Alex de la Iglesia – Režiser, scenarista, producent, autor stripova

Alejandro de la Iglesia Mendoza (Bilbao, 4. decembra 1965.), poznat kao Álex de la Iglesia, španski filmski reditelj, scenarista, producent i autor stripova.


Većina de la Iglesinih filmova uživa kultni status zahvaljujući njegovom neobičnom smislu za humor.

Biografija

Álex de la Iglesia rođen je u Bilbau 1965. godine. Studirao je filozofiju na isusovačkom univerzitetu Deusto i radio kao strip autor u ranijoj životnoj fazi.

Prvo filmsko iskustvo stekao je radeći kao scenograf na kratkometražnom filmu Pabla Bergera Mama (1988). Ovaj film priča o porodici prisiljenoj živjeti u podrumu nakon nuklearnog rata sa malim dječakom koji nosi kostim Batmana.

Enrique Urbizu ga poziva da bude scenograf u filmu Todo por la pasta (1991), baskijskom kriminalističkom trileru koji je bio nominovan za 4 nagrade Goya, a osvojio je jednu (za najbolju sporednu glumicu). Posle ovog filma De la Iglesia nije mogao ostati neprimijećen.

Nakon toga upoznaje Joséa Guerricaechevarriu sa kojim radi kratkometražni film, Ubojite mirinde (1991), o čovjeku čiji um postupno degenerira i nalazi se na rubu da postane psihotični ubica. Njih dvojica ubrzo su postali prijatelji i radili zajedno na pisanju scenarija mnogih De la Iglesinih filmova.

1993., De La Iglesia dobija veliku priliku, kada čuveni španski reditelj Pedro Almodóvar, producira njegov prvi dugometražni film Mutantska akcija (Acción mutante). Ova priča o grupi hendikepiranih izopštenika u budućnosti koji uzimaju oružje da se bore protiv zgodnih tlačitelja postigla je uspjeh na globalnom nivou. Film je dobio dvije nagrade na Montrealskom Fantasia festivalu i tri nagrade Goya.

Njegov sljedeći film Dan zvijeri (1995), horor komedija o svešteniku koji pokušava spriječiti rođenje Nečastivog, dobio je šest nagrada Goya. Jedna od njih bila je i za najboljeg reditelja.

Perdita Durango (1997), sa Javierom Bardemom i Rosie Perez, bio je pokušaj probijanja na angloameričko tržište. Napravljen je na engleskom jeziku, ali nije postigao poseban uspjeh. Zamjerili su mu da je previše tarantinovski. Film obiluje nasilnim scenama, što je rezultiralo rezanjem djelova filma u mnogim državama. Dužina trajanja filma varira od 95 minuta u Južnoj Koreji do 126 minuta u Španiji.

Vraća se u Španiju i sljedećih godina režira niz crnih komedija. Umrijeti od smijeha (1999) crna je komedija o komičarskom dvojcu Ninu i Brunu koji se međusobno ne trpe.

Triler komedija Susjedi (2000) aluzija je na Hitchcockove filmove, a 800 metaka (2002) odavanje počasti špageti vesternima.

Bizarna crna komedija Perfektni zločin (2004), o čovjeku koji pokušava izvesti savršen zločin, osvojila je šest nagrada Goya.

2008., režira svoj drugi film na engleskom jeziku Oksfordska ubistva, sa Elijahom Woodom i Johnom Hurtom u naslovnim ulogama, koji ne postiže zapažen uspjeh.

Njegov film Posljednji cirkus (2010) osvojio je dvije nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu, za najbolji scenario i režiju. Takođe je bio nominovan za petnaest Goya, uključujući i nagradu za najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenario. Od svih njih dobio je samo nagradu za najbolju šminku i najbolje specijalne efekte.

Izvor: https://en.wikipedia.org › wiki › Álex_de_la_Iglesia

 Filmografija
 2017 The Bar
 2015 My Big Night
 2014 Messi (Dokumentarac)
 2014 Words with Gods (segment “The Confession”)
 2011 As Luck Would Have It (kao Alex de la Iglesia)
 2008-2009 Plutón B.R.B. Nero (TV Serija) (24 epizode)
 2008 The Oxford Murders (kao Alex de la Iglesia)
 2006 Films to Keep You Awake: The Baby's Room (TV Film) (kao Alex de la Iglesia)
 2006 El código (Kratki) (kao Alex de la Iglesia)
 2006 Hitler está vivo (Kratki) (kao Alex de la Iglesia)
 2004 El Crimen Perfecto (The Perfect Crime) (kao Alex de la Iglesia)
 2002 800 Bullets (kao Alex de la Iglesia)
 2000 Common Wealth (kao Alex de la Iglesia)
 1999 Muertos de risa (kao Alex de la Iglesia)
 1995 The Day of the Beast (kao Alex de la Iglesia)
 1994 Marbella Vice (Video Igra)
 1991 Mirindas asesinas (Kratki) (kao Alex de la Iglesia)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *