Društvo mrtvih pjesnika – priča o filmu

Društvo mrtvih pjesnika (eng. Dead Poets Society) američka drama iz 1989. godine koju je režirao Peter Weir, a u kojoj je glavnu ulogu ostvario Robin Williams.

Radnjom smješten u konzervativnu i aristokratsku akademiju Welton u državi Vermont 1959. godine, film priča priču o profesoru engleskog jezika koji inspiriše svoje učenike putem poezije. Film je doživio veliki uspjeh kod kritičara i nominovan je za mnoge filmske nagrade.

Scenario je napisao Tom Schulman, a temeljen je na njegovom vlastitom životu u akademiji Montgomery Bell u Nashvilleu (država Tennessee). Snimanje filma odvijalo se u školi St. Andrew u gradu Middletown, država Delaware.

Radnja

Neil Perry (Leonard), Todd Anderson (Hawke), Knox Overstreet (Charles), Charlie Dalton (Hansen), Richard Cameron (Kussman), Steven Meeks (Ruggiero) i Gerard Pitts (Waterston) su srednjoškolci na akademiji Welton, elitnoj školi čija pravila donosi direktor Gale Nolan (Lloyd), a koja se kreću oko mota “tradicija, čast, disciplina i izvrsnost”. Neil i Todd nalaze se pod ogromnim roditeljskim pritiskom kako bi postali doktor odnosno advokat, ali Todd želi biti pisac dok Neil otkriva strast za glumom.

Nastavne metode njihovog novog profesora engleskog jezika, Johna Keatinga (Williams) su neortodoksne za standarde Weltona. On, naime, zviždi uvertiru iz 1812. godine i odvodi ih van učionice kako bi se fokusirali na ideju da iskoriste svaki dan (carpe diem). Takođe im govori da ga mogu zvati O Kapetane! Moj Kapetane! (referenca na pjesmu autora Walta Whitmana), ako se usude. Na drugom času, Keating kaže Neilu da pročita uvodni paragraf njihove knjige iz poezije u kojem se ističe matematička formula za ocjenjivanje kvaliteta poezije koju Keating smatra smiješnom i naredi svojim učenicima da poderu kompletan uvod iz knjige na čuđenje jednog od njegovih kolega profesora. Kasnije naredi učenicima da stanu na svoje stolove kako bi svijet posmatrali iz druge perspektive. Učenici ubrzo otkrivaju da je Keating bio bivši učenik akademije Welton i odluče potajno osnovati školski literarni klub imena Društvo mrtvih pjesnika kojem je Keating pripadao, susrećući se u pećini koja se nalazi na imanju škole.

Zbog svoje samosvijesti Todd ne uspijeva riješiti pisani zadatak pa ga Keating dodatno podučava kako bi izrazio vlastitu ličnost vidjevši da učenik ima dosta potencijala. Charlie objavljuje nepotpisani članak u školskim novinama u kojem ističe da bi na Welton trebalo primati i djevojke. Na školskom saslušanju on obavlja “telefonski poziv s Bogom” koji mu daje potporu, na taj način izazvavši bijes direktora. Nakon što ga direktor Nolan upozori na njegove nastavne metode, Keating kaže đacima da moraju biti “mudri, ali ne glupi” kada protestuju protiv sistema.

Knox upoznaje i zaljubljuje se u djevojku Chris te koristi svoju novo-pronađenu ljubav za poezijom kako bi je zaveo. Jednu od svojih pjesama predstavi u razredu, a Keating mu zaplješće i istakne da mu je drago što je napisao ljubavnu pjesmu iz dubine duše. Knox putuje u javnu školu koju pohađa Chris i recituje joj pjesmu te je nagovori da s njim ode na pozorišnu predstavu. Neil želi postati glumac, ali zna da njegov otac (Kurtwood Smith) to nikad neće odobriti. Upravo zato on potajno, bez znanja oca, odlazi na audiciju za ulogu Pucka u produkciji San ljetne noći. Njegov otac ipak sve sazna i naredi mu da napusti predstavu. Neil pita Keatinga za savjet, a ovaj mu govori da treba porazgovarati s ocem i reći mu kako se osjeća, međutim Neil ne može skupiti hrabrosti za to. Umjesto toga, on se suprotstavlja ocu i sudjeluje u predstavi. Pred kraj predstave njegov otac dolazi u pozorište, ljutit. Odvodi Neila kući i govori mu da ga namjerava upisati u vojnu akademiju kako bi ga tamo pripremili za Harvard i medicinsku karijeru. Nemoćan suočiti se s takvom budućnošću koja ga čeka te u nemogućnosti razgovora s ocem, Neil počini samoubistvo.

Na zahtjev Neilovih roditelja, direktor škole kreće u istragu. Cameron odlazi na ispitivanje školskog odbora. Kasnije, kada se sretne s Charliejem, Cameron prizna da ih je izdao i optužio Keatinga za sve te nagovara ostale da takođe izdaju Keatinga. Charlie udara Camerona pa kasnije biva izbačen iz škole. Nolan poziva Todda u kancelariju gdje ga čekaju roditelji. Nolan prisiljava Todda da prizna da je bio član Društva mrtvih pjesnika te da potpiše dokument koji optužuje Keatinga za zloupotrebu svog položaja, podupiranja dječaka da pokrenu klub i ohrabrivanja Neila da se suprotstavlja očevim željama. Todd vidi potpise ostalih kolega na dokumentu, a u tom trenutku ga i vlastiti otac prisiljava na potpis. Keatinga ubrzo nakon toga otpuste.

Dječaci se vraćaju na čas engleskog jezika kojeg sad podučava Nolan koji im govori da pročitaju odličan uvodni esej iz njihove knjige tek tada shvaćajući da su ga ranije potrgali. U tom trenutku Keating ulazi u učionicu kako bi pokupio svoje stvari. Todd mu govori da su ih prisilili da potpišu dokument kojim je on otpušten. Nolan naređuje Toddu da ćuti i govori Keatingu da ode. Kako se približava izlaznim vratima, Todd po prvi put smogne snage da odlučno nastupi, diže se na stol i poviče “O Kapetane! Moj Kapetane!” Nolan upozorava Todda da sjedne ili će ga izbaciti iz škole. U tom trenutku, većina učenika u razredu uključujući Knoxa, Meeksa i Pittsa ustaje na sto i gleda u Keatinga, u potpunosti ignorišući Nolanove naredbe dok ovaj konačno ne odustane. Keating odlazi iz učionice, vidljivo dirnut.

Glumačka ekipa

Kritike

Filmska kritika uglavnom je hvalila film. Na popularnoj Internet stranici Rotten Tomatoes film ima 86% pozitivnih ocjena, a na drugoj Internet stranici Metacritic prosječna ocjena je 79/100 temeljena na 14 kritičara.

Kritičar Washington Posta istaknuo je da je film “solidna, pametna zabava” te naglasio odličnu glumu Robina Williamsa. Vincent Canby iz New York Timesa takođe je hvalio Williamsovu “izrazito ugodnu performansu” te istaknuo da se Društvo mrtvih pjesnika… puno manje bavi Keatingom, a puno više impresivnim dječacima.”

Kritika Rogera Eberta bila je pomiješana; dao je filmu dvije zvjezdice (od četiri) kritikujući Williamsa što je uništio inače savršene glumačke performanse i to povremenim izlaskom u njegovu komičnu personu.

Nagrade i nominacije

Film Društvo mrtvih pjesnika osvojio je nagradu Oscar u kategoriji najboljeg scenarija (Tom Schulman). Peter Weir dobio je nominaciju u kategoriji najboljeg reditelja, a sam film takođe je bio nominovan u kategoriji najboljeg filma 1989. godine. Robin Williams zaradio je svoju drugu nominaciju za nagradu Oscar za ulogu koja se danas smatra jednom od najboljih u njegovoj karijeri. Film je osvojio britansku nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma godine.

Rečenica iz filma “Carpe diem. Iskoristite dan, momci. Učinite svoje živote posebnima.” postavljena je na 95. mjesto najboljih filmskih citata u povijesti od strane Američkog filmskog instituta. Sam film je Američki filmski institut proglasio jednim od 100 najinspirativnijih filmova svih vremena.

Oscar

Film Društvo mrtvih pjesnika bio je nominovan u četiri kategorije za prestižnu filmsku nagradu Oscar, a osvojio je jednu:

Zlatni globus

Film Društvo mrtvih pjesnika bio je nominovan u četiri kategorije za Zlatni globus, ali nije osvojio ni jednu nagradu:

BAFTA

Film Društvo mrtvih pjesnika bio je nominovan u šest kategorija za prestižnu britansku nagradu BAFTA, a osvojio je dvije:

  • Najbolji film – Steven Haft, Paul Junger Witt, Tony Thomas, Peter Weir
  • Najbolja originalna glazba – Maurice Jarre
  • Najbolji redatelj – Peter Weir
  • Najbolji glumac – Robin Williams
  • Najbolji scenarij – Tom Schulman
  • Najbolja montaža – William M. Anderson

Muzika iz filma

Kompletnu muziku iz filma komponovao je Maurice Jarre.

  1. “Carpe Diem”
  2. “Neil”
  3. “To the Cave”
  4. “Keating's Triumph”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *