Diego Rivera – Najznačajniji meksički slikar

Dijego Marija de la Konsepsion Huan Nepomuseno Estanislao de la Rivera i Barijentos Akosta i Rodrigez (šp. Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez), rođen je 8. decembra 1886. u Gvanahuatou.

Bio je veoma značajan meksički muralista. Njegovi murali sa socijalnim temama se mogu vidjeti u istorijskom centru grada Meksiko.

Od 1916. naizmjenično boravi u Meksiku i Španiji, gdje je imao prilike da se upozna sa ličnostima kao što su Ramon Marija del Valje-Inklan, Alfonso Rejes ili Pablo Pikaso. Postaje član Komunističke partije Meksika od 1922. i od tada počinje da slika murale sa socijalnim temama u javnim zgradama grada Meksika, koji će izvršiti veliki uticaj na muralistički pokret u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi. Godine 1929. po treći put se ženi, ovog puta sa isto tako poznatom meksičkom slikarkom, Fridom Kalo. U toku sledeće četiri godine biće vrlo aktivan u SAD, gdje će njegove komunističke teme izazvati velike polemike, naročito Čovjek na raskršću (engl. Man at the Crossroads ), mural sa Lenjinovim portretom na Rokfelerovom centru u Njujorku iz 1933, koji će na kraju biti uklonjen.

Godine 1934. ponovo će oslikati isti mural na Palati lijepih umjetnosti (šp. Palacio de Bellas Artes ) u gradu Meksiku. Ova verzija je nazvana „Čovjek, kontrolor univerzuma“. Umro je 25. novembra 1957 u gradu Meksiku.

Fiktivni portreti

Diego Rivera se pojavljuje kao lik u dva igrana filma. Godine 1999. ga je u filmu Cradle Will Rock tumačio Ruben Blades, a godine 2001. u filmu Frida tumačio Alfred Molina.

Izvor: https://sr.wikipedia.org › wiki › Дијего_Ривера

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *