Benny Andersson – kreativni mag ABBE

Benny Andersson (Stockholm, 16. decembar 1946.), švedski pjevač, muzičar, klavirista, tekstopisac. Najviše je poznat kao član grupe ABBA i za svojom saradnjom sa Björnom Ulvaeusom.

Biografija

Između 1949. i 1952. Bennyeva porodica je živjela u Eskilstuni, gradu u kom je odrasla i druga članica ABBAe Anni-Frid Lyngstad. Njegov otac i djed su takođe bili muzičari tako da je već sa šest godina Benny dobio svoj prvi instrument – harmoniku. Sa deset godina starosti prelazi na klavir. Andersson je bio oženjen prvo sa Christinom Grönvall sa kojom je dobio sina Petera Grönvalla i kćerku Helenu Grönvall. U periodu između 1978. i 1981. bio je oženjen sa Anni-Frid Lyngstad a od 1981. je oženjen sa Monom Nörklit sa kojom ima sina Ludviga Anderssona. Poznat je po svojoj podršci Feministiskt initiativ, švedskoj feminističkom udruženju, kojem je 2009. poklonio milion švedskih kruna.

Karijera

Pop muzičar (1960-ih i 1970-ih)

Anderssona je 1964. otkrio Sven Hedlund kada je svirao u grupi Elverkets Spelmanslag. Tada postaje član pop grupe Hep Stars. Sljedeće godine napisao je nekoliko kompozicija za Hep Stars, između ostalih “No Response” i “Sunny Girl”. Björna Ulvaeusa upoznaje 1966. u Linköpingu i njih dvojica započinju saradnju. Prva zajednička kompozicija je bila pjesma od Hep Stars Isn't It Easy To Say.

Zajedno objavljuju album Lycka 1970. Na snimanju pjesme Hej gamle man Benny i Björn dovode tadašnje svoje djevojke Anni-Frid Lyngstad i Agnethu Fältskog koje su trebale pomoći kao prateći vokali, što je u suštini bio nastanak ABBA-e.

ABBA

Rane godine

Početkom sedamdesetih, Björn i Agnetha su, iako su bili vjenčani, vodili razdvojene glazbene karijere. Međutim, Stig Anderson je bio ambiciozan i odlučan da ih probije na međunarodno tržište, nešto po čemu švedske grupe nisu bile poznate. Björn i Benny su 1972. napisali pjesmu za Evroviziju koju je izvodila Lena Anderson “Say It With a Song”. Osvojila je treće mjesto i bila hit u nekoliko država. To je ohrabrilo Stiga znajući da je na pravom putu.

Björn i Benny su nastavili s pisanjem pjesama i eksperimentisanjem s novim zvucima i vokalnim aranžmanima koji su imali uspjeha u Japanu. Jedna od tih pjesama je bila “People Need Love” s djevojkama kao pratećim vokalima koje su ovaj put imali veću ulogu nego u prethodnim pjesmama. Svako uključen u taj projekt se osjećao oduševljeno zbog novog zvuka. Stig je pjesmu izdao kao singl, potpisujući ga kao Bjorn i Benny, Agnetha i Anni-Frid.

Ploča je stigla na 17. mjesto švedske muzičke liste, dovoljno da ih potakne na daljni rad.

Sljedeće godine su odlučili još jednom pokušati na Melodefestivalenu, švedskom takmičenju za pjesmu Evrovizije, s pjesmom “Ring Ring”. S Michaelom Tretowom, rukovodiocem studijskog rada, koji je eksperimentisao s tehnikom zvučnog zida (koji je kasnije postao novi ABBA zvuk) i Stigom koji je uredio prevođenje na engleski jezik mislili su da će ovaj put biti pobjednici, ali na kraju su završili na trećem mjestu. Album Ring Ring je prošao dobro, čak je i pjesma istog imena bila hit širom Evrope, ali ambiciozni Stig Anderson je priželjkivao proboj na američko i britansko tržište jer je znao da im samo to može omogućiti veliki uspjeh.

U to vrijeme je Stig, umoran od nezgrapnog imena, počeo četvorku oslovljavati ABBA. To je na početku bila šala, pošto je ABBA takođe bilo ime poznate kompanije za konzerviranje ribe u Švedskoj. Ipak, Stig je vjerovao da će ime dobro proći na inostranom tržištu jer je ta kompanija bila manje-više poznata izvan zemlje. Kasnije je grupa pregovarala s kompanijom oko prava na upotrebu imena.

Evrovizija i posle nje

Ponovo su se oprobali na Evroviziji 1974., sada inspirisani rastućom glam rock scenom u Velikoj Britaniji. Pjesmom “Waterloo” nisu pogriješili, neskrivenom pop pjesmom s elementima glam rocka koju je producirao Michael Tretow. Sada daleko iskusniji, bili su bolje pripremljeni za takmičenje i imali su materijal vrijedan albuma kada je izbor održan u Brightonu, u Engleskoj. Švedska je ugrabila svoju prvu pobjedu na Evroviziji, a ABBA je istog trena katapultirana na britansku scenu što je značilo veliki uspjeh.

Pjesma “Waterloo” je bila prvi broj 1 grupe na britanskim top-listama. Takođe je izdana u SAD gdje je zauzela 6. mjesto. Ipak, uspjeh se pokazao teško održivim i njihovi sljedeći singlovi “So Long” i “Honey Honey” nisu prošli tako dobro.

Novi uspjeh ABBA je postigla s pjesmom “SOS” s njihovog novog albuma ABBA. “SOS” je ostala neko vrijeme na britanskoj listi TOP 10 i ABBA više nije smatrana grupom koja je samo jednom pjesmom postala popularna i onda pala u zaborav.

Još veći uspjeh je došao 1975. kada je singl “Mamma Mia” došao do broja 1 u Velikoj Britaniji.

Tokom 1976. Benny i Bjorn su napisali pjesmu “Fernando” na švedskom za Fridin solo album Frida Ensam (šved.Samo Frida“). Pjesma je bila veliki uspjeh u Švedskoj i susjednim zemljama te je provela dosta vremena na samom vrhu švedske top liste. To je potaknulo Stiga Andersona na prevod pjesme na engleski i snimanje na ABBA album. Pjesma je postala jedna od najpoznatijih pjesama grupe širom svijeta.

Sljedeći album Arrival predstavio je sljedeću stepenicu dostignuća u pisanju tekstova i studijskog rada. Album je nosio hit za hitom: “Money, Money, Money”, “Knowing Me, Knowing You” i “Dancing Queen” (njihov jedini broj 1 u SAD-u).

Do tada ABBA je bila vrlo popularna u Velikoj Britaniji, Zapadnoj Evropi i Australiji.

U to vrijeme zvuk ABBA-e je bio sinonim za evropop i bio je kopiran od strane sastava kao Brotherhood of Man (pobjednici Evrovizije 1976.) i Bucks Fizz (pobjednici Evrovizije 1981.).

U međuvremenu 1977. ABBA je izdala ABBA – The Album koji je bio lošije ocijenjen od strane kritičara, ali je izrodio nekoliko hitova: “The Name Of The Game”, “Take A Chance On Me” i “Thank You For The Music”.

Zadnje godine

Do 1978. ABBA je bila mega sastav. 1979. je izdan album Voulez-Vous s novim hitovima drukčijeg stila. Ovaj put pjesme se sadržavale više disco stila.

Hitovi: “Voulez-Vous”, “Summer Night City”, “Chiquitita”, “Does Your Mother Know” i “I Have A Dream”.

Tu godinu obilježio je i razvod braka Björna i Agnethe koji su uprkos svemu nastavili raditi u grupi. Benny i Frida su se vjenčali godinu prije.

Kasnije iste godine sastav je izdao novu pjesmu “Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)”, njihov najveći disco hit.

Album iz 1980. Super Trouper donio je promjene s više istaknutim sintisajzerom i pratećim vokalima. Hitovi: “Super Trouper”, “Lay All Your Love On Me” i “The Winner Takes It All”.

“The Winner Takes It All” je napisao Björn povodom razvoda braka s Agnethom u kojoj govori o patnji i situaciji koja se stvori nakon razvoda.

The Visitors je bio njihov posljednji studijski album a izdan je 1981. Najpoznatije pjesme iz tog albuma su bile “When All Is Said And Done” i “One Of Us” koje su se obje odnosile na drugi razvod braka u grupi, ovaj put između Bennyja i Fride.

Razvodi između dva para jako su uticali na grupu i njihova zadnja godina 1982. bila je obilježena albumom The Singles: The First Ten Years s novim pjesmama “Under Attack”, “The Day Before You Came”, “I Am The City” i “Just Like That”.

Benny i Björn su nastavili zajedno sarađivati, a Agnetha i Frida su otišle svaka svojim putem radeći na solo albumima. Raspad grupe nikad nije bio službeno potvrđen. ABBA je otišla u istoriju kao jedna od najvećih grupa u istoriji muzike, sa zaradom koja se broji u stotinama miliona dolara.

Diskografija

Kompozitor (1980-ih i 1990-ih)

Posle ABBA perioda Benny nastavlja saradnju sa Björnom u mjuziklima: Chess 1984., Kristina från Duvemåla 1995. i Mamma Mia! 1999. Sredinom 80-ih njihova saradnja počinje se odvijati na taj način da Ulvaeus piše tekstove dok je muziku za pjesme komponovao Andersson. Andersson je osnovao 2001. “Benny Anderssons Orkester”, orkestar koji se sastoji od 16 njegovih prijatelja.

Diskografija

Hep Stars

  • 1965. – We and Our Cadillac – Olga LPO 01
  • 1965. – Hep Stars on Stage – Olga LPO 02
  • 1966. – The Hep Stars – Olga LPO 04
  • 1967. – Jul med Hep Stars – Olga LPO 06
  • 1968. – It's Been a Long Long Time – Cupol CLPNS 342
  • 1968. – Songs We Sang 68 – LPO 07
  • 1969. – Hep Stars på svenska – Olga LPO 11
  • 1970. – How It All Started – Efel LPE 003

Björn & Benny

  • 1970. – Lycka (Album) (Sreća)

ABBA

Studijski albumi

Mjuzikli

  • 1984. – Chess
  • 1995. – Kristina från Duvemåla
  • 1999. – Mamma Mia!
  • 2010. – Kristina At Carnegie Hall
  • 2013. – Hjälp sökes

Gemini

Producent zajedno sa Björnom Ulvaeusom

  • Gemini – 1985.
  • Geminism – 1987.

Solo albumi

  • 1987. – Klinga mina klockor
  • 1989. – November 1989
  • 2017. – Piano

Orsa spelmän

  • 1988. – Orsa Spelmän (Album)
  • 1990. – Fiolen min (hrv. Moja violina)
  • 1998. – Ödra

Benny Anderssons Orkester

  • 2001. – Benny Anderssons Orkester (Album)
  • 2004. – BAO!
  • 2005. – BAO na turneji
  • 2007. – BAO 3
  • 2009. – Story of a Heart
  • 2011. – O klang och jubeltid
  • 2012. – Tomten har åkt hem
  • 2016. – Mitt hjärta klappar för dig

Gustaf Sjökvists Kammarkör

2015. – Kärlekens tid

Filmografija

  • ABBA – The Movie
  • ABBA – In Concert
  • Chess – på svenska
  • ABBA – The Definitive Collection
  • Mamma Mia!

Nagrade

  • 1999. – Nagrada za najpoznatijeg Šveđanina 1999. zajedno sa Björnom Ulvaeusom.
  • 2002. – naziv profesora
  • 2005. – Thore Ehrling stipendija. Iste godine je postao prvi švedski pop milijarder.
  • 2008. – počasni doktorat pri Stockholmskom sveučilištu

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *