Dama Judi Dench – Najbolja britanska glumica svih vremena

Dama Judih Olivia „Judi“ Dench (York, Engleska, 9. decembra 1934.) engleska filmska, pozorišna i televizijska glumica.

Karijera

Svoj debi u profesionalnoj karijeri Dench je imala 1957. godine. Tokom sljedećih nekoliko godine glumila je u Shakespearovim dramama Hamlet, Romeo i Julija i Macbeth. Nedugo zatim uključuje se u film te osvaja BAFTA nagradu za najperspektivnijeg novaka na filmu.

Tokom iduće dvije decenije radeći za National Theater Company i Royal Shakespeare Company postala je jedan od najznačajnijih britanskih pozorišnih izvođača. Na televiziji se pojavljivala u razdoblju od 1981. do 1984. u serijama „A fine romance“, te od 1992. godine kada je glumila u seriji „As time goes by“.

Njeni nastupi na filmu bili su rijetki i slabo zapaženi sve do 1995., kada se prvi put pojavljuje u ulozi „M“ u filmu „Golden eye“ iz serijala o Jamesu Bondu.

Sljedećih je godina primila nekoliko značajnih filmskih nagrada glumeći u sljedećim filmovima: „Mrs. Brown“ (1997.), „Shakespeare in Love“ (1998.), „Chocolat“ (2000.), „Iris“ (2001.), „The Last of the Blonde Bombshells“ (2001.), „Mrs Henderson Presents“ (2005.) te „Notes on a Scandal“ (2006.).

Judi Dench je ukupno primila 10 BAFTA nagrada, 7 Laurence Olivier nagrada, 2 nagrade Screen Actors Guild, 2 Zlatna globusa i 2 nagrade Akademije te 1 nagradu Tony.

Privatni život

Oba roditelja Judi Dench bili su ljekari. Godine 1971. Judi se vjenčala sa britanskim glumcem Michaelom Williamsom. Zajedno su imali samo jedno dijete, Taru Cressidu Williams, rođenu 24. septembra 1972. Tara se takođe bavi glumom, a poznatija je pod umjetničkim imenom Finty Williams. Michael Williams je preminuo 2001., u 65. godini, od raka pluća.

Filmografija
Godina Naziv Uloga Nagrade

1964 Treća tajna   gospođica Hamphrajs
(Miss Humphries)
1965 Četiri ujutro   Supruga
(Wife) Nagrada BAFTA za najviše obećavajuću glumicu
1965 Čas terora   Sali
(Sally)
1965 On koji jaše tigra   Džoen
(Joanne)
1968 San letnje noći   Titanija
(Titania)
1973 Luter   Ketrin
(Katherine)
1974 Dead Cert Lora   Dejvidson
(Laura Davidson)
1985 Veterbi   Marša
(Marcia) nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
1985 Soba sa pogledom   Elenor
(Eleanor) Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
1987 Čering Kros Roud 84   Nora Doel
(Nora Doel) nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
1988 Šaka prašine   gospođa Biver
(Mrs. Beaver) Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
1989 Henri Peti   gospodarica „Na brzinu“
(Mistress Quickly)
1995 Džek i Sara   Margaret
(Margaret)
1995 Zlatno oko   Em
(M)
1996 Hamlet   Hekaba
(Hecuba)
1997 Gospođa Braun   Kraljica Viktorija
(Queen Victoria) Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
Škotska nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
nominovana – Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
1997 Sjutra ne umire nikad   Em
(M)
1998 Zaljubljeni Šekspir   Kraljica Elizabeta I
(Queen Elizabeth I) Oskar za najbolju sporednu glumicu
Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
nominovana – Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju sporednu glumicu
1999 Čaj sa Musolinijem   Arabela
(Arabella)
1999 Svet nije dovoljan   Em
(M)
2000 Čokolada Arman   Vuazan
(Armande Voizin) Nagrada Udruženja glumaca za najbolju sporednu glumicu
nominovana – Oskar za najbolju sporednu glumicu
nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
nominovana – Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
2001 Ajris   Ajris Merdok
(Iris Murdoch) Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
nominovana – Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
2001 Luka ljubavi   Agnis Hem
(Agnis Hamm) nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju sporednu glumicu
2002 Važno je zvati se Ernest   gospođa Breknel
(Lady Bracknell)
2002 Umri drugi dan   Em
(M)
2004 Dom na poljani   gospođa Kalovej
(Mrs. Caloway) (glas)
2004 Ridikove hronike   Ereon
(Aereon)
2004 Dame u lavandi   Ursula Vidington
(Ursula Widdington)
2005 Gordost i predrasuda   gospođa Ketrin
(Lady Catherine)
2005 Gospođa Henderson predstavlja   Lora Henderson
(Laura Henderson) nominovana – Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Nagrada filmske kritike za najbolju glavnu glumicu
2006 Kazino Rojal   Em
(M)
2006 Beleške o skandalu   Barbara
(Barbara) nominovana – Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Nagrada filmske kritike za najbolju glavnu glumicu
2008 Zrno utehe   Em
(M)
2009 Bes Mona   Karvel
(Mona Carvell)
2009 Devet Lilijan   Le Flor
(Liliane La Fleur)
2011 Džejn Ejr   gospođa Ferfaks
(Mrs. Fairfax)
2011 Pirati sa Kariba: Na čudnijim plimama   Plemkinja
(Noblewoman)
2011 Moja nedelja sa Merilin Sibil   Torndajk
(Sybil Thorndike)
2011 Edgar Huver   Eni Huver
(Annie Hoover)
2012 The Best Exotic Marigold Hotel   Ivlin Grinslejd
(Evelyn Greenslade) nominovana Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
2012 Skyfall   Em
(M)
2013 Filomina   Filomena Li
(Philomena Lee) nominovana – Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
nominovana – Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
nominovana – Nagrada Udruženja filmskih kritičara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
nominovana – Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
2017   Ubistvo u Orijent ekspresu princeza Dragomiruf
(Princess Dragomiroff)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *