Bette Midler – biografija

Bette Davis Midler (Honolulu, Havaji, 1. decembar 1945.), američka komičarka, glumica i pjevačica, fanovima poznatija kao “Božanstvena Gđa M“.

Majka joj je bila krojačica i domaćica, a otac soboslikar koji je radio u mornaričkoj bazi.

U srednjoj školi je bila omiljena, pa je dobila i neka priznanja. Kasnije nastavlja obrazovanje otišavši na univerzitet, gdje studira dramu, ali samo godinu i po. U dvadesetoj godini zarađuje prvi novac statiravši u filmu. Nakon toga, odlazi u Hollywood i počinje graditi karijeru.

Snimila je 35 uloga, kako na filmu tako i na televiziji.

Za svoje pjevačko umijeće dobila je 4 nagrade Grammy, i uvrštena je u Veliku američku pjesmaricu. Osim toga, dobila je tri Emmya, Tony, i dva puta je bila nominovana za Oscara.

Filmografija

 2012 Parental Guidance
Diane Decker
 2010 Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore
Kitty Galore (glas)
 2008/I The Women
Leah Miller
 2007 Then She Found Me
Bernice Graves
 2004 The Stepford Wives
Bobbie Markowitz
 2000-2001 Bette (TV Serija)
Bette
 2000 What Women Want
Dr. J.M. Perkins (nepotpisana)
 2000 Isn't She Great
Jacqueline Susann
 2000 Drowning Mona
Mona Dearly
 1999 Jackie's Back! (TV Film)
Bette Midler
 1998 Murphy Brown (TV Serija)
Caprice Feldman – Secretary #93

Never Can Say Goodbye: Part 1 (1998) … Caprice Feldman – Secretary #93
 1997 The Nanny (TV Serija)
Bette Midler

You Bette Your Life (1997) … Bette Midler
 1997 That Old Feeling
Lilly Leonard
 1996 The First Wives Club
Brenda Morelli Cushman
 1995 Get Shorty
Doris Saphron (nepotpisan)
 1993 Gypsy (TV Film)
Mama Rose
 1993 Hocus Pocus
Winifred Sanderson
 1993 The Simpsons (TV Serija)
Bette Midler

Krusty Gets Kancelled (1993) … Bette Midler (glas)
 1992 Shelley Duvall's Bedtime Stories (TV Serija)
Narrator (segment “Weird Parents”)

Elbert's Bad Word/Weird Parents (1992) … Narator (segment “Weird Parents”) (glas)
 1991 For the Boys
Dixie Leonard
 1991 Scenes from a Mall
Deborah
 1990 The Earth Day Special (TV Special)
Mother Earth
 1990 Stella
Stella Claire
 1989 The Lottery (Kratki)
 1988 Beaches
CC Bloom
 1988 Oliver & Company
Georgette (glas)
 1988 Big Business
Sadie Shelton / Sadie Ratliff
 1987 Outrageous Fortune
Sandy
 1986 Ruthless People
Barbara Stone
 1986 Down and Out in Beverly Hills
Barbara Whiteman
 1984 Bette Midler: Beast of Burden (Video spot)
Bette Midler
 1982 The Mondo Beyondo Show (TV Film)
Mondo Beyondo / Eudora P. Quickly
 1982 Jinxed!
Bonita Friml
 1979 The Rose
Mary Rose Foster
 1976 Vegetable Soup (TV Series)
Woody The Spoon (glas)
 1972 Scarecrow in a Garden of Cucumbers
Lullabye Singer (glas)
 1971 The Thorn
Virgin Mary
 1969 Goodbye, Columbus
Wedding Guest (nepotpisana)
 1968 The Detective
Girl at Party (nepotpisana)
 1966 Hawaii
Passenger (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *