Ava Gardner – Holivudska boginja

Ava Gardner (engl. Ava Gardner) američka glumica, rođena 24. decembra 1922. u Brogdenu (Severna Karolina), a preminula 25. januara 1990. godine u Londonu (Engleska). Jedna od najvećih filmskih diva svih vremena.

Biografija

Rane godine

Ava Gardner je rođena 1922. godine u Brogdenu, malom farmerskom mjestu u Sjevernoj Karolini. Bila je najmlađa od sedmoro djece. Imala je dva brata, Rejmonda i Malvina i četiri sestre, Beatris, Elsi Mi, Ines i Majru. Odrasla je u siromašnoj farmerskoj porodici koja se bavila uzgojem pamuka i duvana. Avina majka, Moli poticala je iz baptističke porodice škotsko-irsko-engleskog porijekla, dok je otac, Jona Beli Gardner poticao iz katoličke porodice irsko-američko-indijanske porijekla. Još dok su im djeca bila mala, Gardnerovi su ostali bez svog posjeda, pa je otac morao raditi u pilani dok je majka počela raditi kao kuvarica i domaćica u učiteljskom konaku obližnje brogdenske škole.

Kada je Ava imala trinaest godina porodica se seli u nešto veći grad Njuportnjuz u Virdžiniji gdje je Moli Gardner vodila pansion za obalske radnike. Kako se nije dugo zadržala na tom poslu, Gardnerovi se ponovo sele sada u Rokridž, predgrađe Vilsona u Severnoj Karolini, gdje je Moli Gardner ponovo vodila pansion. Avin otac je umro 1935. od bronhitisa. Ava i njena braća i sestre pohađali su školu u Rokridžu i 1939. godine Ava je maturirala, a naredne godine je nastavila školovanje na koledžu za sekretarice u Vilsonu.

Kada je 1941. posjetila sestru Beatris koja je živjela u Njujorku Ava je već izrasla u zanosnu osamnaestogodišnju brinetu sa zelenim očima. Tada ju je Beatrisin muž Lari, inače profesionalni fotograf slikao, a Avin portret izložio u izlogu svog studija na Petoj aveniji.

Početak karijere

Bernard “Barni” Duan, pravnik u Luis Teatru 1941. godine spazio je Avinu fotografiju u izlogu Tar foto-studija (koju je napravio Lari) na 5oj Aveniji u Njujorku. U to vrijeme Duan se često predstavljao kao MGM-ov skaut kako bi se približio djevojkama. Kada je pokušao da dobije Avin broj, radnik u studiju ga je odbio. Tada je, onako usput dobacio da bi sliku zaista trebalo poslati u MGM što je Lari i učinio odmah. Ubrzo nakon toga Ava je doputovala u Njujork na razgovor. MGM joj je ponudio standardni ugovor, pa je Ava napustila koledž te 1941. i zajedno sa Beatris otišla u Holivud. Odmah su joj unajmili učitelja dikcije, jer je Ava govorila polako i rastegnuto, kako se govori u Karolini.

Nominacija za Oskara

Gardnerova je nominovana za Oskara za rolu u filmu Mogambo (1953), ipak te godine nagradu je uzela Odri Hepbern za Praznik u Rimu.

Mnogi smatraju da je Avino najbolje ostvarenje uloga Maksin Foulk u Noći iguana (1964) za koju nije ni nominovana.

Igrala je i u The Hucksters (1947), Showboat (1951), Snjegovi Kilimandžara (1952), The Barefoot Contessa (1954. ovaj film se smatra gotovo autobiografskim jer oslikava neke njene navike iz svakodnevnog života), Bhowani Junction (1956), The Sun Also Rises u kom je igrala plesačicu Bret Ešli i u filmskoj verziji Neville Shute-a u kome je igrala sa Gregori Pekom.

Svoje glumačke domete pokazala je i u 55 Days at Peking (1963).

Van filmskog platna ostale su zapamćene neke njene neobične i duhovite opaske poput one o Džonu Fordu koji je režirao Mogambo: “Najoholiji čovjek na Zemlji. Istinsko Zlo. Obožavam ga.”

U London se preselila 1968. kako bi obavila ljekarske analize da otkloni sumnje o raku materice od koga je i njena majka umrla. Te godine zaigrala je u engleskom rimejku Majerlinga u kome je glumila Elizabetu, Austrijsku caricu u paru sa Džejmsom Mejsonom kao carom Franjom Josifom.

Brakovi i veze

Miki Runi

Ubrzo pošto je stigla u Los Anđeles Ava je upoznala MGM-ovog glumca Miki Runija. Vjenčali su se 10. januara 1942 u Balardu u Kaliforniji. Imala je tada tek devetnaest godina. Do 1946. Ava je snimila nekoliko filmova, ali je tek posle uloge u The Killers sa Bertom Lankasterom postala poznata kao filmska zvijezda i seks simbol. Runi i Ava su se razveli 1943. uglavnom zbog Runijevog paspusničkog načina života. Runi je kasnije pričao o njihovom seksualnom životu i hvalio se kako je Ava bila dobra u krevetu. Kada je to čula Ava mu je duhovito odgovorila: “Pa, on je možda i uživao u seksu, ali nebesa znaju da ja nisam!”

Arti Šou

Drugi brak je imala sa džez muzičarem Arti Šouom od 1945. do 1946. i bio je još lošiji od prethodnog. U ovom periodu Ava je počela da pije i da utočište nalazi u psihoterapiji.

Hauard Hjuz

Počela se viđati sa milijarderom avijatičarem Hauardom Hjuzom sredinom 40-ih. Ta veza potrajala je do 50-ih. Uprkos njegovim početnim očekivanjima da će ona biti “lak komad” nikada nisu postali intimni.

Frenk Sinatra

Treći i poslednji put bila je u braku (1951-1957.) sa pjevačem i glumcem Frenk Sinatrom

Sinatra je napustio Nensi, svoju suprugu zbog Ave i njihov brak je bio udarna vijest u novinama. Sinatru su osuđivali kolumnisti Heda Hoper i Louela Parsons, holivudski establišment i fanovi zato što je napustio svoju “dobru ženu” zbog jedne neobične ali fatalne žene kakva je bila Ava. To se odrazilo i na njegovu karijeru, dok je za Avu to bio uspjeh – njen imidž zavodnice i seks simbola je samo još više naglašen. Brak sa Sinatrom je bio buran – oštre svađe, ljubomora, čak i Sinatrin pokušaj samoubistva, brojni razlazi…

Ava je iskristila svoj uticaj kako bi pomogla Sinatri da zaigra u filmu Odavde do vječnosti (1953.) za šta je bio nagrađen Oskarom. Ta uloga je pomogla da se Sinatrina pjevačka i glumačka karijera obnove. O njihovoj vezi Ava je govorila: ” Bili smo sjajni u krevetu. Problemi su obično počinjali već na putu do kupatila.” (Ova izjava inspirisaće Suzan Vega da napiše pjesmu Frenk i Ava.) Tokom njihovog braka Ava je ostala trudna ali je prekinula trudnoću zbog nepredvidljivosti njihove veze. Uvijek je želela djecu, ali je dosta kasnije rekla: ” Nismo bili u stanju ni o sebi da vodimo računa. Kako bismo brinuli o bebi?” Ava i Frenk su ostali dobri prijatelji i nakon razvoda.

Ernest Hemingvej

Od Sinatre se razvela 1957. i otišla je u Španiju gdje je počelo prijateljstvo sa poznatim književnikom Ernestom Hemingvejem. Tada je zavoljela i špansku Koridu, a naročito toreadore. Jedan od njih bio je i Luis Miguel Dominguin, koji je tada bio sa Činom Mačado, a sa kojim je Ava imala strasnu vezu. “Bilo je to nekakvo ludilo”, kasnije je govorila o ovom vremenu.

 

 

 

 

 

Poslednje godine

Mnogo je pušila i uslijed toga oboljela od enfizema, kao i od poremećaja imunog sistema (sumnja se da je to bio lupus). Posle dva moždana udara 1986. godine usled kojih je ostala djelimično paralisana i vezana za krevet, Frenk Sinatra je platio troškove njenog liječenja (50 000$). Posljednje Avine riječi upućene njenoj služavki Karmen bile su: ” Jako sam umorna!”. Umrla je od upale pluća u 67-oj godini. Nakon njene smrti jedna od Sinatrinih kćerki su ga zatekle u sobi na podu uplakanog i nijemog. Ava ne samo da je bila njegova najveća ljubav već i muza i inspiracija za jednu od njegovih najljepših i najemotivnijih pjesama, “I Am a Fool to Want You”, snimljenu nakon njihovog razvoda. Crna limuzina se parkirala iza kolone od 500 ožalošćenih na Avinom pogrebu. Niko nije izašao iz kola, ali se pretpostavlja da je to zapravo bio Frenk Sinatra. Buket na Avinom grobu je imao jednostavnu poruku: ” Sa ljubavlju, Florens.”

Grob

Ava Gardner je sahranjena u Sanset memorijal parku u Smitfildu u Sjevernoj Karolini pored svoje braće i voljenih roditelja. U Smitfildu danas postoji Muzej Ave Gardner.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *