Daryl Hannah – biografija

Daryl Christine Hannah (Chicago, SAD, 3. prosinca 1960.) američka glumica. Među njenim slavnijim filmovima su i “Blade Runner“, “Splash” i “Kill Bill Vol 1“.

Sadržaj

Mlade godine

Daryl Hannah se rodila kao dijete Donalda i Susan Hannah. Njeni roditelji su se razveli nedugo nakon njenog rođenja a majka joj se posle udala za Jerrolda Wexlera, biznismena. Hannah je postala vegetarijanka od svoje 11. godine te je odrasla uz brata i sestru Dona i Page, te uz polusestru Tanyju Wexler. Pohađala je Francis Parker školu u Chicagu. Kao tinejdžerka je bila toliko povučena da su neki mislili da boluje od autizma. Kasnije je pohađala univerzitet u Južnoj Carolini.

Karijera

1978. je debitovala u hororu „Bijes“ kojeg je režirao Brian De Palma. No njena prva veća uloga bila je ona u klasičnom SF filmu „Blade Runner“, u kojem je glumila replikantkinju Pris.

1984. je dobila glavnu ulogu u hit komediji „Splash“ u kojoj je glumila sirenu. Usljedili su i nastupi u zapaženim filmovima kao što su „Wall Street“ (u kojem je Michael Douglas osvojio Oscara i Zlatni globus) i „Roxanne“, ali i u bizarnim, kao što je „Klan pećinskog medvjeda“, u kojem je glumila pećinsku ženu.

1989. je imala malu ulogu u odličnoj drami „Zločini i prestupi“ koju je režirao Woody Allen. U 1990-ima joj je karijera malo oslabila; neobična komedija „Memoari nevidljivog čovjeka“ iz 1992. koju je režirao John Carpenter nije bila komercijalno uspješna, kao ni „Napad žene od 50 stopa“. 1995.

Empire magazine ju je postavio na 96. mjestu na listi „100 najseksi zvijezda u filmskoj istoriji“. Karijera joj stagnirala sve dok nije nastupila u ulozi ubice Elle Driver u zapaženoj duologiji „Kill Bill Volume 1“ i „Volume 2“ koju je režirao Quentin Tarantino. Ta dva filma su označili njenu renesansu. Uz to je režirala kratki film „Posljednja večera“ koji je osvojio nagradu na Berlinskom filmskom festivalu te je nastupila u muzičkom spotu „Feel“ sa Robbieom Williamsom. Uz to je odbila ulogu u filmu „Zgodna žena“, koji je proslavio Juliju Roberts.

Nikada se nije udala, ali je imala dugu vezu sa John F. Kennedyjem Jr.-om, Valom Kilmerom te sa pjevačem Jacksonom Browneom. 16. juna 2006. je uhvaćena jer je sa 350 farmera demonstrirala protiv buldožera koji su htjeli sravniti urbanu farmu u okolici Los Angelesa, te se svezala za drvo. Iste godine je i objavila da je u 1970-ima u Las Vegasu skoro bila prodana kao seksualno roblje – naime, imala je audiciju za spot zajedno sa jednom djevojkom, ali su nekako otkrile da su ih organizatori zapravo htjeli prodati kao seksualne robinje, pa su pobjegle kroz prozor. Više detalja o tom incidentu nije htjela reči. Valjda i zbog tog ličnog iskustva podupire organizacije koje se bore protiv seksualnog roblja. Privatno je Hannah i jako ekološki osviještena te posjeduje vlastiti video blog o toj temi. Njena kuća ide na solarnu energiju te je napravljena od zelenih materijala. Uz to vozi auto na biodizel.

Nagrade i nominacije

Filmografija

 2015-2018 Sense8 (TV Serija)
Angelica Turing
 2017 The Slider
Carol
 2015 Sicilian Vampire
Carmelina Trafficante
 2015 Awaken
Mao
 2015 Skin Traffik
Zhanna
 2015 I Am Michael
Deborah
 2014 2047: Sights of Death
Major Anderson
 2014 Father Rupert Mayer
Joanna Sebastian
 2013-2014 Hawaii Five-0 (TV Serija)
Cherie Tranton

 2013 Zombie Night (TV Film)
Birdy
 2013 Social Nightmare (TV Film)
Susan Hardy
 2013 The Hot Flashes
Ginger Peabody
 2013 The Things She Did (Kratak)
Her
 2012 Highway to Hell (Video)
The Stranger
 2011 Lovemakers
Mimi
 2009 The Devil's Ground
Carrie Mitchel
 2009 Blind Revenge
Jane Ryder
 2009 Storm Seekers (TV Film)
Leah Kaplan
 2009 Shannon's Rainbow
Rita Baker
 2008 Dark Honeymoon (Video)
Jan
 2008 Vice
Salt
 2008 Shark Swarm (TV Film)
Brook Wilder
 2008 Kung Fu Killer (TV Movie)
Jane
 2007 All the Good Ones Are Married (TV Film)
Alex
 2007 The Poet
Marlene Koenig
 2006 Olé
Maggie Granger
 2006 Keeping Up with the Steins
Sandy / Sacred
 2006 Final Days of Planet Earth (TV Film)
Liz Quinlan
 2006 Love Is the Drug
Sandra Brand
 2004 Careful What You Wish For (Kratki)
Store Patron
 2004 Silver City
Maddy Pilager
 2004 Kill Bill: Vol. 2
Elle Driver
 2003 Kill Bill: Vol. 1
Elle Driver
 2003 Casa de los babys
Skipper
 2003 The Big Empty
Stella
 2003/I The Job
CJ March
 2003 Northfork
Flower Hercules
 2002 Bank (Video)
American girlfriend
 2002 Robbie Williams: Feel (Video spot)
 2002 Frasier (TV Serija)
Caller #2

Frasier Has Spokane (2002) … Caller #2 (glas)
 2002 Hard Cash
Virginia
 2002 A Walk to Remember
Cynthia Carter
 2001 Jackpot
Bobbi
 2001 Cowboy Up
Celia Jones
 2001 Jack and the Beanstalk: The Real Story (TV Mini-Serija)
Thespee – Member Great Council of Mac Slec

Episode #1.2 (2001) … Thespee – Member Great Council of Mac Slec
Episode #1.1 (2001) … Thespee – Member Great Council of Mac Slec
 2000 First Target (TV Film)
Alex McGregor
 2000 Hide and Seek (Video)
Anne White
 1999 Wildflowers
Sabine
 1999 Diplomatic Siege
Erica Long
 1999 My Favorite Martian
Lizzie
 1999 Speedway Junky
Veronica
 1998 Rear Window (TV Film)
Claudia Henderson
 1998 Hi-Life
Maggie
 1998 Addams Family Reunion (TV Film)
Morticia Addams
 1998 Rescuers: Stories of Courage: Two Families (TV Film)
Maria Althoff (segment “We Are Circus”)
 1998 The Gingerbread Man
Lois Harlan
 1997 The Last Don (TV Mini-Serija)
Athena Aquitane

Episode #1.3 (1997) … Athena Aquitane
Episode #1.2 (1997) … Athena Aquitane
 1997 The Real Blonde
Kelly
 1997 Gun (TV Serija)
Jill Johnson

All the President's Women (1997) … Jill Johnson
 1996 Two Much
Liz
 1995 Grumpier Old Men
Melanie Gustafson
 1995 The Tie That Binds
Leann Netherwood
 1995 One Hundred and One Nights
Une actrice muette à Hollywood (complete version) (nepotpisana)
 1994 The Little Rascals
Miss Crabtree
 1993 Grumpy Old Men
Melanie
 1993 Attack of the 50 Ft. Woman (TV Film)
Nancy Archer
 1992 Memoirs of an Invisible Man
Alice Monroe
 1990 Crazy People
Kathy Burgess
 1989 Steel Magnolias
Annelle Dupuy Desoto
 1989 Crimes and Misdemeanors
Lisa Crosley (nepotpisana)
 1988 High Spirits
Mary Plunkett Brogan
 1987 Wall Street
Darien Taylor
 1987 Roxanne
Roxanne
 1986 Legal Eagles
Chelsea Deardon
 1984 Splash
Madison
 1984 Reckless
Tracey Prescott
 1983 The Final Terror
Windy Morgan
 1982 Summer Lovers
Cathy Featherstone
 1982 Blade Runner
Pris
 1982 Paper Dolls (TV Film)
Taryn Blake
 1981 Hard Country
Loretta
 1978 The Fury
Pam

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *