionalne snimatelje širom svijeta, ne samo da predstave kinematograf, nego i da snime prizore slavnih mjesta. Neki od njih zaslužni su za otkrivanje raznih snimateljskih postupaka, a posebno je važno Promioovo otkriće vožnje kamere. Odvijanjem filmske vrpce unazad u filmu “Rušenje zida” počinje razdoblje filmskih trikova-jedan srušeni zid se tim postupkom vratio u svoj prvobitni izgled.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *