Big Mama Thornton – legendarna blues pjevačica

Vili Mej Big Mama Tornton (11. decembar 192625. juli 1984) američka R&B pjevačica i tekstopisac.

Bila je prva koja je snimila hit pjesmu Hound Dog, 1952. Pjesma je bila #1 na Bilbord R&B top-listi sedam nedjelja.

Na B-strani bila je pesma They Call Me Big Mama i singl je prodat u skoro dva miliona kopija.

Tri godine kasnije, Elvis Presli je snimio njegovu verziju pjesme, prema izvođenju grupe Freddie Bell and the Bellboys.

Sličan slučaj bio je i sa pjesmom Ball ‘n’ Chain, koju je sama napisala i snimila i koja je postala hit. Dženis Džoplin je kasnije je snimila istu pjesmu u njenom izvođenju, koja je postigla ogroman uspjeh kasnih 1960-ih.

Diskografija

2007 – Big Mama Thornton
1994 – The Complete OKeh Sessions 1952-55
1975 – Jail (Live)
1975 – Sassy Mama! (Live)
1973 – Saved
1970 – The Way It Is
1969 – Stronger Than Dirt
1968 – Ball ‘n’ Chain w/Lightnin’ Hopkins
1967 – Big Mama Thornton Vol. 2
1966 – Big Mama Thornton With The Muddy Waters Blues Band
1966 – Big Mama Thornton in Europe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *