Curd Jürgens – legendarni njemački glumac

Curd Gustav Andreas Gottlieb Franz Jürgens (13. decembar 1915 – 18. jun 1982) njemačkoaustrijski glumac, koji je zahvaljujući nizu zapaženih karakternih uloga postao međunarodna filmska zvijezda sredinom 20. vijeka.

Jürgens je bio novinar, ali ga je supruga – glumica Louise Basler – nagovorila da se oproba u glumi. Uglavnom je nastupao u bečkom teatru, ali i u filmovima. Zbog otvorene kritike nacizma je 1944. otpremljen u koncentracioni logor. Nakon završetka rata je uzeo austrijsko državljanstvo te počeo nastupati u međunarodnim koprodukcijama, često glumeći njemačke generale i druge osobe od autoriteta. 1956. je ostvario zapaženu ulogu starog ljubavnika u Vadimovom filmu Et Dieu… créa la femme nakon čega se za njega počeo zanimati i Hollywood. 1968. je u jugoslovenskom ratnom spektaklu Bitka na Neretvi tumačio lik vrhovnog njemačkog komandanta generala Lohringa. Najpoznatija uloga mu je bila u Špijun koji me je volio, filmu iz serije o Jamesu Bondu gdje je tumačio Karla Stromberga – industrijalca koji namjerava izazvati treći svjetski rat kako bi stvorio novu podmorsku civilizaciju.

Osim glumom, Jürgens je i režirao nekoliko filmova, te napisao nekoliko scenarija. 1976. je napisao i autobiografiju pod nazivom ··· und kein bißchen weise (I nimalo mudriji) (1976), Droemer-Knaur.

Umro je 1982. od srčanog udara.

 Filmografija

 1982 Smiley's People (TV Mini-Serija)
The General

Episode #1.2 (1982) … The General
Episode #1.1 (1982) … The General
 1981 Collin (TV Film)
Hans Collin
 1981 Assassination Attempt
Maître Legraine
 1980 The Sleep of Death
Count St. Alyre
 1979 Berggasse 19 (TV Film)
Siegmund Freud
 1979 The Other One's Mug
Wilfrid
 1979 Goldengirl
Dr. Serafin
 1979 Missile X: The Neutron Bomb Incident
Baron Marchant (kao Curt Jurgens)
 1979 Breakthrough
Gen. Hofmann
 1978 Just a Gigolo
Prince
 1978 Im Zweifel für den Angeklagten (TV Film)
Clarence Darrow
 1978 Tatort (TV Serija)
Konrad Pfandler

Rot – rot – tot (1978) … Konrad Pfandler
 1977 La lunga strada senza polvere
Cameo (nepotpisan)
 1977 The Spy Who Loved Me
Karl Stromberg (kao Curt Jurgens)
 1977 La foire (TV Film)
Alexis B., le grand-père
 1976 The Twist
Le bijoutier / Jeweller
 1976 Am laufenden Band (TV Serija)
Standesbeamter

Episode #3.2 (1976) … Standesbeamter
 1976 As of Tomorrow
Senator Shelton
 1976 Auch Mimosen wollen blühen
Josef Popov
 1976 Povero Cristo
Man Engaging Giorgio
 1975 Second Spring
Fox
 1975 Derrick (TV Serija)
Paul Bubach

Madeira (1975) … Paul Bubach
 1975 Die gelbe Nachtigall (TV Film)
Schauspieler Korz
 1975 Cagliostro
Cardinal Braschi (kao Curd Jurgens)
 1974 Galileo (Kratki)
 1974 Fräulein Else (TV Film)
Dorsday
 1974 Les flocons rouges (TV Film)
Gunther Richter
 1974 Fall of Eagles (TV Mini-Serija)
Otto von Bismarck

The Honest Broker (1974) … Otto von Bismarck
The English Princess (1974) … Otto von Bismarck
 1974 Undercovers Hero
General von Grotjahn (kao Curt Jurgens)
 1973 Occupation (TV Serija)
 1973 3. November 1973 (TV Film)
Ölmillioär
 1972-1973 Der Kommissar (TV Serija)
Harald Bergmann / Dr. Hochstätter

Ein Mädchen nachts auf der Straße (1973) … Harald Bergmann
Traum eines Wahnsinnigen (1972) … Dr. Hochstätter
 1973 Profession: Adventurers
Alvarez
 1973 The Vault of Horror
Sebastian (segment 3 “This Trick'll Kill You”) (kao Curt Jurgens)
 1972 War Is Hell
Russian general
 1971 Kill! Kill! Kill! Kill!
Grueningen
 1971 Nicholas and Alexandra
The German Consul (kao Curt Jurgens)
 1971 Two Males for Alexa
Ronald Marvelling
 1971 Nurses for Sale
Käpt'n Markus Jolly
 1971 The Mephisto Waltz
Duncan Mowbray Ely (kao Curt Jurgens)
 1970 Millionen nach Maß (TV Mini-Serija)
Carlos, Marquis de Cabral

Bitte, zur Kasse (1970) … Carlos, Marquis de Cabral
Wir zahlen bar (1970) … Carlos, Marquis de Cabral
 1970 French Intrigue
Henri Emery
 1970 Der Pfarrer von St. Pauli
Konrad Johannsen
 1970 Hello-Goodbye
Baron De Choisis (kao Curt Jurgens)
 1970 The Invincible Six
Baron
 1970 Das Stundenhotel von St. Pauli
Kommissar Canisius
 1970 Slap in the Face
Thomas Nathan Terbanks
 1969 Battle of Britain
Baron von Richter (kao Curt Jurgens)
 1969 Shock Treatment
Hannes Teversen
 1969 Battle of the Commandos
Gen. von Reilow (kao Curd Jurgens)
 1969 The Assassination Bureau
Gen. von Pinck (kao Curt Jurgens)
 1968 Babeck (TV Mini-Serija)
Der Mann im Rollstuhl / Mann im Rollstuhl

Tödliche Geschäfte (1968) … Der Mann im Rollstuhl
Das Geheimnis der Calasetta (1968) … Der Mann im Rollstuhl
Ein Sarg aus Genua (1968) … Mann im Rollstuhl (nepotpisan)
 1968 Bedroom Stewardesses
Dr. Jan Diffring
 1968 OSS 117 Murder for Sale
Il Maggiore – il capo dei gangster
 1968 Le fil rouge (TV Film)
Sigmund Freud
 1968 Les yeux crevés (TV Film)
 1967 Der Lügner und die Nonne
The cardinal
 1967 The Man from U.N.C.L.E. (TV Serija)
Carl Von Kesser

The Five Daughters Affair: Part II (1967) … Carl Von Kesser (kao Curt Jurgens)
The Five Daughters Affair: Part I (1967) … Carl Von Kesser (kao Curt Jurgens)
 1967 Dirty Heroes
Gen. Edwin von Keist
 1966 Der schwarze Freitag (TV Film)
Richard Whitney
 1966 The Gardener of Argenteuil
Le Baron Edouard de Santis
 1966 Target for Killing
Gérard van Looch / Giant
 1966 Congress of Love
Czar Alexander I
 1966 An Affair of States
Dave O'Connor
 1966 Spiel um Schmuck (TV Serija)
 1965 Who Wants to Sleep?
Stefan von Cramer
 1965 Lord Jim
Cornelius (kao Curt Jurgens)
 1965 They're Too Much
Kurt Lehnert
 1964 Psyche 59
Eric Crawford (kao Curt Jurgens)
 1964 Pariahs of Glory
Ludwig Goetz
 1964 Begegnung in Salzburg
Hans Wilke, General Director
 1964 Hide and Seek
Hubert Marek
 1964 The DuPont Show of the Week (TV Serija)
Kleinerts

The Hell Walkers (1964) … Kleinerts
 1963 Nutty, Naughty Chateau
Hugo Falsen
 1963 Of Love and Desire
Paul Beckmann (kao Curt Jurgens)
 1963 Berlin-Melodie (TV Movie)
 1963 Miracle of the White Stallions
Gen. Tellheim (kao Curt Jurgens)
 1963 Three Penny Opera
Captain Macheath
 1963 Curd Jürgens erzählt… (TV Serija)
Husband

Die Phantasten (1963) … Husband
 1962 Beach Casanova
Mr. Edmond
 1962 The Dick Powell Theatre (TV Serija)
Amatole Respighi

The Great Anatole (1962) … Amatole Respighi (kao Curt Jurgens)
 1962 The Longest Day
Maj. Gen. Gunther Blumentritt (kao Curt Jürgens)
 1962 Disorder
Carlo's Father
 1961 Le triomphe de Michel Strogoff
Michel Strogoff
 1961 Bankraub in der Rue Latour
Cliff MacHardy
 1960 Gustav Adolfs Page
König Gustav Adolf
 1960 Brainwashed
Werner von Basil
 1960 I Aim at the Stars
Wernher von Braun
 1959 Adorable Sinner
Czar Alexander II
 1959 The Blue Angel
Professor Immanuel Rath (kao Curt Jurgens)
 1959 Ferry to Hong Kong
Mark Conrad (kao Curt Jurgens)
 1959 Time Bomb
Eric Muller
 1958 Duel in the Forest
Johann ‘Schinderhannes’ Bückler
 1958 The Inn of the Sixth Happiness
Capt. Lin Nan (kao Curt Jurgens)
 1958 Me and the Colonel
Colonel Prokoszny (kao Curt Jurgens)
 1958 This Happy Feeling
Preston Mitchell (kao Curt Jürgens)
 1958 Tamango
Captain John Reinker
 1957 The Enemy Below
Von Stolberg (kao Curt Jurgens)
 1957 Les espions
Alex
 1957 An Eye for an Eye
Dr. Walter
 1957 Bitter Victory
Major Brand
 1956 Michael Strogoff
Michel Strogoff
 1956 The House of Intrigue
Colonel Bernes (kao Curt Jurgens)
 1956 …And God Created Woman
Eric Carradine (kao Curd Jurgens)
 1956 Ohne dich wird es Nacht
Dr. Robert Kessler
 1956 The Golden Bridge
Balder
 1956 Teufel in Seide
Thomas Ritter
 1955 Du mein stilles Tal
Gerd
 1955 Heroes and Sinners
Wolf Gerke (kao Curd Jüergens)
 1955 Die Ratten
Bruno Mechelke
 1955 Love Without Illusions
Walter
 1955 The Devil's General
Gen. Harry Harras
 1955 Du bist die Richtige
Stefan Selby
 1954 Afraid to Love
Paul Kahr
 1954 Orient Express
Bate
 1954 Prisoners of Love
Willi Kluge
 1954 Circus of Love
Toni
 1954 Eine Frau von heute
Heinz Bender
 1953 Alles für Papa
Clemens Haberland
 1953 The Last Waltz
Rittmeister Graf Sarassow
 1953 Music by Night
Hans Kersten
 1953 Man nennt es Liebe
Peter Malmö
 1953 Praterherzen
Toni Brandstetter
 1952 Rose of the Mountain
Composer Jack Long
 1952 1. April 2000
Capitano Herakles
 1952 Knall und Fall als Hochstapler
John Vandergold
 1952 Haus des Lebens
Axel Jolander
 1951 Gangsterpremiere
Kommissar
 1951 Der schweigende Mund
Architekt Reinhold
 1951 Geheimnis einer Ehe
Dirigent Felix Adrian
 1951 Ein Lächeln im Sturm
Jean Langrand
 1950 Eine seltene Geliebte
Sascha Borotraz
 1950 Die gestörte Hochzeitsnacht
Lawrence Vinning
 1950 Kissen Is No Sin
Kammersänger, Felix Alberti
 1950 Der Schuß durchs Fenster
Dr. Winkler
 1950 Prämien auf den Tod
Gunarson, Operntenor
 1949 Young Girls of Vienna
Graf Lechenberg
 1949 Hexen
Heinz Wagner
 1949 Lambert Is Threatened
Roland
 1949 Das Kuckucksei
Dr. Kurt Walla
 1948 Verlorenes Rennen
George Miller
 1948 The Heavenly Waltz
Clemens M. Weidenauer
 1948 The Mozart Story
Emperor Joseph II
 1948 An klingenden Ufern
Stefan Keller
 1948 The Angel with the Trumpet
Graf Leopold Thraun
 1948 Hin und her
Prinz Bernardo von Lappalien
 1947 The Singing House
Bandleader Hans Storch
 1944 Eine kleine Sommermelodie
Wolfgang Schwab
 1944 Ein Blick zurück
Dr. Erich Thienwiebel
 1943 Ein glücklicher Mensch
Petersen
 1943 Frauen sind keine Engel
Bandini
 1942 Wen die Götter lieben
Emperor Joseph II
 1942 Stimme des Herzens
Volontär Drews
 1940 Operette
Karl Millöcker
 1940 Herz ohne Heimat
Bob (uncredited)
 1940 Weltrekord im Seitensprung
Peter Enderlein – Kapellmeisster
 1939 Die gute alte Zeit (Kratki)
Fritz, Gretes Verlobter
 1939 Salonwagen E 417
Prinz Heinrich Karl
 1938 The Girl of Last Night
Die drei Attachés (nepotpisan)
 1937 Tango Notturno
Ein Freund Jacs, Musiker (nepotpisan)
 1937 To New Shores
Bobby Wells’ Freund
 1937 Liebe kann lügen
Student Holger Engström
 1936 The Unknown
Hans Wellenkamp
 1936 Familienparade
Graf Erik Stjernenhö
 1935 Königswalzer
Kaiser Franz Joseph von Österreich (kao Kurt Jürgens)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *